用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資校戰文憑試 聖保羅男女勝 人均5.15科5級或以上 ...
樓主: elbar
go

直資校戰文憑試 聖保羅男女勝 人均5.15科5級或以上 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+fatman69+於+14-09-28+發表33

原帖由 needaplan 於 14-10-02 發表
識到九龍區神校家長講九龍的一間神校2012及2013年中文科達標只得七成幾,今年更差,點會間間有90幾%,如得 ...
這只是表面數據,人地有一班幾十人的IB精英,人數可能都佔全級20%有多,他們唔洗考DSE,用IB成績行另一條龍入香港的大學。另加上入讀外國名大學的一批,他們的家長根本不在乎入唔入到香港的大學,只在乎讀唔讀到理想的科目。

hktbaby 發表於 14-10-3 10:18
如果非富貴人家, 只一心專注學業, 加些文靜興趣如音樂, 仔....

其實最理想入咩學校好?  男校:  LS, DxS, Y ...
YW 小學就爭崩頭,但係就好少人知YW中學考DSE o既往績,心諗 YW 係唔係可以同 LS/DxS...等同一 Level 比較?

引用:Quote:doggy2013+發表於+14-10-3+13:04+所

原帖由 crispin 於 14-10-03 發表
YW小學,多人爭係因為男校少,而佢學費又平中學~話哂都係百年老校

至於係唔係同一個level,就要到你手上有 ...
如果你小朋友簡中學時,你都想知個間中學的DSE 成績掛;簡小學時,也會睇升中結果,有幾多去B1A/B/C,B2,係唔係呀!

唔通要offer 先至可以 comment?

‹ 上一主題|下一主題