用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 分享協康耀能做評估~!
go

分享協康耀能做評估~! [複製鏈接]

阿女2歲3個月,目前唔講野,1歲几時都會叫爸爸,奶奶,街街啊~呢D,歲半開始情況轉壞,開始唔講野;所有需求都系以行為來表達,冇眼神交流,2歲系健康院做智能評估,正常年齡發展,就系言語遲緩,姑娘話幫我再排期見專科醫生,基本要9個月之後ge事;人都癲~9個月之後。。。。。。
於是我自己帶女去佐協康做評估,係馬鞍山中心做的,姑娘好好,對小朋友都好熱情;其實評估個內容就是,拿玩具同小朋友一起玩,從中觀察小朋友的行為及思維,仲有都測試做口肌能力,最終結果就系,眼神交流若,鍛煉舌頭,交小朋友吹泡泡,鍛煉佢專注力。都需要上堂訓練,不過我意想不到就喺,又要排期,3-4個月。。呢段時間就做住家居訓練~

其實我系唔死心,我又上網揾佐好幾間,評估完之後即刻上堂就得耀能~好啦,我去耀能,喺呢度之前,我對耀能感覺佢地唔系好專業,我遞的評估申請,隔了好幾日都冇複我,仲要我自己打佐兩次電話先同我約好時間;我系去到隆亨邨中心做評估,原來佢地系租用幼稚園場地,利用週末做評估及治療,入到去其實就系一個課室,長方台。。阿女坐落去,未夠1分鐘就要起身,因為周圍好多凳仔同玩具及書架,阿女即刻就開始自由活動啦。我覺得小朋友呢個行為好正常,姑娘好後生,睇落細過我甘,(我今年27歲)我已經覺得曬錢啦,全程比玩具我女玩,不超過4件,一路拿玩具誘引我個女,搞到我女發脾氣,加上去到就即刻入課室,阿女有D陌生,好想走人。我明白姑娘個用意,想我女出聲,同佢評估過程,我發現姑娘其實冇咩耐性,全程1個鐘,發脾氣喊。。。都冇聲,我都系第一次見到阿女呢個情況。最後佢系唔建議我女上治療堂,反而建議我去佢地樂富中心返N班,小組形式治療,月費8900~我睇唔到間中心有令我即刻好想去報名的衝動;仲話一星期一堂對我女講冇用,因為坐唔定。最後。。。比錢,760蚊,首先佢地冇散紙找,呢個電話冇講清楚,其實佢地直成就系想收支票系最好的。甘我比錢,收據都冇,評估報告我之後先寄比我。之前協康系即刻出報告噶~

我現在都好迷惘,要報K1,阿女呢個情況面試其實有困難,之能話駁運氣!

唔知道有冇媽咪知,如果我想去返類似協康呢類型的幼稚園,我念對阿女喺有幫助噶,不過唔知點去申請~同喺咪都要排期啊。
   4    0    0    0

回覆:mandy4055 的帖子

現在女女幾多歲, 即係除左言語 其他有沒有問訴丿題, 如認知社交之類?

協康有班 係星期一至四 上半日 $6200

或好多出面機構 都有密集班 做訓練

別怕 最緊要 先了解 小朋友本身問題 想找再關課堂

回覆:分享協康耀能做評估~!

其實兩歲三個月未識講野真係咁快要做評估?我仔差唔多兩歲半時先識講野 我果陣又無特別擔心 因為佢其他野又好正常!
小朋友有無返n班?返學多機會講野 會好d
唔好擔心咁多!多d帶佢去公園 同d小朋友玩 比佢接觸人多d 對樣樣方面都好

明白每個小孩都不同。。我仔係27個月先識叫媽媽同單下一隻,摟下先一隻咁講一隻字。我都擔心過。返左n班幾個月先明顯主動講野。。所以我覺,報間少人n班,等佢同同學老師熟了,觀察佢有冇講野,先再安排

引用:阿女2歲3個月,目前唔講野,1歲几時都會叫

原帖由 mandy4055 於 14-10-22 發表
阿女2歲3個月,目前唔講野,1歲几時都會叫爸爸,奶奶,街街啊~呢D,歲半開始情況轉壞,開始唔講野;所有需 ...
學校就點都要報左先,因為已經適齡,
而且龍b添,報多幾間,其實好多時interview 都係講彩數嘅,當日小朋友嘅表現未必係你控制之內,情緒環境都會有影響,唔好咁擔心住!!
如果之後排到兼收班又會有其他支援!!

但佢有返n or playgroup 嗎??
真係會有幫助㗎,小朋友與到小朋友會容易肯講多d 㗎,而且老師會有方法引佢講!!

你平時引佢講多d,多d 摸住佢面仔向住你同佢傾下計或者將一d 佢鍾意嘅野放係你對眼隔離同佢對話,慢慢佢會無咁逃避視線㗎!!

希望幫到你啦!!

回覆 濼晴 的帖子

協康排緊,冇返n班,不過返緊pg,主要我擔心幼稚園面試,佢根本唔出聲,我地住北區噶,幼稚園競爭好大!阿女唔望人,呢下我先覺得大問題

回覆 cck216 的帖子

比較冇耐性,不過努力緊,我都希望可以排到兼收班,E+就返緊pg,老師都話佢唔望人,不過開始坐得定D

回覆 family3 的帖子

甘你小朋友眼神交流點樣?

回覆 mandy4055 的帖子

兩歲時,佢開始多接觸人,成日斜視眼望人,唔答。我知佢驚。等佢睇熟左,再叫佢叫人或答人。。但係要鐵筆開佢把口先得。。我都驚。。但返左n先再睇真d.慢慢有改善,我就放心了。
‹ 上一主題|下一主題