用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問父母畢業生資格
樓主: mariyar
go

想問父母畢業生資格 [複製鏈接]

王國會長

Charlotte_mom 發表於 14-9-16 19:40
趙SIR D野, 不嬲都流流地........
趙SIR係乜水 ?
表格只講明係畢業生, 證明文件也是畢業證書;  冇話過要讀足六年才算, 也冇要求提交讀足六年的證明.

瑩瑩老豆 發表於 14-9-16 21:30
趙SIR係乜水 ?
表格只講明係畢業生, 證明文件也是畢業證書;  冇話過要讀足六年才算, 也冇要求提交讀 ...
前神校中學副校都唔識? 要上網google下啦
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mariyar 發表於 14-9-16 19:32
我今曰睇呢篇文章
佢話要讀6年先計
我大女小二轉校讀到小六畢业, 都不是讀足六年, 到妹妹選校時, 已在自行第一輪入到姐姐小學喎

mariyar 發表於 14-9-16 19:50
咁流
佢呢篇先好笑,錯漏百出,大家搵到幾多個錯處呢?

引用:Quote:mariyar+發表於+14-9-16+19:32+我今

原帖由 TwinWong 於 14-09-16 發表
我大女小二轉校讀到小六畢业, 都不是讀足六年, 到妹妹選校時, 已在自行第一輪入到姐姐小學喎
...
因為姐姐是該小學畢業生,雖然已畢業,但當妹妹揀番姐姐畢業間小學時分數係會多d㗎,無記錯好似係10分,所以自行時機會又大d

lauwingtai 發表於 14-9-16 21:45

18年已經係一個謬誤.... 舊生分, 係已畢業既兄/姊都計, 有7年歷史既學校就一定有人有舊生分
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-9-16 21:50
18年已經係一個謬誤.... 舊生分, 係已畢業既兄/姊都計, 有7年歷史既學校就一定有人有舊生分
...
學校呢?捉下啦!好好玩!

ckh311 發表於 14-9-16 21:48
因為姐姐是該小學畢業生,雖然已畢業,但當妹妹揀番姐姐畢業間小學時分數係會多d㗎,無記錯好似係10分,所 ...
[p=20, null, left]是的, 第四點有注明的

[p=20, null, left]乙. 根據「計分辦法準則」分配的學位

• 佔學校小一學額不少於20%
  • 若申請兒童的數目超出其學位數目時,須按照下列「計分辦法準則」甄選學生:
一.父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作(20分)
二.兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀(20分)
三.        父/母為該小學的校董(20分)
四.        父/母或兄/姊為該小學的畢業生(10分)

內里沒注明, 要讀足六的畢业生才計喎

lauwingtai 發表於 14-9-16 21:52
學校呢?捉下啦!好好玩!
你係咪講緊, 好多呢堆所謂既"新校", 其實係一些歷史悠久的學校上午/下午校分拆出嚟, 所以一定係有大把舊生?

仲有, 其實入咗順德聯誼會係有5分辦學團體分 (如果自行申請順德聯誼會旗下學校)

回覆:想問父母畢業生資格

難得仲有人叫佢趙sir 我只會叫佢趙生,似生意人多啲麻。

引用:Quote:原帖由+mariyar+於+14-09-16+發表我

原帖由 mariyar 於 14-09-16 發表
我今曰睇呢篇文章
佢話要讀6年先計
咪信呢條友講嘢,垃圾

lativ 發表於 14-9-16 21:06
其實佢意思係A學校讀三年轉去B學校再讀三年。佢唔係A學校畢業生。

我理解都係一樣, 唔一定讀 6 年, 但計畢業果間. 所以就算之前 小一至五讀5 年都唔計, 計 小六畢業果間

引用:Quote:mariyar+發表於+14-9-16+19:50+咁流

原帖由 lauwingtai 於 14-09-16 發表
佢所介紹既所謂雙無小學,大部份都有宗教背境

natnat519 發表於 14-9-16 23:28
佢所介紹既所謂雙無小學,大部份都有宗教背境
唔止呀!雙無又錯,單無又錯。

馮李佩瑤前身係三間保良局小學既下午校,有人20分;
丹循前身係北循下午校,有人25分;
荔天前身係善導下午校,又有人25分;
馬循前身係沙循上午校,有人25分;

呢條趙神棍,應錯盡錯﹒﹒﹒

回覆:Charlotte_mom 的帖子

我讀果間小學冇畢業證書,只有成績表,得唔得呢?另外,如果唔見咗畢業證書/成績表咁點算? 小學畢業已經係十幾廿年前嘅事,小學理論上唔會保留學生資料咁耐。

王國會長

引用:Quote:原帖由+mariyar+於+14-09-16+發表我

原帖由 sissysze 於 14-09-16 發表
咪信呢條友講嘢,垃圾
有料嘅就唔駛下下打著前神校副校長招牌

Potato001 發表於 14-9-17 08:02
我讀果間小學冇畢業證書,只有成績表,得唔得呢?另外,如果唔見咗畢業證書/成績表咁點算? 小學畢業已經係 ...

去問番小學,係呢到問人無人識答你,間間學校有自己做法。快快快!下星期開鑼。

醒目開學勳章 王國長老

引用:難得仲有人叫佢趙sir+我只會叫佢趙生,似生

原帖由 silvia_ng 於 14-09-16 發表
難得仲有人叫佢趙sir 我只會叫佢趙生,似生意人多啲麻。
難得仲有人搵佢寫專欄至勁

‹ 上一主題|下一主題