用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新手:請問我想報直資, 又報第一輪跨區或同區, 請問係咩 ...
go

新手:請問我想報直資, 又報第一輪跨區或同區, 請問係咩程序 [複製鏈接]

請問我想報直資, 又報第一輪跨區或同區, 請問係咩程序?
   4    0    0    0

回覆:新手:請問我想報直資, 又報第一輪跨區或同區, 請問係咩程序

有直資offer及已完成註冊便冇得大抽獎及自行計分。除非有offer但不註冊。

回覆 daddyday 的帖子

請問自行係咪遲過直資或私立申請? (不好意思, 我第一個仔...)

creamy312 發表於 14-9-18 23:06
回覆 daddyday 的帖子

請問自行係咪遲過直資或私立申請? (不好意思, 我第一個仔...) ...

報直資或私立同報自行係講緊兩條隊。
間間直資或私立唔同時間報名,有先有後會撞期。會早過/遲過自行。

大致程序係咁

直資或私立
留意住學校公佈既時間表,
--->到時候報名去聽簡介會
--->到時候帶齊學校要求既申請表、資料文件去報名
--->到時候睇1st interview時間+到時候去interview
--->到時候睇1st interview結果,睇下有無得2nd interview+到時候去interview
--->到時候睇2nd interview結果,睇下有無得3rd interview+到時候去interview
--->到時候睇最後派彩,睇下有無offer (假設無4th interview)
--->到時候俾留位費、買書、買校服、飯錢.......etc
--->到時候返適應週+開學

==>呢個流程可以玩足幾個月

==>如果直資有offer,家長要簽undertaking,放棄自行/大抽獎得到既學位。直資都係受緊政府資助,一個人唔可以受兩邊資助咁唔公平。

==>如果私校有offer,留意私校規定,俾唔俾繼續自行/大抽獎。如果唔俾而你又去自行/抽,你個位會無左或掟左你入waiting list,都係無左。俾既,咩繼續抽自行/囉,決定左就快啲放位,好多人等緊。

自行
--->到時候搞清楚個遊戲點玩

留意住有興趣/校網內學校公佈既時間表,
--->到時候報名去聽簡介會
--->到時候上EK呢到睇下comments
--->到時候決報定去邊間學校報名

留意住教育局公佈既時間表,
--->到時候攞表返來填
--->到時候去個間學校報名(帶齊所有須要資料文件+學校要求既文件)
--->到時候睇最後派彩(11月),睇下有無offer

==>有offer,到時候註冊
==>無offer,到時候大抽獎

引用:請問我想報直資,+又報第一輪跨區或同區,+請

原帖由 creamy312 於 14-09-18 發表
建議先看置頂帖子:「送給新手家長」。

creamy312 發表於 14-9-18 22:30
其實你25分入硬聖雅各, 點解仲要浪費時間精力金錢去報直資? (只係參加你個帳號名稱, 有錯請見諒)
不過, 如果你心儀係直資, 咁:
1. 直資照報, 自行亦照報。
2. 各間直資面試時間不一, 有啲已截止及完成面試, 所以你都要手快啲。
3. 到11月, 自行放榜, 你毫無意外應該會入咗自行。
4. 如自行放榜時, 你心儀直資未有offer, 請先去自行學校註冊。
5. 直至心儀直資放榜, 你有offer, 咁你去取消自行, 去直資註冊。

醒目開學勳章 王國長老

留意直資私校收生日期, 的確, 好多都過左
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2869488

係可以同時進行的, 一路報自行, 一路報直資私校, 私校註冊應該唔影響 (最多唔俾你大抽獎姐, 你都應該唔駛), 直資收左要註冊, 就"兩個只能活一個", 一係KEEP津校位, 一係放棄津校位去註冊直資

回覆:Charlotte_mom 的帖子

如自行收了及註冊,仍可申請直資及接受直資註冊嗎?

引用:如自行收了及註冊,仍可申請直資及接受直資

原帖由 siumanma 於 14-09-20 發表
如自行收了及註冊,仍可申請直資及接受直資註冊嗎?
你應該可以繼續申請直資,但一直資有offer俾你,而你又接受,咁就算自行收咗同註冊,到時都會抽番你個位喇,因直資方面會通知教育局你已接受offer。如果有錯請大家補充

王國會長

creamy312 發表於 14-9-18 22:30
如果到今日仲未報直資, 也不用考慮太多了. 因為唔少已過左報名日期, 有D 仲開始見緊學生.
‹ 上一主題|下一主題