用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 升K3還會轉校?
go

升K3還會轉校? [複製鏈接]

親戚大女插班小二成功,成家人由坑口搬去灣仔區。
細女原本K2返九龍塘學校,而家揾唔到保母車,搭地鐵又遠,由屋企行去地鐵站要20分鐘,親戚而家好頭痕轉唔轉校好,定將細女暫住嫲嫲油塘屋企,因有直接校巴返學。
大家可以比些意見

1    0    0    0

引用:親戚大女插班小二成功,成家人由坑口搬去灣

原帖由 dewberry 於 14-08-21 發表
細女原本K2返九龍塘學校,而家揾唔到保母車,搭地鐵又遠 ...
如細囡是小學必收生,揾屋企附近普通幼稚園給細囡。

Jane1983  同意!  發表於 14-8-22 08:16

我都會轉, 灣仔返九龍塘太遠了

dewberry 發表於 14-8-21 23:31
細女原本K2返九龍塘學校,而家揾唔到保母車,搭地鐵又遠 ...

暫住嫲嫲油塘屋企...考慮小朋友的心理影響.  如果妹妹是必收生就轉校.
~easybring~

插班小二成功, 是否谷小學先?  

我覺得TKO應該有車過海,反而港島去九龍難d

點解當初只諗個大嘅,唔諗埋個細架!

eesmile  我正想講點解唔係考慮細b作出發   發表於 14-8-29 23:22
隨遇而安

回覆:dewberry 的帖子

有冇揾過街車?我舊年問過有鰂魚涌去九龍塘街車,但因我想鰂魚涌去紅磡所以冇join,你可試下問有冇灣仔的。如有興趣請pm

引用:Quote:dewberry+發表於+14-8-21+23:31+親戚

原帖由 easybring 於 14-08-22 發表
暫住嫲嫲油塘屋企...考慮小朋友的心理影響.  如果妹妹是必收生就轉校.
是必收的。

有家姐帶入小學, 細的那入一間家附近的幼園都得,

只是在原校上K3, 之前 都讀了2年, 小朋友都想同朋友仔一起行畢業禮, 轉校好似好慘. 俾我不轉了, 住係Ma Ma 家, 星六日回家住.

引用:有家姐帶入小學,+細的那入一間家附近的幼園

原帖由 HaYi 於 14-08-23 發表
有家姐帶入小學, 細的那入一間家附近的幼園都得,

只是在原校上K3, 之前 都讀了2年, 小朋友都想同朋友仔一 ...
我就係有呢個擔憂,怕細女唔捨得舊同學仔。

引用:插班小二成功,+是否谷小學先?++

原帖由 MrBeast 於 14-08-22 發表
插班小二成功, 是否谷小學先?
唔谷。

引用:我覺得TKO應該有車過海,反而港島去九龍難d

原帖由 crispin 於 14-08-22 發表
我覺得TKO應該有車過海,反而港島去九龍難d

點解當初只諗個大嘅,唔諗埋個細架!
當初諗住以家姐行先,轉到好校網,妹妹又得益,而且小學返全日,搬遷近家姐小學無可口非。但而家要諗妹妹点返幼稚園,真係知易行難。

引用:親戚大女插班小二成功,成家人由坑口搬去灣

原帖由 dewberry 於 14-08-21 發表
好兩難啊!唔轉校可同同學仔一齊畢業,但就要同父母家姐分開住,好可憐!可唔可以有人接送返學?遠d辛苦d都係一年啫。或者最近灣仔既校車站喺邊?坐一程車去校車站又得唔得?九龍塘禁多名幼,應該有車由港島去吧,有無搵過保母車?

dewberry 發表於 14-8-23 23:09
當初諗住以家姐行先,轉到好校網,妹妹又得益,而且小學返全日,搬遷近家姐小學無可口非。但而家要諗妹妹点 ...
比我都會就大的。for 個細,我覺得各有好和壞處,不如問下當事人。

回覆:升K3還會轉校?

hk side 一定有街車去九龍塘,不過貴,早二年都over $2k 一個月

細女仲有1年就讀完啦,為何唔等多1年才搬家?大囡較大個,要佢過海番學1年應該都可以應付到

視乎細女性格,如果內向,要轉校重新適應較難;如果情格外向,轉校亦可以好快適應

要1家人分離,不智之舉

evacalbee  小學返好早架  發表於 14-8-30 09:29

轉校

引用:hk+side+一定有街車去九龍塘,不過貴,早二

原帖由 sissysze 於 14-08-24 發表
hk side 一定有街車去九龍塘,不過貴,早二年都over $2k 一個月
街車即保母車?

引用:Quote:原帖由+dewberry+於+14-08-21+發表親

原帖由 WinnieCatCat 於 14-08-24 發表
好兩難啊!唔轉校可同同學仔一齊畢業,但就要同父母家姐分開住,好可憐!可唔可以有人接送返學?遠d辛苦d都 ...
可以有工人姐姐帶,但來回學校需時。

evacalbee  的士!  發表於 14-8-30 09:30

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+14-08-24+發表hk

原帖由 dewberry 於 14-08-24 發表
街車即保母車?

‹ 上一主題|下一主題