用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 父母是舊生用不用提供證明
go

父母是舊生用不用提供證明 [複製鏈接]

抑或寫下畢業年份便可

1    0    0    0

回覆:父母是舊生用不用提供證明

要提供畢業證書副本

要交畢業證書

交表時要check畢業証書正本

當然要啦

IF THE CERT LOST, 寫下畢業年份便可

ericby 發表於 14-8-17 10:35
問清楚學校的要求,唔同學校有唔同做法。早啲問,早啲準備好。

王國會長

引用:IF+THE+CERT+LOST,+寫下畢業年份便可

原帖由 ericby 於 14-08-17 發表
通常都要証明,冇證書比成績表都得,乜都冇最好先問下學校。

十幾廿年前既小學畢業證書,有幾多人真係會留,就算有留,都唔記得擺邊。如果只寫畢業年份叫學校幫你check,十幾廿年前既紀錄未必有電腦,可能得d手寫紀錄,學校肯唔肯花時間幫手查都成疑問。

回覆:se6b03 的帖子

我試過, 學校會搵返記錄出返封信證明你你畢業生的

3pigmama 發表於 14-8-16 18:03
抑或寫下畢業年份便可
係咪依家科技太發達, 攪到大家連做事既基本邏輯都出咗問題?

坦白講, 你唔直接去問學校走嚟呢度問, 到時衰咗邊個負責?

如果係EK有人同你講, 只雖要寫下畢業學份便可, 但到交表時學校話一定要有畢業証書正本, 那到時你怪得了誰?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我仲有成績表 !

hkpapa852 發表於 14-8-18 09:49
係咪依家科技太發達, 攪到大家連做事既基本邏輯都出咗問題?

坦白講, 你唔直接去問學校走嚟呢度問, 到時衰 ...

因為而家放緊暑假,學校無人可以問,同埋每年咁多人申請自行,學校員工已經要花好多人手處理,仲要遇到d父母又話想用畢業生原因加分,但又唔見左畢業證書,又要花人手搵番咁多年既紀錄,所以想搵學校有人答你都難。

elmolly 發表於 14-8-17 21:06
我試過, 學校會搵返記錄出返封信證明你你畢業生的

最大問題係以前小學係上下午校半日制,之後小學轉全日制,分拆左成兩間學校,咁要先攪清楚自己當年畢業間學校夠竟有冇轉左新校。

可能要搵番小學同學,以前既小學班主,證明自己真係係果間學校讀書畢業。

se6b03 發表於 14-8-18 11:39
因為而家放緊暑假,學校無人可以問,同埋每年咁多人申請自行,學校員工已經要花好多人手處理,仲要遇到d父 ...
係香港應該冇父母唔知7-8月係暑假呀? 呢D問題其實應該一早放暑假前就去處理, 如果到暑假後先至確認要畢業証書而去補領, 但如果有又整唔切, 那又怪誰了?

每間官津小學每年都有至少一位老師專責處理升小一事項, 根本唔會無人答 (至少我以前問過個7-8間學校, 佢地全部都答到我D問題).

為子女升學, 那些直資/私立小學校何時開始接受申請, 需要提交甚麼資料, 自行交表時文件的要求等, 一樣都不應忽略, 更應盡早準備 (不少人K2, 甚至K1已準備).

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

se6b03 發表於 14-8-18 11:49
最大問題係以前小學係上下午校半日制,之後小學轉全日制,分拆左成兩間學校,咁要先攪清楚自己當年畢業間 ...
我都問佐學校, 話星期三老師會上班, 到時再打電話問. 總之有問題就問學校.

如果有人攪唔清自己讀過邊間小學, 咁點可幫小朋友申請自己既母校.

引用:+本帖最後由+se6b03+於+14-8-18+11:41+編輯

原帖由 se6b03 於 14-08-18 發表
學生放暑假咋,學校員工係要返工架!你有冇打過電話去問?

se6b03 發表於 14-8-18 11:49
最大問題係以前小學係上下午校半日制,之後小學轉全日制,分拆左成兩間學校,咁要先攪清楚自己當年畢業間 ...
其實上網查一查(維基百科基本上都有, 而且資料都幾啱), 或者一早打個電話去問學校就知(一定唔會錯), 真係好難咩?

好多人認為打電話去學校問又快又簡單,但有d學校詢問處,可能多家長打電話問野,學校詢問處書記可能人工低,做野唔開心,員工脾氣唔多好,又話負責老師唔係度,佢答唔到,問多兩句已經唔耐煩,之前問漏左,再打番去問,就講又係你打黎,講到呢度,我已經唔敢開口講,話我唔見左畢業證書,唔係肯定比個書記鬧多我幾野。

我都試過,如遺失畢業証書,要返小學問佢寫封信證明,我有成績表,佢好快查到。早啲做好啲,一到九月學校就好忙。
‹ 上一主題|下一主題