用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 獻主會聖馬善樂小學VS保良局何壽南小學 ...
go

獻主會聖馬善樂小學VS保良局何壽南小學 [複製鏈接]

聖馬善楽20分,何壽南15分。唔知點好,如果係你,你會點選?

2    0    0    0

引用:聖馬善楽20分,何壽南15分。唔知點好,如果

我會揀何壽南,呢間係今年新過嚟34網嘅一線小學,聖馬善樂只屬二線,同埋聖馬善樂啲厚多士真係多到嚇死你,我舊年去交自行表,前後左右都係厚多士!!

回覆:janette_chan 的帖子

已為聖馬會比獻主會少D厚多士添。自行何壽得15分所以都擔心,但搏佢新搬來少人選

如要在34網, 厚多士就間間都有唔少ga la.... 唉.....

janette_chan 發表於 14-9-8 15:02
我會揀何壽南,呢間係今年新過嚟34網嘅一線小學,聖馬善樂只屬二線,同埋聖馬善樂啲厚多士真係多到嚇死你,我舊 ...
何壽南今年過咗嚟34網咩? 喺邊度睇到呀, 唔係黃大仙區咩?

引用:Quote:janette_chan+發表於+14-9-8+15:02+

原帖由 lct226 於 14-09-08 發表
何壽南今年過咗嚟34網咩? 喺邊度睇到呀, 唔係黃大仙區咩?
http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/index.html

何壽南呢間前黃大仙地區一線都不知幾多粉絲同舊生,唔好以為無人爭15分好易入
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-9-8 16:58
何壽南呢間前黃大仙地區一線都不知幾多粉絲同舊生,唔好以為無人爭15分好易入 ...
同埋佢個新校舍真係好靚, 又有空中花園, 又有滑梯玩, 球場都兩個, 勁正

聖馬校舍細,1級只得3班。好處是校長老師關心學生很貼身。但校巴線覆蓋範圍好少。校風好嚴。
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD7/110360/114629.11023512.35296.jpg[/img]請click 入@charlotte 靚相1輯@

引用:聖馬校舍細,1級只得3班。好處是校長老師關

原帖由 CarolSK 於 15-01-27 發表
聖馬校舍細,1級只得3班。好處是校長老師關心學生很貼身。但校巴線覆蓋範圍好少。校風好嚴。 ...
請問小朋友是幾年級?是不是精英班,D家長话入唔到就死緊…真的嗎?

四年班,考唔到入精英班,但都OK。 第一期成績表出左,老師話明年應該入到精英班。當然WARN 左我同小朋友,精英班教D野多D,深少少同功課多少少。亞囡由傳統私小轉去讀,以前心散D,而家可能因為同學仔同老師影響,個人有多D方向。
新移民是有的 (唔太清楚多定少),從好處看,其實D新移民小朋友讀書好努力,學校管功課都好嚴謹。所以,學校的學習氣氛是不錯的。我有時自己接送都見到D家長自己開車,或由附近中產屋苑行番學,所以,學生都會有來自不同階層。
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD7/110360/114629.11023512.35296.jpg[/img]請click 入@charlotte 靚相1輯@

引用:+本帖最後由+CarolSK+於+15-1-28+11:48+編

原帖由 CarolSK 於 15-01-28 發表

四年班,考唔到入精英班,但都OK。 第一期成績表出左,老師 ...
多謝回覆

請問 34網何壽南 或 35網紅馬 放甲二機會大嗎?

回覆:MYEvangeline 的帖子

可以話喺沒機會!

引用:請問+34網何壽南+或+35網紅馬+放甲二機會大

原帖由 MYEvangeline 於 15-01-28 發表
請問 34網何壽南 或 35網紅馬 放甲二機會大嗎?
35紅馬放甲一乙一都未必入到,唔好話放甲二有冇機會了!

回覆:jy0022 的帖子

Thanks!

‹ 上一主題|下一主題