用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我弟婦個哥哥在某一小學教書
樓主: klin_snorlax
go

我弟婦個哥哥在某一小學教書 [複製鏈接]

give a try, maybe can help getting information about the interview style :D
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

樂恩媽 發表於 14-9-1 10:39
如果係我,就不會問了,要信任孩子有實力勝任;如果無,就更不好勉強!
Agree! 靠實力,總好過靠關係走後門。

www 發表於 14-9-2 09:25
Agree! 靠實力,總好過靠關係走後門。
又有實力又有關係就最好喇。

有實力,當然靠實力,但如果小朋友考吾到直私,大抽獎無運,做父母都要出手。

除非仔女好叻,又或者父母關係網强勁,否則都系教徒最有靠,尤其同一教會的學校。

約人食餐飯,話想多d暸解間學校。

引用:有實力,當然靠實力,但如果小朋友考吾到直

唔主動面皮薄,得到什麼結果,唔駛我講。

回覆 Gary_family 的帖子

我小朋友靠父母栽培,好彩吾駛人幫。
亦因為我地早搞掂,吾怕利益冲突,人地更會和我地講……去到最後階段,搞多人都無晒pride……

回覆 Gary_family 的帖子

咁又唔可以同 厄公屋,福利 相提並論, 冇實力入到都過唔到中學,DSE,大學!

他是教員,未必可以幫到你直入,不過你可向他打探下該校喜歡收乜學生,如何培訓孩子入該校或表示好心儀佢教嘅學校等等,人必先自助而後人助之,加油!

回覆:klin_snorlax 的帖子

問下無壞,可能有意外驚喜呢!不過,不要存太大希望。當年老公哥哥識人在某名津做老師,但完全幫不上,只建議我留意學校有無請校工。還有,老公阿嫂常掛在口邊同港島某名直資的校長好熟,但一問到可否介紹仔仔入讀就話該校長己退休。另外仲問咗兩個與學校有些關系嘅人,但最終都幫不上或不想賣人情。雖然唔成功,但我哋禮貌上都一一送上謝禮,真係百般滋味在心頭。幸好仔仔最後憑他的運氣入到一間滿意的學校。但樓主不要灰心,我識得朋友在名女津任教,他幫到親戚女兒入讀因他同校長好friend! 所以世事無絕對!

klin_snorlax 發表於 14-9-1 15:44
我都覺。其實我不大期望,所以一直都冇問。就算冇,我100%也不介意。只是唸問不問好。。

...
一試無妨
‹ 上一主題|下一主題