用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 專注力不足, 係咪一定讀唔到書?
樓主: AmyLam2007
go

[過動] 專注力不足, 係咪一定讀唔到書?   [複製鏈接]

小bonbon 發表於 16-7-11 16:34
我個仔又係咁, 閱讀理解完全係錯曬...唉.... 好想幫佢, 家長真係要付出好多時間陪佢讀書....但我地要返工,  ...
睇黎閱讀理解好差係有專注力不足既小朋友都好common, 我地做父母既, 都唔知點幫佢地好....唔通考試跟埋佢咩....唉.....

小bonbon 發表於 16-7-11 16:31
其實有ahhd 的小朋友真係好慘, 好似我個仔咁, 好鐘意踼波, 但係一落到場, 因為太緊張而唔知自己想點, 完全 ...
我仔好鐘意運動, 但佢根本上堂時專注唔到, 上堂其他小朋友好專心咁學, 我仔就對眼左望右望, 又跑左去.....又聽唔到導師教緊咩, 因佢已經遊左魂.......前2年學游水時, 我真係要係池邊大聲叫佢等佢回魂架.....e+ 都唔見好好多...唉....

小bonbon 發表於 16-7-11 16:34
我個仔又係咁, 閱讀理解完全係錯曬...唉.... 好想幫佢, 家長真係要付出好多時間陪佢讀書....但我地要返工,  ...
他會不會不喜歡足球?小兒喜愛足球,玩得很投入和專注。你的小朋友吃那隻藥?輕了多少磅?小兒初時輕了一磅,現在重了2磅,我是間中給他吃開胃藥。照顧ADHD小朋友心力交瘁,他們很多時力不從心,時間浪費在發夢上,要上班更難兼顧,我都是放棄工作照顧他,那時還未知他是ADHD,每天的時間是多了,可是仍然不夠用。希望新學年有轉機,他吃藥後成績有進步嗎?體重方面,帶他出外吃喜歡的食物,每天吃芝士、烚蛋,都能増磅

醒目開學勳章

Hopeful2010 發表於 16-7-9 11:40
你的小朋友很叻,如沒有行為問題,假如成績下滑時才考慮吃藥,受ADHD的影響,組織能力是會比較差,醫生說小 ...
想請問一下什麼是開骨藥?因我仔食藥後有出現不停眨眼

Hopeful2010 發表於 16-7-12 18:19
他會不會不喜歡足球?小兒喜愛足球,玩得很投入和專注。你的小朋友吃那隻藥?輕了多少磅?小兒初時輕了一磅 ...
我都有問佢到底鐘唔鐘意足球, 佢都話好鐘意, 本來我老公想話佢成績咁差, 來緊學年唔同佢報足球, 佢個樣好失望. 但係我都問佢, 你又唔專心又唔合作, 媽媽都幫你唔到........

其實我們5月先睇醫生, 當時由初初的10g, 食到 32g, 明顯地劑量多了, 專注好左好多, 但副作用係慢左同做嘢好笠, 也是唔肯食嘢, 尤其是 lunch 果餐. 體重係輕1磅左右.

好明顯地暑假藥量少左, 得10g, 佢d 唔專心出曬黎, 就算去上跑步班, 佢又係咁搞同學仔, 聊人地, 阿sir 都話佢唔專心.游水又唔肯改好d泳式, 所以藥量低左真係好掂.

成績方面有少少進步, 因為之前都係差, 但今次食左一個月左右, 未見到實際的功效, 不過已經比以前好好多, 食劑量多的時候真係好少發脾氣

我們係同路人, 好明白大家孩子的情況.....自己見到佢同其他小朋友好唔同, 有時都怕其他人話自己個仔的, 我都要管理一下自己情緒, 成日咁話佢, 佢的自信心都會低落.

COE1205 發表於 16-7-14 12:14
想請問一下什麼是開骨藥?因我仔食藥後有出現不停眨眼
打錯字,是開胃藥才對,你的小朋友吃藥多久?吃那隻藥?小兒初吃時沒有眨眼睛,後來輕了一磅,加了開胃藥,早、晚各半粒,便不停眨眼睛,唯有隔一兩天才讓他吃,情况好轉,現在已很少眨眼睛,但他告訴我如兩種藥一起吃,他感到很暴躁和不能集中精神。現在嘗試6:00pm才給他吃開胃藥。

小bonbon 發表於 16-7-14 16:07
我都有問佢到底鐘唔鐘意足球, 佢都話好鐘意, 本來我老公想話佢成績咁差, 來緊學年唔同佢報足球, 佢個樣好失 ...

加劑量後應該反應會更快,會不會仍未夠?我們也是6月才看醫生,小兒吃20mg,醫生說有人吃到60mg,暑假後會加藥,小兒吃藥後也很暴躁,但冷靜後會道歉,硬碰硬他會更失控,我會經常抱著他說愛他,跟他說成績差是因為被ADHD影響等,他很受落。希望用愛和鼓勵去建立他的自信,不去比較,因為大兒子和他的差別太大,我們盡量讓他知道不會因為成績而徧心,醫生說他內心也會和人比較,會不開心的,只是他不說出來而已。這類孩子需要更多的關懷和包容去幫助他們進步,一起加油!

小bonbon 發表於 16-7-14 16:07
我都有問佢到底鐘唔鐘意足球, 佢都話好鐘意, 本來我老公想話佢成績咁差, 來緊學年唔同佢報足球, 佢個樣好失 ...
我仔仲細, 佢仲未明自己個病係咩, 我都冇專登同佢講, 我會安慰佢, 同佢講媽媽知你其實唔想發脾氣, 不過你控制唔到自己, 有時佢就攬住我爆喊...我仔情緒好大起大落, 佢痴我痴得好犀利....

Hopeful2010 發表於 16-7-14 17:06
加劑量後應該反應會更快,會不會仍未夠?我們也是6月才看醫生,小兒吃20mg,醫生說有人吃到60mg,暑假後會 ...
你說很對, 愛和關懷對他們來說很重要.

請問你有冇人睇政府排期呀? 我排到期, 8月中會見瑪嘉烈的醫生. 而家睇住私家先.
我想問下到時可唔可以叫政府醫生開返 而家私家的藥呢 ? R 字頭的藥呢?

其實我睇左呢篇http://www.hkbiotek.com/e_letter/201409/
想試下買 OMEGA 3 魚油同益生菌比佢食, 其實佢都有D 濕疹的, 唔知食呢D 有冇對ADHD 有幫助呢?

Hopeful2010 發表於 16-7-14 17:06
加劑量後應該反應會更快,會不會仍未夠?我們也是6月才看醫生,小兒吃20mg,醫生說有人吃到60mg,暑假後會 ...

BTW, 你講得岩. 私家醫生都話佢的體重, 係要食到 72mg, 10mg 對他來說原全無作用. 呢牌放假, 我地哎曬救命, 佢完全唔專心囉......

小bonbon 發表於 16-7-15 12:27
你說很對, 愛和關懷對他們來說很重要.

請問你有冇人睇政府排期呀? 我排到期, 8月中會見瑪嘉烈的醫生. 而家 ...

我們11月見政府醫生,叫我到時帶私家醫生的藥前往,所以我也不清楚是否開同一隻藥。其實我也有些迷茫,劑量怎樣才足够?好像是按體重計出上限,其次看成績有沒有進步,行為表現等,有人成績好,吃藥後更好,有人成績差,吃藥後一樣差,要轉藥?要判斷他是懶惰、能力問題、沒有書緣……?
小兒初吃藥時感覺到各方面進步較明顯,不知是否放暑假的關係,現在懶散了,我也清楚是應該放鬆,讓他輕鬆地享受假期,另一方面又擔心成績追不返,很矛盾。

未吃藥前有吃omega3 魚油丸,我覺得沒有幫助,也問了醫生意見,說沒有研究顯示可以對ADHD有幫助,不過繼續吃也不會吃壞人的。

回覆:專注力不足, 係咪一定讀唔到書

阿囡最近在cac評估了,確定咗係讀寫障礙+專注力失調,已轉介去QE精神科,但要排到12/2017,各位可以pm私家精神科醫生資料俾我嘛?!感激。。。阿囡黎緊升小二,小一已經教到我想喊,日日因為功課默書喺屋企又打又鬧,成績全級146/164,上堂發夢,成日唔見野,手冊抄漏,個書包好似垃圾筒咁,最後頂唔順送咗佢去補習社,日日補到八九點返屋企,我見到佢都鄧佢辛苦,而家確定咗佢有呢d問題,我會轉做ftm, 我都好怕自己控制唔到EQ

tszwan123 發表於 16-8-16 03:12
阿囡最近在cac評估了,確定咗係讀寫障礙+專注力失調,已轉介去QE精神科,但要排到12/2017,各位可以pm私家精 ...

專注力失調, 睇住私家精神科醫生先, 直至排到政府為止。

至於讀寫障礙就要進行讀寫訓練, 去搵下協康會, 博思會牟利註冊慈善團體, 小童群益會....等。 佢地有好多班上。

回覆:bestwish 的帖子

多謝你嘅意見,即刻爬下文先!

引用:阿囡最近在cac評估了,確定咗係讀寫障礙+專

原帖由 tszwan123 於 16-08-16 發表
阿囡最近在cac評估了,確定咗係讀寫障礙+專注力失調,已轉介去QE精神科,但要排到12/2017,各位可以pm私家精 ...
請問專注力,讀寫問題在幼稚園時發現得到嗎?

回覆:luckygirl2011 的帖子

阿囡讀嘅幼稚園程度較淺,諗返起其實徵狀一早出現,但當時我地冇察覺到,一上到小學我先留意到呢d問題,間小學大班教學,班主任根本冇可能細心睇到小朋友嘅問題,只係話我個囡唔專心,搵學校社工搵咗七次先聯絡到,嬲嬲哋自己搵睇開嘅西醫寫信轉介cac, 等咗半年左右就做評估,先發現唔係班主任所講嘅唔專心,同埋發現有讀寫障礙,黎緊我轉做ftm, 自己跟返阿囡

阿囡讀嘅幼稚園程度較淺,諗返起其實徵狀一早出現,但當時我地冇察覺到,一上到小學我先留意到呢d問題,間小學大班教學,班主任根本冇可能細心睇到小朋友嘅問題,只係話我個囡唔專心,搵學校社工搵咗七次先聯絡到,嬲嬲哋自己搵睇開嘅西醫寫信轉介cac, 等咗半年左右就做評估,先發現唔係班主任所講嘅唔專心,同埋發現有讀寫障礙,黎緊我轉做ftm, 自己跟返阿囡

引用:阿囡讀嘅幼稚園程度較淺,諗返起其實徵狀一

原帖由 tszwan123 於 16-08-16 發表
阿囡讀嘅幼稚園程度較淺,諗返起其實徵狀一早出現,但當時我地冇察覺到,一上到小學我先留意到呢d問題,間 ...
幼稚園時可睇到甚麼症狀呢?

回覆:專注力不足, 係咪一定讀唔到書

請問R字頭藥副作用是否最輕,政府是否只係開這隻藥架?我囡剛確診專注力弱擲界,醫生話可以自己考慮食唔食藥。

例如老師問問題,識答嘅舉手,老師都未叫邊位同學答,阿囡就嗌出答案
成日會唔見野,書包亂到垃圾筒一樣,做野冇條理,冇次序
固執,數學功課兩位加法,阿囡話老師教係計十位先,之後先計個位,慢慢解釋佢又唔聽,我叫佢唔好做,我貼張紙仔喺功課請老師再教佢一次
衝動,諗到嗰樣野要即做,唔留意周圍環境(所以每次屋企打爛野,都係因為佢衝動,好急要做一樣野而做成)
其實仲有,不過諗唔起

‹ 上一主題|下一主題