用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 由顏寶玲轉去培僑書院?
go

由顏寶玲轉去培僑書院? [複製鏈接]

其實亞女已F.5, 現在有機會面試培僑書院Grade 11.  
如果收亞女, 去唔去好?
   1    0    0    0
童童媽

回覆 teresaleung 的帖子

點解中五要轉校讀?顏寶鈴算是間吾錯嘅學校,轉校又要重新適應,已中五,我個人覺得轉不如吾轉。

係亞女唔喜歡班主任同D同學.  希望車轉換環境!  
童童媽

有無搵出真正原因?唔喜歡學校?係老師問題?與同學相處問題?還是佢本身有問題?顏其實真係一所不錯既學校係就係谷D!當然唔係人人都識應到!我個女剛畢業,以前都會返黎講下學校D野!我都會叫佢凡事平常心對待,如你女女轉左校到時又話有問題!唔通又轉?

不知你囡囡讀邊一班,點解會唔喜歡班主任及哋同學,我親戚個囡是就讀F5A班,有時聚會問佢嘅學習狀況,都感覺到佢對間學校都喜歡及有歸屬感。

teresaleung 發表於 14-9-23 13:07
係亞女唔喜歡班主任同D同學.  希望車轉換環境!
去到培橋又唔喜歡d同學禁點算?第日唔喜歡老細同d同事,咪成日轉工?唔喺辦法o咼~~

vincher  agree....非治本之法!   發表於 14-9-28 00:34

睇黎大家都唔讚成亞女轉校! 明白!

會慎重考慮!

多謝大家意見!
童童媽

我就覺得可以考慮轉,如果讀得不開心,留在此間學校是沒有意思的
我又覺得不彷先可面試一下,成功後然後再跟你女女商量她想不想轉校。有時環境對學習很重要的。培僑書院也是英中

我也認識一個家長的女女由”女拔中學”轉去另一間英中學校也是因為老師有些針對她及同學相處不開心。換了學校,學習更進步, 整個人也開心很多

回覆:teresaleung 的帖子

真係讀得好唔開心,我會一試轉校。正所謂"道不同",但轉校前全家好好大檢討一次,盡量找出原因,在自己有錯誤的地方加以留意,避免重蹈覆轍。

回覆 tongtong11 的帖子

謝謝你! 都係想轉換環境, 囡囡成績唔差! 希望換個環境可以再煇得好D!
其實每個家庭都有唔同經歷, 囡囡比較老成, 要面對新環境新同學, 對佢有信心!
童童媽

回覆 yovin 的帖子

會去面試! 再諗!
謝謝!
童童媽

保良局中小學, 都追求成績, 是否老師太嚴謹? 聽聞裡面老師們無mug人情味?只是聽番來,未真正了解.

我兒都係思想成熟的人, 之前都係對中學很多不滿, 現在習慣許多.確實我兒的中學老師很好和關心學生,希望你的囡囡轉了中學有了一個新開始,

回覆 catcatmom 的帖子

Hi Catcatmom,
老師的確會比較嚴厲!  都有兩三位很好的老師!

面試後再決定!  多謝你!  

童童媽

回覆:teresaleung 的帖子

係行動就要快,校本評核做緊,太遲轉報分會有麻煩

dubbies 發表於 14-9-26 13:41
係行動就要快,校本評核做緊,太遲轉報分會有麻煩
好! 明天是面試! 多謝提點!

童童媽

死火成間得幾位好老師,我個仔間中学只得幾個唔多好老師。

catcatmom 發表於 14-9-26 22:07

死火成間得幾位好老師,我個仔間中学只得幾個唔多好老師。 ...
我覺得每人觀點角度都唔同!我女讀左NPL咁多年我都覺得老師大多數都好關心學生!而且好盡力咁教佢地!女同同學相處亦無大問題!當然呢6年都有遇過唔好既老師!不過都係極少數!

佢地就算離左校,我知佢地都有係FB同D老師吹下入左U既野!全班約出黎食飯,如果d老師唔好班學無彩佢地都傻啦!

summ200 發表於 14-9-27 00:18
我覺得每人觀點角度都唔同!我女讀左NPL咁多年我都覺得老師大多數都好關心學生!而且好盡力咁教佢地!女同 ...
其實NPL係好學校,但未必每位老師關心同學!  FB, Whatsapp群組, 食飯樣樣都有!

童童媽
‹ 上一主題|下一主題