用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中人數暴跌 英中恐落車 促放寬收生 ...
樓主: elbar
go

升中人數暴跌 英中恐落車 促放寬收生 [複製鏈接]

louiskkchan 發表於 14-7-22 16:49
check schooland data. filter all band 1 and band 1/2 (gov and aided), total seat is 24295.

even go ...
It is not about absolute number of students. Banding is a relative term.  In any case, one-third of the P6 students will be labelled as band 1, band 2 and band 3 students respectively.

學校其實沒有 Banding, 學校的 Banding 只代表學校主要收哪個 Band 的學生。如果一間原本被坊間分類為 Band 1 的學校收不夠 Band 1 生,造成 Band 2 生的數目超過 Band 1 生,那麼這間學校應該被稱為 Band 2 學校。

KT0603 發表於 14-7-23 02:48
我都咁話,97做末代尾班車負資產,算返了家鄉;沙士和公司共渡時艱,停薪留職;金融海潚無被沖出大海⋯!幾 ...
大家一起經歷大時代變遷, 想當年97以為上樓好開心, 最後上尾車變負資產, 害怕失去工作, 仔都唔想生。生一個已頭痛, 教育制度日改夜改, 一個字形容"唉"

係時候應放寬40%開英文班的上限了.

回覆:升中人數暴跌 英中恐落車 促放寬收生

基本上英語水平是提升了,每6年3-5%的增加是可接受的。

PMAN0917 發表於 14-7-23 11:50
大家一起經歷大時代變遷, 想當年97以為上樓好開心, 最後上尾車變負資產, 害怕失去工作, 仔都唔想生。生一個 ...
原來咁多人經歷過97,還以為自己很老餅。

引用:Quote:KT0603+發表於+14-7-23+02:48+我都咁

引用:+本帖最後由+goodboy1+於+14-7-23+10:55+編

引用:Quote:原帖由+KT0603+於+14-07-23+發表我都

KT0603 發表於 14-7-23 15:17
我好多同事朋友,經唔起第二次浪,被沖走玩破產。

...
見唔少人經得起第二次浪,但經唔起第三次浪(SARS
樓價)。

想當年生呀仔係sars 最嚴重果排,醫院唔比探,生完兩日就趕你出院。經濟差到得人驚,好多人燒炭自盡。
六年過後,幼稚園畢業又遇上豬流感,攪到取消畢業禮既幼稚園都不少。
如今,我地又捱過五年了,羊仔羊女長大了,希望佢地苦盡甘來,大家各自去到合適banding 學校,順利讀到大學畢業

引用:我個故事又與你們同,我在2005年入市買咗

原帖由 bbforever 於 14-07-23 發表
我個故事又與你們同,我在2005年入市買咗一層樓百零萬,現升到接近四百萬,有時黑暗既盡頭就是光明,柳暗 ...
係咪因為咁,所以近幾年的新家庭多生左小朋友

當我知道朋友在97買樓,到03年SARS因公司解僱他而要賣樓.從此我對所有起起落落,得得失失,都看得很平淡.

遇過困難,才讓我更堅强!

王家爸爸    發表於 14-7-23 21:26
‹ 上一主題|下一主題