用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2015元朗升中交流
樓主: shakey
go

2015元朗升中交流   [複製鏈接]

想問大家, 元朗多人爭好學校

如果搵 屯明是可好DD 呢?

我仔成績B1 一定無份    
  B2 中 我估有卦

元朗, 屯門邊D 係呢?

我女都係band 1 尾生, 讀香港潮陽, 真係唔知點揀......有咩好提議!謝

peckykoo 發表於 14-11-24 16:40
想問大家, 元朗多人爭好學校

如果搵 屯明是可好DD 呢?
屯門B1學位比例約三成,高於元朗(約兩成半)。所以,屯門B1生較少要去爭B2A位。

王家爸爸 發表於 14-11-25 14:46
屯門B1學位比例約三成,高於元朗(約兩成半)。所以,屯門B1生較少要去爭B2A位。 ...
王家爸爸

終於可以同你聊2句啦, 因我成日見到在教育版出現幫D 家長解答問題架

屯明有邊D 校風好, 又是B2頭呢?

我家小兒今年讀5年級, 希望呈分每科有80分己很滿足了

醒目開學勳章

引用:Quote:LoveChild+發表於+14-11-21+20:19+趙

原帖由 王家爸爸 於 14-11-23 發表
趙聿修和商會一樣,是好學校,但不是第一線B1學校,只是B1中。
因元朗唔夠B1位,趙中和商中響大抽獎唔放第一志願,根本入到機會係好微好微。

醒目開學勳章

引用:咁BAND+ONE+頭有邊幾間?我以為趙中,+鄉中,+

原帖由 LoveChild 於 14-11-21 發表
咁BAND ONE 頭有邊幾間?
我以為趙中, 鄉中, 白約翰同祟德, 都是BAND ONE頭
商中, 基元, 盧幹, 是BAND ONE  ...
熱門最多人選:鄉中,趙中,崇德,信儀,商中
其次:白記,基元,盧幹延
最後:元中

我有親人響白記教書,但我鍾意基元多d,我囡係第二志願入基元,第一志願係聯系中學趙中。自行兩間都有in。

王家爸爸  盧幹延不比商中和趙中差。   發表於 14-11-27 09:24
王家爸爸  後來居上的盧幹延不比商中和趙中   發表於 14-11-27 09:24

元朗各家長安好,小兒今年已升中一,回想上年同時間也是心煩,揀校的煩腦,我不知今年自行是否已停收表,如有家長想報鄉中,有小小提示,鄉中自行見全級頭5名,收就頭3名,它收盡是好中之好,6名之後見的機會微,大抽獎例外,各家長自行想想,只是我個人的意見

peckykoo 發表於 14-11-26 17:18
王家爸爸

終於可以同你聊2句啦, 因我成日見到在教育版出現幫D 家長解答問題架
其實屯門較好的B2學校只有三間:天主教中學,呂祥光中學和東華三院辛亥總理中學。所以,最簡單和最好的方法是去每間的門口,觀察學生返學和放學校的情況。另外,你還可以在學校的開放日或入學講座向校長和教師提出校風和成績相關的問題,更了解學校。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+LoveChild+於+14-11-21+發表

原帖由 angelfan07 於 14-11-26 發表
熱門最多人選:鄉中,趙中,崇德,信儀,商中
其次:白記,基元,盧幹延
最後:元中
盧幹廷唔差,當初我無放佢響第二志願,原因係唔近屋企,我囡小學以往學生放盧幹廷響第二志願都多數入梗(學校有統計表分析),返而基元放第二志願入到機會只係一半(學校有統計表分析)。
我只講熱門中學最多人會放第一位,如果放第二位入到都機會很微。
正如B1生放基元,盧幹廷,元中,白記響第一位,入到機會比熱門中學一定大。

王家爸爸 發表於 14-11-27 09:19
其實屯門較好的B2學校只有三間:天主教中學,呂祥光中學和東華三院辛亥總理中學。所以,最簡單和最好的方法 ...
王家爸爸

謝謝回應哦

想問多個Question 先, 因家住洪水橋的, 如果去元朗 鷄地 個邊, 同去呂祥光, 屯天 時間又好似差不多, 要7:15分要出門口, 咁我應該昆否去屯明個邊好d 呢?

我見解屯門b2 學位多dd 麻

又有d 人話2003年-2004年出生率低, 可以進取d 試下 B1尾學校 Woo, 但又怕應乎5同(因他英文5掂架, 只有7x 分)

請比意見

peckykoo 發表於 14-11-27 14:11
王家爸爸

謝謝回應哦

對於B2學生,元朗的好處是多數元朗B2學校都是B2頭。
至於雞地,白約翰已經升格為B1C,基元中學近幾年也升格了不小,所以對B2生比較有希望的只有基朗。你可以考慮自行之一選擇基朗。

另外,出生率低,可以進取一點,其實只適合灣仔,中西區及九龍城等有相對較多B1學校的地區。

peckykoo 發表於 14-11-27 14:11
想問多個Question 先, 因家住洪水橋的, 如果去元朗 鷄地 個邊, 同去呂祥光, 屯天 時間又好似差不多, 要7:15分要出門口, 咁我應該昆否去屯明個邊好d 呢?

我見解屯門b2 學位多dd 麻

又有d 人話2003年-2004年出生率低, 可以進取d 試下 B1尾學校 Woo, 但又怕應乎5同(因他英文5掂架, 只有7x 分)

屯天, 伊中中, 羅桂祥... 都有 英文班

elbar 發表於 14-11-27 15:31
東華三院辛亥總理中學都有 "英文班",部分科目(歷史、地理、科學)用英文教,但通識、音樂、體育、視藝、設計與科技、科技與生活、電腦用中文教,跟其他中中的英文班略有不同。

想問吓, 盧幹廷有無分精英班? 佢係唔係半中半英?
實在, 在元朗的BAND ONE 入面, 有邊間仲係中中, 或者係半中半英?

王家爸爸  順德聯誼總會翁祐中學  發表於 14-11-27 17:59

想問如自行收生入紙去屯天, 基朗, 咁STEP 2 填表是否填第1自願屯天OR 基朗先有機會入讀呢?

elbar 發表於 14-11-27 15:31
這3間邊間好D 呢?

伊中中同羅桂祥LEVEL 又好似差5多是嗎?  

LoveChild 發表於 14-11-27 16:39
想問吓, 盧幹廷有無分精英班? 佢係唔係半中半英?
實在, 在元朗的BAND ONE 入面, 有邊間仲係中中, 或者係半 ...
我估元朗B 1 是沒有中中的,  上得B1 學校一定全英文  

我見盧幹廷是中中的, 如有錯, 請指出, 可能我的資料太舊

王家爸爸  會考年代?  發表於 14-11-28 10:16

引用:我見盧幹廷是中中的,+如有錯,+請指出,+可能

原帖由 LoveChild 於 14-11-28 發表
我見盧幹廷是中中的, 如有錯, 請指出, 可能我的資料太舊
已經係英中,五年了!

王家爸爸    發表於 14-11-28 17:59

有朋友兒子叩門入到崇德,最近不願返學太深。成日逃學小朋友追不上,就算要博取好學校都要睇下是否適合。其實就算係band1呈度差別都幾大,家長認真要留意。
‹ 上一主題|下一主題