用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇重讀小一考直資及私校的成功個案分享? ...
go

有冇重讀小一考直資及私校的成功個案分享? [複製鏈接]

有冇重讀小一考直資及私校的成功個案分享?
   4    0    0    0

回覆 joyce10142003 的帖子

朋友仔重讀小一,考入DBSPD 小一。

醒目開學勳章 王國長老

有, 我識都幾個

之前見過有家長話九龍灣 st jo 年年都有人考入DBSPD 小一
我覺係細仔專利,大仔就實唔得!
隨遇而安

How about girls?

crispin 發表於 14-7-29 14:11

之前見過有家長話九龍灣 st jo 年年都有人考入DBSPD 小一
我覺係細仔專利,大人就實唔得! ...

今年聽到 SJACPS 的小一同學有三類情況入「男小窒」:

一) 在小一時以「高齡生」身份同 K3 仔爭,「大蝦細」考入。 此舉當然要講實力
,難度六點九分!

不過要在「男小窒」讀多年小一,風光背後對日後成長有無陰影就真係天曉得。有
一位同學仲在下學期去左九龍塘某名私小玩左半年;可憐兩間私小的寶貴學位就用
左黎做「男小窒」的駁腳。。。入唔到呢兩間私小的同學唔知使唔使倒抽番。。。
幾口口氣呢?!

二) 在小一下學期插入「男小窒」,要講實力之餘亦要講運,難度九點九!

三) 升小二的暑假插入「男小窒」,當然要講實力,難度九分!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:+本帖最後由+奥脫福+於+14-7-29+16:48+編輯

原帖由 奥脫福 於 14-07-29 發表
嘩,乜st jo d 仔甘勁呀? 知唔知讀乜嘢kg 架?

回覆:有冇重讀小一考直資及私校的成功個案分享?

仲有無其他成功例子?

引用:Quote:原帖由+奥脫福+於+14-07-29+發表本帖

原帖由 sissysze 於 14-07-29 發表
嘩,乜st jo d 仔甘勁呀? 知唔知讀乜嘢kg 架?
係呀! St'Jo仔好勁㗎!

引用:+本帖最後由+奥脫福+於+14-7-29+16:48+編輯

原帖由 奥脫福 於 14-07-29 發表
1,係St'Jo比人'大蝦細',要去小窒蝦人
2,小朋友讀得唔開心,迫佢留低就真係有陰影喇
3,小窒今年係冇小一插班unknown:

如果只係讀SJACPS, 梗係年年都去其它一線學校試下考插班啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

many friends do the same things and success

即係可以讀緊小一再多次考直資私校?

咁如果津校, 我知不能抽2次奬, 但是否到叩門時都可以照去?

引用:即係可以讀緊小一再多次考直資私校?咁如果

原帖由 hobby 於 14-07-30 發表
即係可以讀緊小一再多次考直資私校?

咁如果津校, 我知不能抽2次奬, 但是否到叩門時都可以照去? ...
有d直資私校唔收小一重讀生..
例如英華..

回覆 magmagyau 的帖子

謝謝

我應該唔會考神校, 如果大部分直資私小, 或官津叩門都考得已經OK了

回覆:有冇重讀小一考直資及私校的成功個案分享

有咩原因要個小朋友重讀小一呢?就係為了滿足家長入神校,名校?有冇諗下佢地既感受,變相留班呀

hobby 發表於 14-7-30 16:11
回覆 magmagyau 的帖子

謝謝

我諗津校應該唔比叩門重報小一, 我諗只可以報插班, 呢個只係我自己推斷出黎, 唔知事實係點.  有錯請其他家長指教

乜DBSPD P1 唔係10月頭interview咩?  同讀緊咩小學有咩關係?

radialforearm 發表於 14-7-30 16:30

有咩原因要個小朋友重讀小一呢?就係為了滿足家長入神校,名校?有冇諗下佢地既感受,變相留班呀 ...

有位家長在收到神校取錄的消息後,急不及待在班內的通訊群組來發放。在呢半年內「你仔仔好叻
喔!」之類的恭賀說話不絕於耳!能盡嬴身旁的艷羨目光,戴著神校的光環離開,個家長已經嬴哂
啦!至於活在光輝背後的小朋友,來年的翻叮小一生活如何,真係天曉得了!何出此言?因為散學
禮翌日這位家長已離開了通訊群組,想問也問不到啦。

悄悄的我走了,正如我悄悄的來; 我按一按鍵盤不帶走一塊彩石

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:radialforearm 的帖子

我自己就唔係為要名校,因係細囡,讀學券幼稚園,可能課程淺,學術其實冇問題,但生得超細粒,現在連100cm都冇,係體格上大落後,最近好多朋友都話小學(就算一間普通津校)無論在學術或體能都有返咁上下要求,好多人都覺得囡囡好大機會跟唔到。我自己就好矛盾,又唔係咁想現在重讀住,好想睇定啲先,最壞打算是到小一真係跟唔到先重讀小一

‹ 上一主題|下一主題