用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才留位回條
樓主: sumaggie101
go

優才留位回條   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+cutelybb+於+14-9-25+19:50+編

原帖由 cutelybb 於 14-09-25 發表

見有家長post上fb, 第一份功課要做千字文
千字文

回覆:cutelybb 的帖子

同意!痛苦中……

回覆:mamay 的帖子

咁3rd 見,是in 家長?

引用:如果真係咁唔鍾意間學校,何必要去呢?第時

原帖由 cmt1010 於 14-09-25 發表
如果真係咁唔鍾意間學校,何必要去呢?第時如果真係擺個細路係到讀書,又咁唔鍾意間學校,成日話呢樣唔好個 ...
咪就係因為大家未有其他offer啫!無錯一個願打一個願捱,但何苦要為難家長?間間都未出offer要上10堂仲要有功課,最終咪要犧牲親子時間,係咪辦校既方針呢?

回覆:優才留位回條

一千字、想放棄

引用:一千字、想放棄 +

原帖由 chungmanchung20 於 14-09-25 發表
一千字、想放棄
Just read the book lists, some are easy one, not that heavy e.g. 人物傳記

我都剛上完堂,坦白說,若我有其他offer,我真係會起身與校方對質。我想間一問貴校各位得高望重的教育家點解做事會朝令夕改,同埋既然出咗600個first waiting 何解還要其他waiting 的家長寫信呢?唔通學校咁無信心600個小朋友都唔讀?!還是想自我感覺良好,想有被其他家長蔟擁的感覺。

Strategy, 等你地忙住做千字文,冇時間搞仔女的面試(講笑)。不過我早兩年讀Psy Degree, 有講資優,其實校長講的當聽故仔算了...而且第一時間返屋企搵番份論文先,咁啱我做過資優topic, 1500字英文,大你!😆

雖然我冇報,但係見到咁,我覺得好反感,本末倒置。 係小一面試呢個遊戲里,家長,小朋友都已經好大壓力,何苦要再加重我地的負擔?

回覆 cmir 的帖子

Me too 我冇報,

我覺得好反感.   Not a good school, crazy management and principal.

經歷完今晚,我對學校校長的思維只感到………嘆氣

可能酸葡萄吧 -- 現在真的非常興幸自己連waiting都無。學校咁做,同羞辱緊家長有什麼分別,上10堂不能遲到早退還要交功課,仲要in多次。。。究竟校長想將得來不易的reputation攪成點至滿意?其實佢知唔知好多家長真係好不滿呢?

引用:Strategy,+等你地忙住做千字文,冇時間搞仔

原帖由 maomaochoi 於 14-09-25 發表
Strategy, 等你地忙住做千字文,冇時間搞仔女的面試(講笑)。不過我早兩年讀Psy Degree, 有講資優 ...

引用:Strategy,+等你地忙住做千字文,冇時間搞仔

原帖由 maomaochoi 於 14-09-25 發表
Strategy, 等你地忙住做千字文,冇時間搞仔女的面試(講笑)。不過我早兩年讀Psy Degree, 有講資優 ...

王國會長

stepyau 發表於 14-9-25 22:14
究竟校長想將得來不易的reputation攪成點至滿意?其實佢知唔知好多家長真係好不滿呢?

就算真係好多家長不滿又如何? 咪照樣有家長照做, 怪獸學校一樣有市場

其實佢間中學算 band 幾??

唔好忘記仲有case study要做(希望唔好行到呢步咁折墜)...不過我唔係好明點解要做千字文,學校又會點處理呢?我唔信校長會睇哂,咁有乜意思?而且校長今日講完一堆廢話,我見唔到有乜得着。7大智能8大智能係乜?點樣可以發掘小朋友的天份?學校有什麼忠告給家長?根本只係聽校長吹水!用咁多時間做無聊野,不如放係教育度!成件事我睇唔到學校有乜實際的方針。要做marketing, 英華同陳守仁就真係做得好喇!呢個校長越搞越"鍋"....鮮魚行校長都好過佢! 唔識做marketing可以平實啲,做好啲教育。恒生商學院都好低調,一心做好教育,最終一定有人欣賞!

王國會長

cmir 發表於 14-9-25 21:28
雖然我冇報,但係見到咁,我覺得好反感,本末倒置。 係小一面試呢個遊戲里,家長,小朋友都已經好大壓力, ...
x2, 到底係家長定小朋友讀小學? 又如何可以用家長份功課判斷小朋友係咪適合?
校長又有冇諗過既然份功課會決定收唔收, 會唔會有家長請鎗手代寫?

maomaochoi 發表於 14-9-25 23:18
唔好忘記仲有case study要做(希望唔好行到呢步咁折墜)...不過我唔係好明點解要做千字文,學校又會點處理 ...
做千字文就係要篩走無心讀的家長, 因為交留位費和上十堂巳經篩唔走D人,
上堂又有部分家長找人代去.
上年有好多人有Offer 兼上足堂, hold 位hold到 8月先走.

做功課呢招, 對有心讀的家長比較有利,

muichujamie  agree!!  發表於 14-9-25 23:44

瑩瑩老豆 發表於 14-9-25 23:32
x2, 到底係家長定小朋友讀小學? 又如何可以用家長份功課判斷小朋友係咪適合?
校長又有冇諗過既然份功課會決 ...
其實in家長時, 只要問吓份功課内容, 請鎗手代寫的實穿崩
‹ 上一主題|下一主題