用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 救恩學校 有關私小救恩小學問題
go

有關私小救恩小學問題 [複製鏈接]

阿仔收到救恩取錄信。
取錄信寫不准接納直資或自行派位offer, 又不准參加大抽獎,否則變waiting
今個月尾前要交留位費

想問:
1. 如我交留位費,他會否通知教育局?如會,何時?
2. 如我去其他學校註冊或參加大抽獎,我又無受權教育局通知救恩,救恩又怎樣知道?

6    0    0    0

回覆:有關私小救恩小學問題

理論上是一註冊後就會交list上教育局

alvinmamami 發表於 14-10-20 17:00
阿仔收到救恩取錄信。
取錄信寫不准接納直資或自行派位offer, 又不准參加大抽獎,否則變waiting
今個月尾前 ...

1. 如我交留位費,他會否通知教育局?如會,何時?
答:
在大抽獎之前,教育局會出信俾你,內容大概係"佢知道救恩收左你,你有救恩個學位啦,你仲參加/唔參加大抽獎"之類。要覆,教育局會追到你覆。a)假若"參加大抽獎"---> 教育局會再出信通知你幾時幾日去邊個充一派位中心填表參加大抽獎,同其他人行同一個流程。後果係大抽獎派彩同日,你會收到救恩封信,通知你入左waiting,問你要唔要;b)假若"唔參加大抽獎"---> 教育局唔會再出信俾你,無得去大抽獎,咁就讀救恩囉。

2. 如我去其他學校註冊或參加大抽獎,我又無受權教育局通知救恩,救恩又怎樣知道?
答:
唔須要你授權,以下係抄 2014既單張
"凡獲直資小學取錄的學生,在接受直資學校小一學位後,將不能透過小一入學統籌辦法獲派小一學位。如他/她已透過小一入學統籌辦法獲派學位,該學位亦會被取消。"

"為免浪費小一學位及使各私立小學對新學年小一學生人數能作更準確的估計,已獲私立小學取錄而仍然繼續參加小一入學統籌辦法的申請兒童名單,將會在二○一四年六月統一派位結果公布前送交有關私立小學參考。"

alvinmamami 發表於 14-10-20 17:00
阿仔收到救恩取錄信。
今個月尾前 ...
救恩收咗你之後, 會將名單送上教育局.
1. 如果你自行成功又註冊咗, 教育局會通知救恩和全部你已註冊的私校
2. 如果你自行不成功, 教育局12月會發一封信俾你, 話知道已有私校收咗, 問你會唔會繼續抽獎, 教育局會將你既答案通知救恩(和全部你已註冊的私校); 所以如果你話會繼續大抽獎, 救恩係會知

至於其它學校收咗會點? 其實救恩根本無辦法知道有咩直資/私立學校收咗你, 除非佢遂間去問, 但人地應該唔會理佢囉
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

多謝大家回覆,答案十分詳盡!

hkpapa852 發表於 14-10-20 17:29
救恩收咗你之後, 會將名單送上教育局.
1. 如果你自行成功又註冊咗, 教育局會通知救恩和全部你已註冊的私校
...

有一點想澄清, 救恩會知道有直資收咗, 因為我正正就是另一間直資收了, 並已註冊了的狀況.  那直資會通知教育局我註冊了該校學位, 並放棄自行及大抽奬.  而救恩我估註冊時, 我地要填埋授權俾教育局提交俾救恩知道你所註冊了的直資/或註冊自行的學校或繼續大抽奬之決定.

換句話說, 如果之前註冊了第一間直資, 要救恩的話, 就要先取消第一所直資的註冊.  以及日後若有其他直資取錄你, 你就要想得相當清楚, 取第二所直資, 還是保留救恩.

引用:Quote:hkpapa852+發表於+14-10-20+17:29+救

原帖由 榛子果仁 於 14-10-20 發表
有一點想澄清, 救恩會知道有直資收咗, 因為我正正就是另一間直資收了, 並已註冊了的狀況.  那直資會通知教 ...
我都覺得學校既然講得咁清楚唔比你同時hold直資及救恩offer, 學校自然有渠道去check,所以千期唔好諗住駁下學校check唔到…

救恩好好,就讀救恩

仲要諗邊間

咁注册左救恩後,是否不會影响自行分配階段的運作?因為自行分配失敗就會讀救恩。

回覆:vnghk0001 的帖子

我覺得係這個意思!
除非註冊了才變waiting

回覆:ritterbaba 的帖子

不過我自行只有十五分,應該無行!
所以不用考慮這因素!

回覆:superccc 的帖子

Superccc,
其實我對救恩認識不多,你可否分享為什麼認為救恩好好?

回覆:vnghk0001 的帖子

註冊了救恩是不可以抽獎的,學校文件已經寫明

vnghk0001 發表於 14-10-20 20:15
咁注册左救恩後,是否不會影响自行分配階段的運作?因為自行分配失敗就會讀救恩。

...
唔會影響,只有直資學校才會影響
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

正想發問相關問題,我想來年安排都會一樣,可否分享面試考咩,想比仔試下

引用:正想發問相關問題,我想來年安排都會一樣,

原帖由 zuzu888 於 15-06-23 發表
正想發問相關問題,我想來年安排都會一樣,可否分享面試考咩,想比仔試下

...
無咩特別,只系砌積木,問下英文同認字,傾下計咁。

回覆:esm 的帖子

請問點解私小救恩唔比大抽獎?佢雖然有聯繫中學但不是一條龍啊。。

請問一年的雜費大約多少?
‹ 上一主題|下一主題