用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇細b repeat n or k1?
樓主: Handsomewoman
go

有冇細b repeat n or k1? [複製鏈接]

回覆 MrBeast 的帖子

就係我朋友稔住超大B比人有優勢﹐所以當結果唔太好時,佢就覺得唔知轉做超大B黎做乜,反而浪費一年時間

引用:我朋友囡囡11月b,+讀k1時考到九龍塘一間名

原帖由 twllc 於 14-09-14 發表
我朋友囡囡11月b, 讀k1時考到九龍塘一間名校再repeat k1。本來朋友稔住咁樣會考到神校小一,点知舊年只考到 ...
甘呢啲係小朋友 & 大人質素問題。

不過我囝囝會係11月尾出世,我都估計會做大B,被佢去PN玩一年先再根據性格好好部署。

引用:回覆+MrBeast+的帖子 就係我朋友稔住超大B

原帖由 twllc 於 14-09-16 發表

就係我朋友稔住超大B比人有優勢﹐所以當結果唔太好時,佢就覺得唔知轉做超大B黎做乜 ...
或者咁樣諗,如果你朋友個囡唔repeat做大b,可能連一間直資私小都考唔到,唯有咁樣自我安慰
所以無謂做大定做細,揀定就要信自己,不要想係咪後悔。
我自己會選擇做大b,就算第日升唔到好學校,或讀唔上,都係因為資質。即係話如果做大都唔掂,做細都冇運行

:wave:

twllc 發表於 14-9-16 22:50

就係我朋友稔住超大B比人有優勢﹐所以當結果唔太好時,佢就覺得唔知轉做超大B黎做乜 ...
咁投資就更有風險,佢失望我都理解,but sorry to say 如你fd 在k2時有試考小學,應有some idea how to prepare for 神校面試,either way, 佢都只能怪自己做得不足。

回覆:有冇細b repeat n or k1

我決定孖仔做細b(12月底),可能稔住都細機會,反而個人幾輕鬆,盡力俾佢地試,得唔得都冇所謂了

回覆:twllc 的帖子

即一報就k1?

回覆:Handsomewoman 的帖子

我囝囝是2011年11月出世,去年巳讀左1年PN,我去年曾同時幫佢報龍校或名校K1及一些較出名學校的PN做保險。
到派彩時,K1全軍覆沒(其實我個囝表現不錯),但全部PN也有offer.
結果我決定在一間區內較重學術的私校repeat PN.
其實當中有d小插曲,7月舊校畢業禮前,學校明知我個囝不會原校升K1,也頒了個成績優異獎比佢,我意為是🐷獎,但老師告訴我不是,因為佢雖然是細B,但學習能力一點也不差,當佢地知道我要同囝repeat時,佢地更多次勸我想清楚,說真我為此哭過。
不過,最後我認為佢有能力的話,係咪唔應該因為佢細人幾個月就剝奪佢讀更好學校的機會呢,所以我決定比佢做超大B。
我的選擇係咪正確,我相信無肯定的答案,我相信亦只有父母才最了解自己的子女,既然有理由便相信自己的決定勇往直前啦

引用:我囝囝是2011年11月出世,去年巳讀左1年PN,

原帖由 mrszineith 於 14-09-17 發表
我囝囝是2011年11月出世,去年巳讀左1年PN,我去年曾同時幫佢報龍校或名校K1及一些較出名學校的PN做保險。
...
謝謝妳的分享。
其實而家諗咁多都冇用,到考完睇下有咩揀至再算,同埋睇自己小朋友讀成點啦。
大家加油!!

引用:Quote:原帖由+mrszineith+於+14-09-17+發表

原帖由 Handsomewoman 於 14-09-17 發表
謝謝妳的分享。
其實而家諗咁多都冇用,到考完睇下有咩揀至再算,同埋睇自己小朋友讀成點啦。
大家加油!!
對呀,依家個環境有時係學校選你,唔係我們想選咩學校,真係幾無奈家!

回覆:有冇細b repeat n or k1?

人生其實唔係只諗浪費同蝕底,有更重要嘅野應值得重視。我兩個女,1個11年12月,1個12年12月,面對最大競爭嘅龍年,我豪不猶豫俾左大女repeat pn, 反而細女我覺得佢做超細b都ok。原因唔係佢地跟唔跟得上,而係性格問題。大女太內向太靜太乖,係學校唔敢出聲,一拍埋d一月b度,自信心好低,答問題成日驚錯答得好細聲。repeat 緊pn呢年,佢唱歌都大聲d, 雖然係學校都係靜,但個人開朗左自信心強左,或者長大左都會有少少變啦,但我家公係細b, 佢自己覺得小學時都有d分別,所以讀得唔開心,即使佢成日考三名內。repeat pn, 係幫大囡有個更開心更自信嘅童年。細囡點解唔洗repeat 呢?因為佢天生開朗活潑學習力強,佢同同年5-6月b比,身高語言能力都唔會爭太遠,學習能力當然都係爭d但我覺得可以接受。唔知我呢個case對你有無參考價值,不過希望樓主諗re唔repeat時,可以諗埋佢地嘅身心發展,而唔係只從大人角度出發。

MrBeast    發表於 14-9-19 06:10

terterarashi 發表於 14-9-18 11:15
人生其實唔係只諗浪費同蝕底,有更重要嘅野應值得重視。我兩個女,1個11年12月,1個12年12月,面對最大競爭 ...
好認同你呢~ 我仔11年11月B, 我都俾佢做細B.
老師話佢係自理差D, 不過都大致上OK, 佢又唔怕醜肯答老師~
佢細個時我地已經教識佢好多野, 識既野一定唔比同年3,4月的差~ 所以俾佢做細B.
所以都好睇小朋友本身性格同家長付出幾多~

引用:人生其實唔係只諗浪費同蝕底,有更重要嘅野

原帖由 terterarashi 於 14-09-18 發表
人生其實唔係只諗浪費同蝕底,有更重要嘅野應值得重視。我兩個女,1個11年12月,1個12年12月,面對最大競爭 ...
多謝你分享呀。
其實我焦點專注左避開龍年競爭,多得你提點要盼小朋友性格呀!

引用:人生其實唔係只諗浪費同蝕底,有更重要嘅野

原帖由 terterarashi 於 14-09-18 發表
咁大女咪同細女同一級?

我個細女係十月頭,話大唔大,話細但又唔似十一十二個d細,我都好煩惱今年重報唔報k1               

個人認為,一般而言,细b整體能力不及大b是正常的。要做细b又要入好学校,听过不少加入教会,搬屋,離職或提早催谷小朋友的情況,这些付出和背後的辛酸不足与外人道。好彩或好叻就入到好学校,反之入唔到,就自好認命. 所以做超大b的,也屬適齡学童,就是想爭取入好学校,背後也要付出努力,才能考到。结果怎樣,已可无悔!

引用:個人認為,一般而言,细b整體能力不及大b是

原帖由 wanwan_ma 於 14-09-19 發表
個人認為,一般而言,细b整體能力不及大b是正常的。要做细b又要入好学校,听过不少加入教会,搬屋,離職或提 ...
其實考學校真係好講彩數。我大女11年12月考LH, K1(做超細b) 同 PN(轉做超大b) 都WAITING收左,證明細b都可以考到好學校!我無特別train個女學術,問題答岩一半only, 但佢係內向乖乖女有禮貌個種小朋友。我亦無寫過任何求位信。雖然我最後我揀左另一間我1st choice 嘅學術型KG repeat PN, 但我認為大家想幫個女入好學校而狂催谷,到頭來辛苦自己辛苦小朋友, 亦未必得到自己想要嘅野。要催谷,我相信P1個個入學試應該仲緊要。

‹ 上一主題|下一主題