用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95網次熱小學有咩選擇
go

95網次熱小學有咩選擇 [複製鏈接]

大熱我略有所聞...好似係<<將天,宣基,馮晴,黃永樹,將循,etc>>...請問次熱又幾好有咩學校呢?因新搬入嚟,人生路不熟,擔心大熱派唔到,請各位指教一下,感激!!!~THX!!
   2    0    0    0

meilo 發表於 14-9-11 00:37
大熱我略有所聞...好似係...請問次熱又幾好有咩學校呢?因新搬入嚟,人生路不熟,擔心大熱派唔到,請各位指教一 ...
王余家潔、聖安德肋、梁潔華、明道、信義會

lauwingtai 發表於 14-9-11 03:02
王余家潔、聖安德肋、梁潔華、明道、信義會
[size=15.4545450210571px]

請問呢幾間功課多嗎?(每日7樣以上),課程會否太深太谷嗎?(少谷我可接受),校風如何?教師有否愛心呢?邊間有普教中?好多簡介會都撞左時間,睇唔哂咁多間,所以煩惱中...THX!!

meilo 發表於 14-9-12 13:34
請問呢幾間功課多嗎?(每日7樣以上),課程會否太深太谷嗎?(少谷我可接受),校風如何?教師有否愛心呢?邊間 ...
其實上面提及的5間, 都可以考慮.

不過如果你無5分宗教分, 盡可能避開 聖安德肋, 信義, 明道.  三間必定先派20分, 有餘額才到15分的抽.

回覆 BSCYL 的帖子

呢5間除咗聖安德肋未參觀外, 其餘4間都參觀咗

功課就click入學校website都會睇到, website 好多資料, 睇得唔好嘥

信澳信義會就小一上學期一星期中默, 一星期英默, 下學期每星期都有中英默書.  校長話功課量唔少.

王余家潔就同學仔家姐讀緊小三, 話初少功課半均做個半鐘, 學生返得開心

明道就多評估及每年4次考試, 有拔尖及補課幫助有需要學生.  校長話功課量適中

梁潔華就d學生代表俾我感覺斯文有禮, 初小學拼音, 有分社活動, 感覺課程都稍深

聖安德肋睇website, 此校注重電子及語境教學, 但都撞晒期, 我都去唔到睇

要考慮學校地點, 近屋企而小朋友又鐘意就最好

其實呢3間所謂次熱: 王余家潔、聖安德肋、明道

上年大抽獎時放第二都無乜人入到(入唔到既我識既有幾個, 聽番嚟既有10個以上), 好天可能今年如果唔放第一都無機會, 咁仲算唔算次熱?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題