用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學宿舍
樓主: PCCW2319
go

大學宿舍   [複製鏈接]

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆 Marco-ma 的帖子

我女係視覺藝術學院呀, 下星期二去 ocamp.  佢呢個星期都好忙, 星期一上左半日 university life program, 跟住同d組爸組媽食晚飯, 前晚又 onight, 都去到過十二點先返, 我同你一樣, 眼瞓到都唔識問佢嘢.

下面呢個 pdf 可以睇到點計分:
http://sa.hkbu.edu.hk/sass/ugh/download/loc_marks201415.pdf

引用:我女申請首選3間+CU+新既全宿書院完全無任

原帖由 武航 於 14-08-21 發表
我女申請首選3間 CU 新既全宿書院完全無任何音訊,D 同學 4th choice 都 in 晒.我女既無 in 亦無 test ,  ...
可喜可賀

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

簽名被屏蔽

PCCW2319 發表於 14-8-22 10:02
好似自己入大學一樣, 既興奮又緊張.

上年入宿時, 簡直人山人海。當時見到523 仲趕緊工程,前兩星期駕車幫阿仔運送ocamp 物資時, 見到523 已煥然一新。

cman_li 發表於 14-8-22 12:39
上年入宿時, 簡直人山人海。當時見到523 仲趕緊工程,前兩星期駕車幫阿仔運送ocamp 物資時, 見到523 已 ...

阿仔現在交緊申請表, 希望順利啦.

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

PCCW2319 發表於 14-8-22 12:45
阿仔現在交緊申請表, 希望順利啦.
有時間入去宿舍參觀一下,遲D阿仔未必比機會見識。

cman_li 發表於 14-8-22 12:57
有時間入去宿舍參觀一下,遲D阿仔未必比機會見識。

如果真係入到宿舍, 都應該會參觀到1次. 因為要幫手搬行李.

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

引用:Quote:cman_li+發表於+14-8-22+12:57+有時

原帖由 cheng4b 於 14-08-22 發表
我唸起我仔答得好, 佢講完之後, 我唔再提去宿舍參觀.  佢話: "媽咪, 唔係唔俾你黎, 係我有同房, 我要專重其 ...
早些去,同房未搬入,方便些。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

cheng4b 發表於 14-8-22 13:05
我唸起我仔答得好, 佢講完之後, 我唔再提去宿舍參觀.  佢話: "媽咪, 唔係唔俾你黎, 係我有同房, 我要專重其 ...

回覆 snoopy008 的帖子

噢....睇個表得8分咋..
如果無得住就真係失望了

Marco-ma 發表於 14-8-22 13:41
回覆 snoopy008 的帖子
等你好消息, 希望如你所講 Year 1 會易入.

其實浸大只有一千七百幾個宿位, 唔知多唔多人申請, 話哂浸大喺市區鐵路沿線, 交通都好方便, 我係擔心阿女喺學校留到好夜, 佢又唔住宿舍, 我咪要喺屋企等到佢返嚟先安心瞓覺?

PCCW2319 發表於 14-8-22 13:02
如果真係入到宿舍, 都應該會參觀到1次. 因為要幫手搬行李.
雖然有D雜件寄存係宿舍,下星期都要搬行李,又可以望下新房個view,機會難逢。

引用:Quote:PCCW2319+發表於+14-8-22+13:02+如果

原帖由 cman_li 於 14-08-22 發表
雖然有D雜件寄存係宿舍,下星期都要搬行李,又可以望下新房個view,機會難逢。 ...
係咪新舊生都同日辦理入宿手續及入宿?

PCCW2319 發表於 14-8-22 15:18
係咪新舊生都同日辦理入宿手續及入宿?
手續係......其實舊生係無離開過

cheng4b 發表於 14-8-22 15:24

哈, 也有可能.  他確是數月前開始交了女友.   我在Facebook上看過相片, 女孩談不上漂亮, 但容貌端正, 後來打探了消息, 女友是同一院系的, 讀書都好叻.   所以雖然現在是十劃只有一撇, 但看兒子挑這個女友, 就大概了解他將來的擇偶對像, 我又少操心一件事, 真是當堂笑到合不攏咀.
原來有更重要的參觀
‹ 上一主題|下一主題