用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘華德小學
go

九龍塘華德小學 [複製鏈接]

請間九龍塘天主教華德小學好不好?功課多嗎?老師怎樣?
   2    0    0    0

請大家分享吓!謝謝😊😊

我都想知多啲

hkpapa852  你目標唔係基督教學校咩?   發表於 14-9-18 15:03

回覆:lauwingtai 的帖子

我睇錯咗基華

lauwingtai 發表於 14-9-18 18:39
我睇錯咗基華
你諗掂邊個劉華,邊個做古仔,邊個做蕭正楠未呀?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:lauwingtai+發表於+14-9-18+18:39+我

原帖由 hkpapa852 於 14-09-18 發表
你諗掂邊個劉華,邊個做古仔,邊個做蕭正楠未呀?
住48,完全唔想抽,所以自行要穩,所以左度右度

lauwingtai 發表於 14-9-18 18:52
住48,完全唔想抽,所以自行要穩,所以左度右度
揀基督教學校,去14網搏安全過41網,41得2間一線,14網有5間一線
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:lauwingtai+發表於+14-9-18+18:52+住

原帖由 hkpapa852 於 14-09-18 發表
揀基督教學校,去14網搏安全過41網,41得2間一線,14網有5間一線
不如pm傾,搞串咗人哋個場

回覆:lauwingtai 的帖子

我都是48,不想抽48,手上20分,想緊邊間穩陳些

我想問在那處可以睇到邊間小學一線,邊間2線,謝謝!

Sitilee 發表於 14-9-19 09:30
我想問在那處可以睇到邊間小學一線,邊間2線,謝謝!
無嫁, 多人爭升中好咪一線囉, 少啲人爭放乙一機會大啲, 放乙二仲有一兩個位俾你抽咪2線囉。

Pampamwong 發表於 14-9-18 10:08
請間九龍塘天主教華德小學好不好?功課多嗎?老師怎樣?
你係校友定教友?
1. 新華德概括而言係好的
2. 功課唔可以話唔多, 如果同舊華德比較, 佢的而且確係無咁多功課同無咁谷的(注意:前提係同新華德比較)
3. 老師係好好的, 但好得嚟係嚴格的, 係要求守規矩的
4. 升中成績都同一般津校差唔多, 約1/3 band 1, 升中派位唔及舊華德但都係可以的

所以我問你係校友定教友, 因為如果係教友, 可以揀舊華德, 但新華德校舎靚好多就係事實。舊華德校長老師則較寬容。

回覆 little_yolky 的帖子

唔該晒!我倆樣都唔係呀!我真係唔知點撰一個小學?

回覆 hkpapa852 的帖子

Net14 欠1600個學位,20分好冒險

Sitilee 發表於 14-9-19 09:51
回覆 little_yolky 的帖子

唔該晒!我倆樣都唔係呀!我真係唔知點撰一個小學? ...

15分自行就唔駛揀新華德了, 但前一兩年响EK有家長實牙實齒話自己15分自行入到舊華德, 但未經證實。你可以去舊華德開放日時問下負責老師證實一下。
另外, 有EK家長提出話15分九龍城聖家係有機會抽的。謹供參考。

記得幾年前我記得有人曾話過15分入到某間地區一線,細問之下佢竟然答我大抽獎放乙一,15分入;咁你知點解有人話15分入到啦

hkpapa852 發表於 14-9-19 14:14
記得幾年前我記得有人曾話過15分入到某間地區一線,細問之下佢竟然答我大抽獎放乙一,15分入;咁你知點解有 ...

咁都得!我仲一再追問, 佢都係實牙實齒答我係15分自行入喎。
因為2006年出世果屆, 新華德都已經20分要抽了, 有乜理由之後舊華德15分都入到, 不過, 人哋係咁講, 仲話係當事人, 我就無以應啦。

little_yolky 發表於 14-9-19 16:12
咁都得!我仲一再追問, 佢都係實牙實齒答我係15分自行入喎。
因為2006年出世果屆, 新華德都已經20分要抽了 ...
仲有一單仲好笑, 幾年前有個唔係咁孰既親戚走嚟同我講話自已住黃埔, 話無填過表最後派去CSK喎!

hkpapa852 發表於 14-9-19 17:36
仲有一單仲好笑, 幾年前有個唔係咁孰既親戚走嚟同我講話自已住黃埔, 話無填過表最後派去CSK喎!
...
吓, 咁我家妹妹今年得10分, 好唔好自行填填MCS, 可能得都唔定喎

謝謝你們的分享😃😃我是教友,20分抽到機會有多少?我是由大埔跨區,想入讀天主教小學。其他區有沒有好天主教小學,又較大機會到☺️
‹ 上一主題|下一主題