用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 監護人費合約一問?
go

監護人費合約一問? [複製鏈接]

由於我係自己揾Guardian/Homestay Family唔經Guardian Company,所以想draft一份一年期合約大家保障下,監謢人費是一年分3個term比,雙方agree咗不論任何原因如果任何一方提早終止合約需要兩個月通知,咁萬一真係兩個月通知咗提早終止合約,餘下未比的guardian fee需要比監監䕶人嗎?要全數比足一年or按比例比or唔需要比呢?如家長無通知而提早終止當然需全數比足一年啦,但若果Guardian無兩月通知突然終止咁佢需要賠償家長嗎?又怎計呢?
   4    0    0    0

回覆:監護人費合約一問

你的合約很有問題,無論任何一方早前終止合約賠償對方,估終止合約多數是家長提出,遇著個差home stay想提早不做,又不想賠償,你估home stay會點對小朋友,網上討論區見太多方法寧小朋友怕怕,要立刻叫家長找個新的。

咁其實我想知道合約應怎樣寫大家會清楚D雙方保障下啫?因為經agent搵或自己搵都是碰運氣,當然有D真係好差,但不會佔大部份,所以試下睇下夾唔夾到啦,我不希望未去到homestay度住就成日唸住人地會差嚇自己,我英國也有朋友有什麼事也可照應我仔,因朋友住北部太遠所以唔唸去朋友做homestay,我己有兩手準備,因之前自己揾guardian/homestay都搵了兩三個family,所以十月呀仔假期去住如果唔夾到先轉去另家庭

有然家長可指教下我?
應怎樣寫大家會清楚D雙方保障下

回覆:scso 的帖子

合約內容附帶條文,要好專業,最好具律師才能;因違約上公堂,試找免費律師,如政務暑,工會。

回覆 smallfoothk 的帖子

吓,要搵律師?

回覆:scso 的帖子

任何合約有機會上公堂,越詳細越保障雙方利益,如要用合約,最好由律師負責。但如要簽約,估對方嚴麻煩,多不願簽的。

回覆 smallfoothk 的帖子

咁唔簽合約大email協議好價錢與責任可以嗎?

其實簡單方法是大家一起草擬,簽名作實便可。(英國法例規定,海外學生必須委任一位居住在英國的監護人。在九月開學前,您的子女必須辦理好有關安排。以下列出監護人所擔當的角色。受委任的監護人必須超過25歲,可以是你認識或不認識的人。住在英國的親戚或朋友也可以擔當你孩子的監護人。如果你沒有親友在英國可以負責,英國有很多監護人公司可以為海外學生安排。*關於監護人合約和其中的條款你需要與監護人直接簽訂.*)

你意思係雙方草擬及簽名?是否等同合約?

句説話講得清楚
。*關於監護人合約和其中的條款你需要與監護人直接簽訂.*)

1年才300鎊,為何要找律師?有D奇怪所以問吓。

回覆 SKY2 的帖子

其實我無唸過要揾律師,只是有個家長講啫,我其實想問監戶人基本係用一年一年的renew的,監戶費一年分三個term比佢,而雙方都agree咗,任何一方如想提早終止需2個月notice通知對方就可,但問題是如有2個月通知對於方餘下的監戶人費家長需要比嗎?或prorata計返比監戶人呢?或無需比如餘下的呢?因為這監戶人自己網上揾,想攪清楚大家都保障下啫,我只是攪唔清提早終止需唔需要比餘下監戶人費?我唔明那家長講到咁複雜話要揾律師?人無人可解答下我呀?Thanks!

回覆 SKY2 的帖子

請問你係邊度揾到一年才GBP300的咁平?

Guardian無兩月通知突然終止咁佢需要賠償家長嗎?又怎計呢?有然家長可指教下我?
應怎樣寫大家會清楚D雙方保障下............其實那家長講得好好又明白,估現在還未明白那家長講咁多嘢意思.如需要賠償和雙方保護文件,最好請教律師,暗地裹表示不用想得太多,估那家長不好意思直接說出來吧.#我只是攪唔清提早終止需唔需要比餘下監戶人費?#不如直接將題目改*只是攪唔清提早終止需唔需要比餘下監戶人費?*其它家長會明白........講錯勿插

想借個位問,係比現金定匯票?每次去住先比?

監戶人費我係每term比,用銀行轉數比佢有跟有據,而食宿費會比幾百蚊佢慢慢扣,多除少補

引用:監戶人費我係每term比,用銀行轉數比佢有跟

原帖由 scso 於 14-08-25 發表
監戶人費我係每term比,用銀行轉數比佢有跟有據,而食宿費會比幾百蚊佢慢慢扣,多除少補 ...
Thx回覆

scso 發表於 14-8-25 14:07
回覆 SKY2 的帖子

其實我無唸過要揾律師,只是有個家長講啫,我其實想問監戶人基本係用一年一年的renew的,監 ...

Normally a formal service agreement includes two parties, details of service provided, contract price, payment method and contract duration.

You need to state clearly what sort of service needed, e.g. 3 meals plus bed, any other charges, etc.

If both parties agree the termination period is two-month, then either party should serve the other party two months notice or two months notice in lieu of payment; all unused service should be refund on a pro-rata basis. You also need to mention how to terminate, either by letter or by email?  

How about jurisdiction, will you use UK law or HK law when dispute arises?  

You can try to search from the internet "sample of service agreement" or visit other guardian companies' website to have a board idea of how a service agreement looks like.

I thing you need to consider, if your guardian wanted to terminate the service contract, will you be comfortable to let your son to stay there for another two months?  If not, you will have to pay them two months early termination as you are the one who wants to leave early.

Hope it helps.

Thanks!
‹ 上一主題|下一主題