用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 細女多唔多人repeat 小一
go

細女多唔多人repeat 小一 [複製鏈接]

0    0    0    0

你指來年去其他小學叩門考小一 ! 當年派位的已經大把人叩,同人地掙叩門??? 如果是讀緊小學repeat你想RE學校都未必比 !!!

回覆:subb 的帖子

醒目開學勳章 王國長老

hollymama1124 發表於 14-9-11 15:35
囡囡今年K3,現在考小一,target 都會是直資私校,如果今年考得唔理想,會否求其一間讀住先,明年再考直資 ...
有, 身邊都識人咁做

引用:囡囡今年K3,現在考小一,target+都會是直

原帖由 hollymama1124 於 14-09-11 發表
囡囡今年K3,現在考小一,target 都會是直資私校,如果今年考得唔理想,會否求其一間讀住先,明年再考直資 ...
但注意有D學校可能唔收讀過小一的學生。

回覆:bubuG 的帖子

回覆:細女多唔多人repeat 小一

其實咁細個已repeat, 會唔會唔係幾好???其實整個中小學階段,repeat二次好似唔好,咁早已repeat, 將來咪要谷住上,冇哂repeat quota.

回覆:lovebb2 的帖子

會唔會令學校覺得你讀唔掂想轉校嚟多次小一架??如果讀得ok,點解唔俾小朋友試插班小二而係repeat小一??

醒目開學勳章 王國長老

lovebb2 發表於 14-9-11 15:44
其實咁細個已repeat, 會唔會唔係幾好???其實整個中小學階段,repeat二次好似唔好,咁早已repeat, 將來咪 ...
我識的例子, 正是repeat港同 (唔係個別例子tim, 由我女2006年讀小一已經有, 而家都有)

家長心態: 見到小朋友讀傳統小一, 太辛苦(自己有大仔大女讀港同, 有比較), 連個細路自己都問點解家姐/哥哥咁快做完功課, 我仲要做, 家長見到唸起仲有十幾年讀, 寧願repeat一年, 等小朋友可享受學習, 將來中學又唔駛爭(否則小3,4又黎啦), 有家長分享, 個細路知道有機會轉家姐/哥哥間學校, 第2時開心d, 自己開晒turbo努力準備, 比前一年考小一認真好多

至於點解唔插小2, 好簡單, 先考小一, 得左, 學期尾再插小2, 唔得, 咁咪dip埋心水讀小一lor

各人有各人原因, 轉校repeat唔一定因為想谷佢架

引用:Quote:lovebb2+發表於+14-9-11+15:44+其實

原帖由 Charlotte_mom 於 14-09-11 發表
我識的例子, 正是repeat港同 (唔係個別例子tim, 由我女2006年讀小一已經有, 而家都有)

家長心態: 見到小朋 ...
sorry, I want to know.  港同唔洗考呈分試?小六全部直升中學?very good!

你囡都未考小學, 唔好未考先輸 ! 她可能今年已有合適學校呢, 考完小一再諗啦.., 現在應該是加加油油時間..

回覆 hollymama1124 的帖子

我小朋友都係細B,細B就算學術叻,情感、社交發展確係吾及大B。
但有時有些小朋友就系特别乖巧、特别專注、够眼神、够甜美笑容,細B吾係果種性情,佢大一年系成熟d,但都未必够果d 天生受教可人兒争。

今年盡力考,睇吓考成點再想。

醒目開學勳章 王國長老

港同唔洗考呈分試?
呈分試係校內試, 所以唔係"洗唔洗考呈分試", 應該係問考完試個分呈唔呈上EDB, 答案係呈, 即學生可以選擇參加政府派位, 留意中學派位係7月至有結果, 即係7月前所有直資都唔可以註冊, 即基本上係要放棄所有直資 (包括港同書院)

小六全部直升中學?基本上係, 除非真係好唔掂, 咁學校一早已經同家長講, 我女果年有一個聽聞agree唔升, 另一個我女話日日放學老師親自監督補課, 一樣升到

引用:+本帖最後由+Charlotte_mom+於+14-9-11+17:

原帖由 Charlotte_mom 於 14-09-11 發表

港同唔洗考呈分試?
好有人情味。good school

引用:+本帖最後由+subb+於+14-9-11+16:39+編輯+\

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+subb+於+14-09-11+發表本帖最

原帖由 hollymama1124 於 14-09-11 發表
多謝鼓勵subb!! 我最心儀是港同,希望佢入到喇!!
加油加油

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+subb+於+14-09-11+發表本帖最

多謝鼓勵subb!! 我最心儀是港同,希望佢入到喇!!
加油加油

回覆:細女多唔多人repeat 小一

但唔係個個可以repeat , 因學位有限

引用:Quote:原帖由+hollymama1124+於+14-09-11+

‹ 上一主題|下一主題