用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 幾多歲去check資優先準確?
go

幾多歲去check資優先準確? [複製鏈接]

我仔仔今年三歲,我覺得佢鐘意嘅野同其他小朋友有啲唔同,例如:
鐘意睇世界地圖,你同佢讀幾次,佢已經記得大部份國家嘅位置。如波蘭格離係咩國家。
鐘意國旗,宜家大約能認出二十至三十個國家。
鐘意星球,已能準確說出九大行星的名稱及特點。
唔太鐘意玩玩具,玩一陣就掉低。
唔鐘意同同齡小朋友玩。不喜歡同人有眼神接觸。
好討厭沙粒或痴笠笠嘅野,如掂到但又不能即時清洗會大發脾氣。

我想同佢check下係咪有問題,幾歲去check會準啲?

3    0    0    0

不喜歡與人有眼神接觸,這情況要多留意。
即時會想到會否有自閉症的可能,這需要及早看醫生判斷。
如果純綷想知道是不是資優,小學以後才評估都未遲。
for every one criticism, three positives must be given.

引用:不喜歡與人有眼神接觸,這情況要多留意。即

原帖由 lillymarie 於 14-10-07 發表
不喜歡與人有眼神接觸,這情況要多留意。
即時會想到會否有自閉症的可能,這需要及早看醫生判斷。
如果純綷 ...
我都有懷疑過,但佢又無乜其它自閉症嘅特點,唔喜歡玩車碌,又唔係好固執。但我覺得佢係似有情髓問題。佢對驚嘅野反覺好大好大,如花灑,沙粒,亦好討厭顔料粘到手

又或者研究一下他會否是個較容易焦慮的小朋友。

資優的小朋友都有好多類型的,各有不同性格。外向內向,樂觀悲觀,各有不同。資優只告訴你他的學習能力較強。
for every one criticism, three positives must be given.

elcowu 發表於 14-10-7 08:15
我都有懷疑過,但佢又無乜其它自閉症嘅特點,唔喜歡玩車碌,又唔係好固執。但我覺得佢係似有情髓問題。佢對 ...
"佢對驚嘅野反覺好大好大,如花灑,沙粒,亦好討厭顔料粘到手", 其實這部份似感統問題。

回覆:Anniemun 的帖子

同意,之前看過港台節目,個小朋友又不糸好怕沙,要做感統訓練。

沒有資優TEST, 只有IQ 智能評估,
好多都係透過遊戲去評估小朋友智商,
如果他不喜歡玩具,可能會失唔少分.

3歲太細, 我囝4歲做,得台灣版, 比較唔到香港同齡小朋友,
唔太準, 只可當個參考,了解下小朋友邊方面強弱.

無眼神接觸去健康院時一定要同姑娘講,
要注意是否有自閉。喜歡地圖,路線都是大部份自閉兒的特徵,
佢地會好沉迷去研究, 對其他事物無乜興趣.
害怕沙是感統問題, 可以透過TRAINING 去改善令佢無咁敏感.
最好同健康院講下, 或者可安排見醫生進一步了解小朋友情況。

我阿仔4歲多D,周遭都懷疑佢資優,但老師懷疑佢ADHD,因為要rule out
,所以先帶佢做assessment,雖然出0黎結果好好,但其實我就認為份卷對4歲小朋友太深,亦"鄧"佢辛苦,咁細個人仔要被assess成2-3個鐘。
個人結論係:現有0既真係唔太準確可評估小朋友,大D先做仲合適準確。

Lam3Tai 發表於 14-10-8 14:18
我阿仔4歲多D,周遭都懷疑佢資優,但老師懷疑佢ADHD,因為要rule out
,所以先帶佢做assessment,雖然出0黎 ...
你係咪做韋氏? 點解可以做2-3個鐘?
我在小童群益會做, 佢話叫做45-90分鐘,
阿囝做左90分鐘, 出黎問佢佢話有D叫佢做做下又收埋無得玩,
我估有時限的.

不過做那位臨床完全無HEART,
我做完會建議JM 去其他地方做

係做韋氏呀,小朋友由觀察到真正入去interview,連埋5分鐘break,上午10:00去,接近1點走。不過當中包括父母interview,大概半小時。我做私人。

Lam3Tai 發表於 14-10-10 08:33
係做韋氏呀,小朋友由觀察到真正入去interview,連埋5分鐘break,上午10:00去,接近1點走。不過當中包括父 ...
仲有5分鐘BREAK 咁好
我個位完全無乜心機同佢做,
可能佢唔LIKE呢類好動小朋友.

醒目開學勳章

我地做嗰時,係2個鐘一個appointment
首先係家長入去傾計,大約半個鐘就出返去,個半鐘之後返去接仔,已經做完玩緊!
以我所知,除咗做得快唔快之外,仲要睇小朋友合唔合作,如果中途太唔合作完成唔到某部份,又要加多份卷架!

評估應該沒有限時。
心理學家會給某程度的問題給小朋友做,若答對某個%就去下一level, 又或者好多唔識就降低程度。

我仔做評估時用了近三個鐘,因為他每題都諗咗好耐,同時clin. psy可能低估了他,做完一個level又一個level, 所以做咗好耐。

醒目開學勳章

回覆:elcowu 的帖子

分享一下: 我仔五歲, 行過的路同你仔差不多, 冇明顯的自閉但有時較偏執有情緒, 之前只喜歡同大的既小朋友或大人玩, 沈迷狹窄興趣, 佢已經進展到小島國都識埋, 量子到omni-universe, 佢評左高功能自閉即亞氏保加症, 你排下評估一下

醒目開學勳章

回覆:piglet0529 的帖子

至於資優我仔未test, 但明顯佢既數學老師話超冃齡, share下佢四歲時我問朋友既情況, 佢依家大的, 的問題更加實質的

引用:+本帖最後由+elcowu+於+14-10-7+00:00+編輯

原帖由 elcowu 於 14-10-06 發表

我仔仔今年三歲,我覺得佢鐘意嘅野同其他小朋友有啲唔同,例 ...
仲有可能有感統問題

引用:Quote:Lam3Tai+發表於+14-10-8+14:18+我阿

原帖由 I_O_U_baby 於 14-10-09 發表
你係咪做韋氏? 點解可以做2-3個鐘?
我在小童群益會做, 佢話叫做45-90分鐘,
阿囝做左90分鐘, 出黎問佢佢話有 ...
我仔都係做韋氏,都做咗兩個半鐘喎!係資優教育學院做㗎!阿仔話好好玩,佢鍾意諗嘢,雖然有啲題目深,不過佢話都有試吓答

引用:至於資優我仔未test,+但明顯佢既數學老師話

原帖由 piglet0529 於 14-10-12 發表
至於資優我仔未test, 但明顯佢既數學老師話超冃齡, share下佢四歲時我問朋友既情況, 佢依家大的, 的問題更 ...
我想問一下,你仔仔宜家幾多歲?成長上與人相處有無問題呀?

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+piglet0529+於+14-10-12+發表

原帖由 elcowu 於 14-10-13 發表
我想問一下,你仔仔宜家幾多歲?成長上與人相處有無問題呀?
五歲, 今年五月才剛確診, 因佢証狀三歲時不太明顯,  近四歲才出多左, 自早幾個月冇用姐姐加上上左三個社交情緒班後, 社交進步了不少, 同同學仔互動多了, 亞氏的小朋友最怕比同學排擠, 我不擔心資優點去發展, 只想佢不太被孤立, 有自己的朋友, 我仔依家排i位但到幼稚園畢業都未必有, 會另找其它社交班比佢, 你早發現, 快的帶佢去評估,友人説他哥哥的兒子十多歲在美國也是亞氏, 及於三歲時及早已識別有專業協助, 成長上交的同學朋友都是班中較成熟的, 學業上屬聰明記性好, 但大左依然有固執行為但只表現在家, 對外人會收斂, 希望對你有幫助

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+lillymarie+於+14-10-07+發表

原帖由 elcowu 於 14-10-07 發表
我都有懷疑過,但佢又無乜其它自閉症嘅特點,唔喜歡玩車碌,又唔係好固執。但我覺得佢係似有情髓問題。佢對 ...
我兩三歲時都有懷疑過佢自閉, 同健康院講佢完全當我搵野黎講, 因當時佢明顯有眼神接觸唔玩車碌轉圈, K1老師同我講佢資優健康院問卷全pass, 但做媽媽既日對夜對一定知佢有問題, 好彩到K2個老師夠細心也睇到問題, 佢既全篇文章的描述加上醫生再問曰常事情,最後再真診知佢問題

‹ 上一主題|下一主題