用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學宿舍
樓主: PCCW2319
go

大學宿舍   [複製鏈接]

cheng4b 發表於 14-8-21 11:45
那其他型號的, 兩人房或三人房等, 每年宿費又是多少呢?  有資料可以提供嗎? ...

我囝書院既住宿費 $10,8xx / 年, 雙人房.

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

引用:Quote:zngo+發表於+14-8-21+11:58+其實我只

原帖由 PCCW2319 於 14-08-21 發表
明白了. 咁聽左師兄比既意見, 就等佢自己分析啦.
你講得喏,我又唔識比唔到意見,佢講我就聽下算,等佢自己分析決定最好!

引用:Quote:zngo+發表於+14-8-21+12:00+真係有好

原帖由 tcmsung 於 14-08-21 發表
總的來說,都是好的多。大學教育,不止是讀書一環。

最後一年,要專心讀書的話,就躲在拉記做潛艇攞。
希望阿仔都得到最好嘅安排就好啦!

zngo 發表於 14-8-21 12:09
你講得喏,我又唔識比唔到意見,佢講我就聽下算,等佢自己分析決定最好!

...
笫一年搏高分轉系就要想凊楚,否則過下團體活動都有得益。

cheng4b 發表於 14-8-21 11:45
那其他型號的, 兩人房或三人房等, 每年宿費又是多少呢?  有資料可以提供嗎? ...

1)DOUBLE ROOM   /  12,260
2)  DOUBLE ROOM    /  15,350
3)  BUNK BEDROOM /   10,190
4)  TRIPLE ROOM     /    9,220
5)  SINGLE ROOM    /     20,670
6)  SINGLE  ROOM   /     22,700

大概以上幾個收費,唔同HALL、唔同位置、新舊唔同,就唔同價(估既)。

你哋仔女揀單人房/2人/3人房呀?

引用:Quote:zngo+發表於+14-8-21+12:09+你講得喏

原帖由 cman_li 於 14-08-21 發表
笫一年搏高分轉系就要想凊楚,否則過下團體活動都有得益。
你講得啱,叫佢要諗清楚下年先至決定會好D,以免選錯!

basketboy 發表於 14-8-21 13:03
你哋仔女揀單人房/2人/3人房呀?

我仔間書院只有2人房. 無其他/無得選擇

不過就可以特別要求與非本地生同房.

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

回覆 tcmsung 的帖子

請問 "拉記" 是什麼 ?

tcmsung  Library = 拉記  發表於 14-8-21 13:22

Marco-ma 發表於 14-8-21 13:19
回覆 tcmsung 的帖子

我知, 係圖書館

Marco-ma  LIBRARY ?   多謝指教...   發表於 14-8-21 13:23

我女申請首選3間 CU 新既全宿書院完全無任何音訊,D 同學 4th choice 都 in 晒.我女既無 in 亦無 test , 真係全無音訊,到我地仲諗緊 CU 係唔係唔見左張 佢張 application form之際,失驚無神前日派左去 4th choice WYS , WYS 都好好,靚 view , 新 Hall;我地放 4th choice 係因為佢唔係全宿啫.不過 CU college arrangement 頗不透明,完全唔知點派點安排. 

我見佢個site, WYS 淨係睇 2 樣野,車程同住宿環境.個女車程 58 mins 有21 分但家居住宿環境就 0 分.佢開比舊生係首輪男生 21, 女生 25; 次輪男生17,女生 21 (CU 男女比例不均頗嚴重); 我相信呢兩個指標大家可以預計一下有無機有宿.  

引用:Quote:cheng4b+發表於+14-8-21+11:45+那其

原帖由 October. 於 14-08-21 發表
1)DOUBLE ROOM   /  12,260
2)  DOUBLE ROOM    /  15,350
3)  BUNK BEDROOM /   10,190
呢個價錢包食嗎?HKU single room淨房價好似平幾多下!

October.  所以我地無去詳細了解。   發表於 14-8-21 14:06
October.  唔知呀,阿囡條件唔夠也唔住宿舍   發表於 14-8-21 14:05

回覆:武航 的帖子

我們小巴轉火車45分鐘,預1小時一定到,所以冇宿位都可以理解,但阿仔有D失望囉!

武航  WYS 計算車程有自己一套,用goog   發表於 14-8-21 14:30

PCCW2319 發表於 14-8-20 14:23
照我所知應該係.

但我仔就選d "全宿" 書院, 希望唔需要每年申請.
伍宜孫不是全宿

武航  對, 不是全宿  發表於 14-8-21 13:54

zngo 發表於 14-8-21 13:49
我們小巴轉火車45分鐘,預1小時一定到,所以冇宿位都可以理解,但阿仔有D失望囉!

...
逸夫剛開始申請入宿

wys計算車程有自己一套, 用google map計, 可能比你想像中的45分鐘長. 
我見舊生次輪派房男生17分起,如果有十零分可以博下次輪派房

zngo  thanks!  發表於 14-8-21 14:38

回覆 Marco-ma 的帖子

Marco-ma,
我阿女都係浸大呀, 不過佢唔想住宿舍, 佢驚同房夜晚唔瞓覺咁佢就弊嘞, 佢要黑漆漆先瞓到. 其實我都想佢過下大學住宿生活, 希望佢下年改變想法. 以下係學校 website 個計分表, A 項我女得 16 分, 你女有幾多分呢? 至於 B 項,  Year 2 先第一次申請的話照道理會有 30 分, 所以係咪機會仲高過 Year 1 呢?

Local Freshmen

Local Never
Resided

Local Returning Residents

Mainland Returning Residents

(those enrolled in 2013/14 only)

A. Daily Travelling Time
(Note 1)

0-40

0-40

0-40

-

B. Year of Residence
(Note 2)

-

0-5

-

C. University Contribution
(Note 3)

-

0-20

0-20

0-20

D. Hall Contribution
(Note 4)

-

-

0-40

0-40

E. Semester GPA
(Note 5)

-

-

-

0-3

Max points
(Note 6)

Note 2: 0 mark for those resided 1 year or above; 5 for resided for 1 semester; 30 for never resided.

武航 發表於 14-8-21 13:30
我女申請首選3間 CU 新既全宿書院完全無任何音訊,D 同學 4th choice 都 in 晒.我女既無 in 亦無 test ,  ...

阿仔話, 應該排第1, 2位書院至會intervew.

我睇左今年舊生遴選結果

第1輪 - 女生25以上, 第2輪 - 女生17分  就入到宿舍. 不過, 唔知第2輪係幾時申請

武航  小女首3, 善衡/辰興/敬文都無消   發表於 14-8-21 14:32
武航  應該唔洗再申請吧.   發表於 14-8-21 14:29

cman_li 發表於 14-8-21 13:49
伍宜孫不是全宿

我知523唔係全宿, 阿仔第1位果間係全宿. 而全宿會競爭大, 唔想排哂3間全宿書院係第1-3位.

所以排523 係第2位, 因為呢間入宿機會大.

引用:Quote:zngo+發表於+14-8-21+13:49+我們小巴

原帖由 cman_li 於 14-08-21 發表
逸夫剛開始申請入宿
原來剛開始,阿仔話要執好D位,因為入唔到宿舍,可能只係佢以為住得近一定入唔到!但我地住村其實都幾唔方便!

PCCW2319  叫阿仔試左入紙先啦.  發表於 14-8-21 14:55
‹ 上一主題|下一主題