用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如何為子女準備入Band 1中學 - by cherry1995
go

如何為子女準備入Band 1中學 - by cherry1995 [複製鏈接]

如何為子女準備入Band 1中學 - by cherry1995

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 1%E4%B8%AD%E5%AD%B8

經網友fion6406提點呢個被冰封的帖, 真係好好的帖, 是2007年的帖了

TwinWong    發表於 14-9-8 23:33
   83    0    0    0

我也找到一個不錯的冰封的帖

http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2244013
家長常問升中如何知道自己子女所屬的Band?

王家爸爸    發表於 14-11-2 22:58
小時了了    發表於 14-9-8 14:43

引用:+本帖最後由+小時了了+於+14-9-8+14:37+編

原帖由 小時了了 於 14-09-08 發表

如何為子女準備入Band 1中學 - by cherry1995

引用:+本帖最後由+小時了了+於+14-9-8+14:37+編

原帖由 小時了了 於 14-09-08 發表

這個post ,我之前都有睇,早已加入我的最愛

引用:我也找到一個不錯的冰封的帖+http://www.ed

原帖由 爸爸超人 於 14-09-08 發表
我也找到一個不錯的冰封的帖

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2244013
這個用redkoni 是否updatedD 呢?

chun媽 發表於 14-9-9 16:15
這個post ,我之前都有睇,早已加入我的最愛

我都想"收藏",但依家無得加,唔知係咪因為太久遠年代而無得加!

回覆:小時了了 的帖子

Push

回覆:如何為子女準備入Band 1中學 - by cherry1995

回覆:如何為子女準備入Band 1中 ...

仲有這個 (最尾greendotdot 的回覆):
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2286995&extra=&page=2

回覆:如何為子女準備入Band 1中 ...

有個疑問:有啲中學校網係由幾個小學校網組成的,例如沙田中學校網係由89(大圍)+91(沙田)+89(馬鞍山)小學網組成。同一個中學網的幾個小學網當然有強有弱。咁把學生分開三份做b1+b2+b3 餅仔的計法,係按全個中學網內的學生去分,定按小學網去分先再去抽中學? 如果有兩個同一中學網的學生,一個在強區的b2 頭,另一個弱區的b1尾,可能前者叻過後者,到under 同一中學網抽獎的時間,邊個排前面?

引用:有個疑問:有啲中學校網係由幾個小學校網組

原帖由 alicekeith 於 14-11-02 發表
有個疑問:有啲中學校網係由幾個小學校網組成的,例如沙田中學校網係由89(大圍)+91(沙田)+89(馬鞍山) ...
升中統一乙部3個band 是全個中學網分3份,統一甲部3個band 是全港分3份。小學校網分法升中已不適用,所以我唔用你「強區b2 頭」、「弱區b1 尾」的說法。我用強校、弱校:強校可以有8成甚至100%band 1 學生,弱校就是低過3成學生是band 1 生。學校之間水平的調整,由之前的pre-s1 成績決定。(至於今年睇邊兩年pre-s1 成績我就唔清楚了……)

引用:Quote:原帖由+alicekeith+於+14-11-02+發表

原帖由 fion6406 於 14-11-02 發表
升中統一乙部3個band 是全個中學網分3份,統一甲部3個band 是全港分3份。小學校網分法升中已不適用,所以我 ...
謝謝分享!

‹ 上一主題|下一主題