用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學宿舍
樓主: PCCW2319
go

大學宿舍   [複製鏈接]

PCCW2319 發表於 14-8-21 14:21
我知523唔係全宿, 阿仔第1位果間係全宿. 而全宿會競爭大, 唔想排哂3間全宿書院係第1-3位.

所以排523 係第 ...

現在先住一年, 好玩的再申請笫二年入宿。反而全宿就要有充份理由才可以申請豁免住宿。

回覆:武航 的帖子

Your daughter picked CU finally?

武航  係cu pick她finally hehe  發表於 14-8-21 22:35
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:wys計算車程有自己一套, 用googl

原帖由 武航 於 14-08-21 發表
wys計算車程有自己一套, 用google map計, 可能比你想像中的45分鐘長. 
我見舊生次輪 ...
我覺得佢地個方法幾特別。

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

引用:+本帖最後由+cman_li+於+14-8-21+15:08+編

原帖由 cman_li 於 14-08-21 發表
係啦。 住1年睇下點,喜歡下年再報名。

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

。。。

睇你地講獲益良多﹐我囝很想入宿住﹐我地住鴨脷洲入了CU聯合機會唔知大唔大呢!

Marco-ma  嘩,好遠呀  發表於 14-8-21 20:57

snoopy008 發表於 14-8-21 14:14
回覆 Marco-ma 的帖子

Marco-ma,
嘩 ! Nice to meet you 多多指教呀

我吾知阿女有幾多分呀,近排佢都早出晚歸,
見到佢時我已半夢半醒吾識問嘢

BtW 我女是文學院,明天o camp.
你女呢?忙嗎?

引用:睇你地講獲益良多﹐我囝很想入宿住﹐我地住

原帖由 二話不說 於 14-08-21 發表
睇你地講獲益良多﹐我囝很想入宿住﹐我地住鴨脷洲入了CU聯合機會唔知大唔大呢! ...
應該機會好大。

引用:咁大件事,我仲以為可以安心讀書!好彩大仔

原帖由 zngo 於 14-08-21 發表
咁大件事,我仲以為可以安心讀書!好彩大仔已經習慣去自修室温習!
好多住宿舍玩多過讀書

回覆 88muimui 的帖子

玩下讀下學下都應該啦.

引用:Quote:以斯帖+發表於+14-8-21+13:47+呢個價

原帖由 cheng4b 於 14-08-21 發表
睇HKU既meal plan, 以Ricci Hall為例, 8700元, 如果除以287 residential days, 正好是每天30元.  不知道實 ...
有d hall (包括我囡個間) 要compulsory join meal plan!St John 出咗detail,meal計30.5, breakfast 計18.5!

引用:Quote:原帖由+cheng4b+於+14-08-21+發表睇H

原帖由 以斯帖 於 14-08-22 發表
有d hall (包括我囡個間) 要compulsory join meal plan!St John 出咗detail,meal計30.5, breakfast 計1 ...
Meal days 少過residential days,可能Sunday 同 school hoildays 唔provide meal!

簽名被屏蔽

tcmsung 發表於 14-8-22 00:26
因為HKU 仍然有些舊式的宿舍,如 St John,Ricci,有自己私家的飯堂,需要學生經常在 Hall 用饍,才可維持 ...

現時Ricci 都係用飯卷架,佢地好多時不在hall 食飯,學期尾有好多飯卷剩,任用任食,
你係Ricci 大仙 ?

以斯帖 發表於 14-8-22 00:09
Meal days 少過residential days,可能Sunday 同 school hoildays 唔provide meal!

係呀,得星期一至五有飯食,暑假都冇飯食,你女果間有好多hing tabel  dinner,
我大仔之前聽聞係有錢仔住,佢地唔敢報,後來先知道唔係.

簽名被屏蔽

cheng4b 發表於 14-8-22 09:20
Marco-ma  興奮呢...  發表於 14 分鐘前

Marco-ma  我都係, 但點解一班阿媽都傾得咁   發表於 14 分鐘前

好似自己入大學一樣, 既興奮又緊張.

‹ 上一主題|下一主題