用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 IB vs IS
go

IB vs IS [複製鏈接]

請問港島有邊D係行IB? 同IS又有乜分別? 兩者係咪小一收左, 就讀12年, 唔洗中一又再煩過??? THANKSSSSS
   2    0    0    0

所謂行IB,有些亦不是行足12年的。IS亦不是間間行IB。

醒目開學勳章 王國長老

本地直資行IB的話亦只會低於50%, 係政府規定, 所以入到IB直資唔等於讀到IB, 呢D你要先了解

回覆 sobmama 的帖子

www.ibo.org
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

引用:請問港島有邊D係行IB?+同IS又有乜分別?+兩

原帖由 sobmama 於 14-09-12 發表
請問港島有邊D係行IB? 同IS又有乜分別? 兩者係咪小一收左, 就讀12年, 唔洗中一又再煩過??? THANKSSSSS
...
港島區full IB有CDNIS, VSA, Hong Kong Academy. 其他IS例如ESF係用IB PYP + IGCSE + IB DP. 另外HKIS就用美國課程,考AP. 所以間間唔同,最緊要揀間適合你小朋友既學校

回覆:IB vs IS

lB是一種課程,有三類學校會提供lB:(1)國際學校可自由選擇課程,lB是其中一個選擇,教署規定lS收本地人不多於30%;(2)私校 (如VSA, ISF), 收本地人不少於70%;(3)直資學校 (如聖保羅男女中學),同時提供DSE和lB,如上述lB人數有上限。是否入了小一可直升?每間要求不同。

謝謝各位的回覆, 會再努力研究

引用:lB是一種課程,有三類學校會提供lB:(1)

原帖由 poonseelai 於 14-09-12 發表
lB是一種課程,有三類學校會提供lB:(1)國際學校可自由選擇課程,lB是其中一個選擇,教署規定lS收本地人 ...
請問直資有冇規定要收幾多本地生和考DSE?
私小可和直資中學結龍嗎?

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:Quote:原帖由+poonseelai+於+14-09-12+發表

原帖由 virgokaren 於 14-09-12 發表
請問直資有冇規定要收幾多本地生和考DSE?
私小可和直資中學結龍嗎?
我無留意直資學校有無收取本地生規定,只知至少50%學生考DSE,我亦不知結龍規則,其他家長可方享

‹ 上一主題|下一主題