用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 請問真道幾多人一班
go

請問真道幾多人一班 [複製鏈接]

如題
   2    0    0    0

2X至3X人,6班人數不一樣。

littlefaith 發表於 14-8-13 18:42
2X至3X人,6班人數不一樣。
咁大出入??

引用:Quote:littlefaith+發表於+14-8-13+18:42+2

原帖由 fille 於 14-08-13 發表
咁大出入??
我係準家長,根據現在家長同學校家長講座中得知,真道其實小二已經開始有類似補底。會將小朋友能力分班,小人d嘅班,老師可以幫助多d,而學校亦避免標籤學生,每年多人小人班都唔同一個班別。通常經過多d照顧嘅同學,一年後已經進步好多。至於上課時,我觀課所見,係有大班一齊講下資訊,之後有分組'比賽'輪流答問題加深理解,有分組討論,分組出去講結論,最後甚至有工作紙練習,老師行幾圈已經知有冇小朋友未掌握到,未得嘅就快手教到識。我亦有聽過老師會利用小息午飯等時間玩小老師遊戲,我朋友小朋友數學唔太ok,參與咗一排小老師之後,每日只係計多幾條數,日子有功,之後好咗好多,有信心咗好多。

ozoz 發表於 14-8-14 11:53
我係準家長,根據現在家長同學校家長講座中得知,真道其實小二已經開始有類似補底。會將小朋友能力分班,小 ...
Thx so much..

回覆:ozoz 的帖子

ozoz / little faith
我囝是不主動舉手答問的類型,通常老師問問題,他不會是常舉手答問題那個。他自己舉手問問題反而多d。對真道要主動學習的模式,你們覺得他ok嗎?我是怕他在一組人裏,有人做或講,他就不做了。謝謝

引用:ozoz+/+little+faith 我囝是不主動舉手答問

原帖由 MayBride 於 14-08-15 發表
我囝是不主動舉手答問的類型,通常老師問問題,他不會是常舉手答問題那個。他自己舉手 ...
我眼見幾次由不同老師上課,都用一d技巧引小朋友舉手答,同時又會鼓勵文靜同學答,例如:會輪住每組抽人答問題,今次第一組第三個,下次第二組第五個,同時亦鼓勵同學合作提水,一定會答到。另外,雖然無直接講,但老師會教佢地輸得起,輸咗下堂贏返又得啫。而且d小朋友都好易投入為自己組𠹭一堂取勝,幾靜都好難抗拒,會有衝動舉手。我見到有d比較文靜小朋友都忍唔住舉手答。

引用:ozoz+/+little+faith 我囝是不主動舉手答問

原帖由 MayBride 於 14-08-15 發表
我囝是不主動舉手答問的類型,通常老師問問題,他不會是常舉手答問題那個。他自己舉手 ...
重有,小朋友答錯,我見到老師唔會話你答錯呀呢類說話,會話問多個同學etc, 我見到d小朋友答錯唔會難受,咪下次再答過囉,一堂咁多機會答,只係好平常嘅一件事。

MayBride 發表於 14-8-15 00:32
我囝是不主動舉手答問的類型,通常老師問問題,他不會是常舉手答問題那個。他自己舉手 …
放心,正如ozoz所述,真道老師授課好著重互動,如果有睇公開課,你會發現老師會堅持與每一個學生互動,而唔似好多傳統學校,尤其名校,老師只會向成績好或有良好反應學生提問。此外普遍課堂亦會由有趣故事、一個問題、或一幅有趣相片等等開始,有效引發學生學習動機及興趣。你亦會發現老師及學生已習慣隨時分組討論及出來做匯報,就算怕醜嘅學生,响呢種學習環境培養下,大都會有改變。

回覆:littlefaith 的帖子

多謝分享,明哂

‹ 上一主題|下一主題