用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 阿哥轉校,妹必收生資格會被取消嗎?
go

阿哥轉校,妹必收生資格會被取消嗎? [複製鏈接]

0    0    0    0

回覆:阿哥轉校,妹必收生資格會被取消嗎?

如果

moviemovie 發表於 14-9-18 23:03
大哥正讀小一津校,阿妹今年K3,自行成該津校必收生!如果,阿哥下學期成功插另一私小,阿妹的必收生資格會 ...
點解阿哥諗轉校,阿妹想番去呢,學校唔好嗎? 唔明?

引用:如果 +

引用:Quote:原帖由+dlee_ca+於+14-09-18+發表如

原帖由 moviemovie 於 14-09-18 發表
係問如果呀!朋友既大仔入左間津校,開學兩周,已見四五次家長,嚴重錯配,阿媽積極揾緊方法轉走,但細女性 ...
問教育局個 cut off date 在那裡。

回覆 moviemovie 的帖子

邊間津校咁激,剛開學小小適應期都吾比,就見4、5次家長?

回覆:moviemovie 的帖子

個 date 可能係交表日,可能係註冊日,可能由主任個別處理。

回覆:moviemovie 的帖子

我覺得lee d case一定要打去教育局問清楚,以免阿妹2頭唔到岸,不過阿哥情況真是好差嗎?係程度追不上定自理問題?可唔可以比一年時間大家試下

自行現在入表, 咁佢哥哥仲讀緊, 咪照填囉, 啱喎, 到11月公佈結果, 佢都未轉校, 咪去註冊囉, 註冊完先開始搵學校, OR 搵到學校留待下學期先轉, 咁咪得囉

Nightman    發表於 14-9-22 22:18
EggTarts    發表於 14-9-19 14:06

回覆:大件仔 的帖子

我大仔當年都去了happy school私校,都一樣班主任差不多每星期都有电話投訴,每曰小息罰企,我當時都好擔心。但升上小二下學期後成個人改變了,他每曰自覺用一個小息做功課,喜歡看書,做班長後更懂照顧别人,而且又有同理心。
我覺得你比多些時間大仔,他一樣可以改變。加油!

moviemovie 發表於 14-9-18 23:31
阿媽本身唸住阿妹必收,已經冇再幫阿妹報直私,一心唸住讀該津校,冇唸到阿哥完全頂唔順,又遇正嚴厲班主任 ...
當然最好問教育局, 道理上係可以的, 因為:
1. 哥哥仲讀緊
2. 報自行係9月, 哥哥仍在讀
3. 放自行榜係11月, 哥哥也仍在讀
4. 註冊後過咗海就係神仙, 哥哥下學期轉校應該已無問題了

但問題係, 如果哥哥係唔專心/搗蛋/無做功課等問題被投訴, 去到邊度都係一樣的。要面對問題所在, 逃避唔係辦法。

一題兩問,純屬搞笑,如有雷同,實屬。。。

阿爸在41網一線津小做校工,阿妹今年K3,自行成該津校必收生!但如果,阿爸下學期
得罪左校長而成功被炒,唯有轉工去同區另一名津小,咁請問阿妹的必收生資格會被取
消嗎?若係,阿妹會怎安排呢?自動「過戶」去另一名津小?!

rainbowcov  自行收生得一次, 亦只會計一次,    發表於 14-9-19 10:31
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:我大仔當年都去了happy+school私校,都一樣

原帖由 gogOBABY 於 14-09-19 發表
我大仔當年都去了happy school私校,都一樣班主任差不多每星期都有电話投訴,每曰小息罰企,我當時都好擔心 ...
happy school 都咁唔 happy?

回覆:erniewellie 的帖子

所以不是happy school就會happy,耐心教導還要等小朋友開竅才重要

MrBeast    發表於 14-9-19 18:14

回覆 gogOBABY 的帖子

有同感,最近聽其他家長分享,吾少小一開學無耐,功課、中英默已經即刻來料...
小朋友得6歲,比一個學期慢慢適應,好過係咁逼、係咁見家長。初小串多幾個深字,教深一年半載又代表d也?急什麼,起碼小四、五先開始論英雄。

引用:+本帖最後由+奥脫福+於+14-9-19+10:02+編輯

原帖由 奥脫福 於 14-09-19 發表

一題兩問,純屬搞笑,如有雷同,實屬。。。
你呢個case唔特別。你如果留意,年年自行收生後,41網某名校就會又請校工、又請英文老師,幾年都係咁。

‹ 上一主題|下一主題