用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 就嚟in K1, 你哋會唔會主動講小朋友既問題? ...
go

就嚟in K1, 你哋會唔會主動講小朋友既問題? [複製鏈接]

呀仔有自閉証譜系,11月幼稚園interview,  諗僅會唔會主動講好, 你哋會點呀?

0    0    0    0

引用:呀仔有自閉証譜系,11月幼稚園interview,++

原帖由 rabbit2010 於 14-10-11 發表
呀仔有自閉証譜系,11月幼稚園interview,  諗僅會唔會主動講好, 你哋會點呀?

...
正反兩方面也有人支持…

有些朋友說應該坦白如實告訴校方,
因為校方也要有人力物力才能照顧小朋友,
否則對學校及小朋友也沒有好處。

有些則說暫不要說…
免得剝削了小朋友的入讀機會,
也有朋友因為坦白說了,
小孩因此被拒絕了入讀該校。

而我…到時會讓小朋友戴上耳機面試,
如果幼稚園真的因為小朋友的特殊學習而不收(並不是資源不足),那間學校不讀也罷。

係呢,有否跟社工討論此問題?
她是否建議小朋友找主流幼稚園?
有否排E/I/S位中?

引用:Quote:原帖由+rabbit2010+於+14-10-11+發表

原帖由 carmenkmlo 於 14-10-11 發表
正反兩方面也有人支持…

有些朋友說應該坦白如實告訴校方,
我就係頭痛僅呢個問題, cac只比我仔i位或e位我簡, 最後我就簡咗i位,8月先開始排, 睇怕起碼1年以上先排到, 多謝你提醒, 原來可以揾社工傾呢個問題, 不過社工曾提過如揾d唔咪i位幼稚園, 排到位就要轉校, 佢講得出唔咪i位, 咁可能入得唔咪i位學校 [我估], 而且我仔算唔係嚴重嗰類,所以都煩僅講唔講好。

回覆:rabbit2010 的帖子

我小朋友情況,社工當時只提供E位,
後來我擔心沒有主流幼稚園肯接受,
為了不浪費小朋友時間,我跟社工說出我擔心之問題,社工才肯考慮給小朋友I位。

其實,E位訓練好過I位…
但如果相對小朋友因找不到學校,以致沒法享受幼稚園生活,我會選擇I位…寧可再找私家每星期治療!

另外,l位應該快過E位…
妳可以看看社署那個輪候情況!
(我屯門區I位是快些!)

至於,妳也可以找那些有I位的幼稚園…
那些幼稚園一般學位少…及輪候長,
但絕對可以坦白跟學校說出小朋友情況。
如果該幼稚園收…
就可免卻轉校情況。

當然,如果在入I位時…
已有主流幼稚園入讀,那可以觀察小朋友是否可融入該校,我相信到時學校也會給予意見。

回覆:就嚟in K1, 你哋會唔會主動講小朋友既問題?

緊係吾好講講左實吾收啦

回覆:rabbit2010 的帖子

我覺得如你會讀i位,不如現在就去你報第一志願的學校以普通學生申請入學。小朋友轉老師轉環境轉流程並不如我們想像中易。如他已建立了社交朋友,你又因轉校而改,又要重新開始,就更難有朋友。

但如你申請到普通學校,而學校又包容同幫忙,你就可以去轉排e位。

回覆:就嚟in K1, 你哋會唔會主動講小朋友既問題?

我下个月1号in第一间,我觉得我无论讲唔讲都唔会收,唉

‹ 上一主題|下一主題