用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問注册左直資, 自行仲有得玩嗎?
go

想問注册左直資, 自行仲有得玩嗎? [複製鏈接]

想問注册左直資, 自行仲有得玩嗎? Nov會照公佈結果定教育局即時停止我地個自行申請?anyone know
   0    0    0    0

My guess is you are still ok with the allocation. But you should not attend the lottery in June once you register for the subside schools.

接受直資就即刻停咗你個自行架喇.

醒目開學勳章 王國長老

咁要睇下直資幾時註冊喇

回覆:想問注册左直資, 自行仲有得玩嗎?

係咪係自行出結果前巳註冊,都會被抽起

carey1021 發表於 14-10-17 11:56
想問注册左直資, 自行仲有得玩嗎? Nov會照公佈結果定教育局即時停止我地個自行申請?anyone know
...
直資注冊咗, 要簽張undertaking俾教局, 自行就不會公佈你的申請結果。

其實, 就係睇你心儀直資的注冊日期, 決定你有冇得玩自行。

例如, 以我所知, "真道"是自行前要注冊的, 咁就冇自行玩囉;

"陳守仁"係自行公佈後才注冊的, 咁就有自行玩囉!

所以, 如想玩埋自行(特别係20個啲), 報直資之前問清楚每間學校的注冊時間表, 費事白報白考。

thanks a lot

lauwingtai 發表於 14-10-17 12:20
直資注冊咗, 要簽張undertaking俾教局, 自行就不會公佈你的申請結果。
補充少少,只要係自行公佈前註冊咗,可能會因時差關係自行又派到個位俾你,但你去註冊自行個位時可能學校話你知個位被取消了,或者係註冊後教育局發信通知你學位被取消了

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題