用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實大抽獎band1生會唔會跌落band2學校?
go

其實大抽獎band1生會唔會跌落band2學校?   [複製鏈接]

有乜原因導致這樣?
   16    0    0    0

回覆:其實大抽獎band1生會唔會跌落band2學校?

太早填 band 2 校,隨機冧巴5靚,
估錯 band

王家爸爸   Yes  發表於 14-8-18 13:11

回覆 mamamui 的帖子

估錯和早左選band2應該唔會(我),咁即係唔靚號有,但機會大嗎?

王家爸爸  影響可以很大  發表於 14-8-18 13:14

如果選頭三志願都係熱門band 1 學校如抽唔中,會有機會推至band 2,有ek 的c兄話貪字變個貧卦

引用:有乜原因導致這樣?

原帖由 maggie789 於 14-08-17 發表
有乜原因導致這樣?
冇詳細資料冇得分析。

1. 你覺得唔會估錯band, 咁學校全級人數幾多?三次呈分名次幾多?學校band1%係幾多?唔好覺得有同學考得比自己差都入到band1, 自己就一定係band1, 這是謬誤。

2. 自行兩間係乜?抽獎邊區?男生女生?甲乙部揀咗乜?最後派第幾志願? 冇資料冇得估。

油尖旺區,我仔都估計係Band 1 (老師話),體育有獎,已經有兩間Band 1 直資體育老師話學業成績唔太差的話,就可以試下揾佢引薦,可能有獎學金。
現打算自行九華一間,大抽獎順序九華、聖芳濟、銘基。
以上安排有無不妥?老實講,我唔係咁想個仔讀直資。仔唔係太中意銘基話佢體育唔得所以將佢排第三。

elbar  都不錯   發表於 14-8-17 21:41

油尖旺區,我仔都估計係Band 1 (老師話),體育有獎,已經有兩間Band 1 直資體育老師話學業成績唔太差的話,就可以試下揾佢引薦,可能有獎學金。
以上安排有無不妥?老實講,我唔係咁想個仔讀直資。仔唔係太中意銘基話佢體育唔得所以將佢排第三。

引用:油尖旺區,我仔都估計係Band+1+(老師話)

原帖由 takeshita 於 14-08-17 發表
油尖旺區,我仔都估計係Band 1 (老師話),體育有獎,已經有兩間Band 1 直資體育老師話學業成績唔太差的話 ...
自行點解唔試LS? 唔係話九華唔好,九華個校園真係very good , 但LS運動好強,應該都會接受運動叻嘅學生,我識2位小朋友因為sport 好好,入左LS,自行可以試LS.

引用:油尖旺區,我仔都估計係Band+1+(老師話)

原帖由 takeshita 於 14-08-17 發表
油尖旺區,我仔都估計係Band 1 (老師話),體育有獎,已經有兩間Band 1 直資體育老師話學業成績唔太差的話 ...
銘基放第三應該冇乜機會喎!

maggie789 發表於 14-8-17 10:16
有乜原因導致這樣?
太早填 band 2 校,隨機冧巴5靚,估錯 band --- 呢D都有人講過

仲有就係你個區Band 1位唔夠

按資料顯示, 油尖旺區升中人數共: 2,274, 英中學額共1,032, 夠唔夠? 自已計下啦
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

takeshita 發表於 14-8-17 20:40

其實你選九華又好,喇沙又好,只要直資一收,呢兩間你點都唔會派到。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

takeshita 發表於 14-8-17 20:40
咁快有直資收啦,請問邊二間,我仲未搵,好亂,成日想等埋十一月考試先諗

回覆 austism 的帖子

銘基放乙二極不想

引用:Quote:takeshita+發表於+14-8-17+20:40+油

原帖由 chrischeung 於 14-08-18 發表
咁快有直資收啦,請問邊二間,我仲未搵,好亂,成日想等埋十一月考試先諗 ...
咁快有直資收,多數係中學派人收特異功能學生,我朋友早一年前巳被神校老師請食飯,商量小朋友升中的時。

maggie789 發表於 14-8-17 15:32
回覆 mamamui 的帖子

估錯和早左選band2應該唔會(我),咁即係唔靚號有,但機會大嗎? ...
隨機冧巴的概念,其實是一個賭博的概念。隨機冧巴靚,就好似你買中六合彩一樣,對你的影響可以很大。

與六合彩不同的是分成三組人賭。

回覆 austism 的帖子

我認同九華辦學理念多些,但最主要都是我仔只是普通人,生長於小康之家,成績只是band 1中, 唔想入神校同尖子和貴族一齊上堂,會好大壓力。

王家爸爸  某種程度上九華也算神校   發表於 14-8-19 09:48
王家爸爸  某種程度上九華也算神校。:kekek   發表於 14-8-19 09:47

回覆 chrischeung 的帖子

舊年仔係九龍公園玩跳水,就有個教練走埋黎話係中區某直資嘅老師要收我仔,佢話可惜學界冇跳水比賽如果唔係實攞冠軍,我重笑話有地鐵到先啦咁遠,佢話就有㗎叻。後來見玩跳水覺得辛苦又危險(成日整親條腰有次重撞到頭嚇死我),佢就走咗去玩蹼泳啦!就係咁比油尖旺區兩間直資學校問過下,冇話實收,因我仔唔中意傳統嘢蛙式自由式都不是很強唔會幫學校攞獎,唔想有壓力。小二開始學劍擊學咗三年就係因比賽壓力太大而放棄從此掂都唔掂,我都覺得可惜。

elbar  自行不妨首選喇沙,運動比九華強    發表於 14-8-20 09:38
elbar  自行不妨首選 喇沙, 運動比九華   發表於 14-8-19 21:37

maggie789 發表於 14-8-17 10:16
有乜原因導致這樣?

隨機號碼超差. 有師兄BAND 1生派左BAND 3中學, 真係嚇死. 嗰年係千禧龍年, 真係唔好彩.

引用:+本帖最後由+必必+於+14-8-19+10:48+編輯+\

原帖由 必必 於 14-08-19 發表
b1 跌落b3? 咩野區?我都係龍仔,但當年好順利,入他區第一志願,朋友仲勁大埔入本區b1a, 兩個都不是自行入的材料,但全級考首三反而不幸入b2,但應該過早放b2。

‹ 上一主題|下一主題