用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 在職媽咪,二揀一,九龍真光/聖母小學? ...
go

在職媽咪,二揀一,九龍真光/聖母小學? [複製鏈接]

一定係真光,九龍城中學網,任何Banding嘅中學選擇都多好多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

9284 發表於 14-7-22 10:44
如果有心去九龍城校網, 搬屋都一樣得, 所以校網不是主要因素
校網絶對係主要因素

如果你在九龍城區讀小學, 若不幸地只能成為該校/該區的B2生, 但只要轉去成績較弱的校網(黃大仙相比九龍城係成績較弱的), 有機會變B1生, 亦即係有D學校所謂本區屬B2生, 全港屬B1生.

係升中自行時, 呢個係強區讀小學既絶大優勢

雖然係可以用住址報中學校網, 但小學老師一般只能提供同區升中資料俾同學參考(包括Banding), 誇咗區, 除咗教育局, 根本無人知, 老師完全俾唔到Comment你升中可以點選校. 最大問題係如要由弱區轉強區, 隨時有機會跌Banding
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

悠揚 發表於 14-7-22 15:49
其實上年揀學校時, 我自己在bk 爬文看過好多九真, 培道, 聖母, 德雅的比較.

其中有好多有關講解強區弱校及 ...
呢個講法係啱
補充一點, 除咗弱區外, 強校(較谷而升Band 1中學比例較高)弱校也有影響.

因為每間學校每個Band既學生比例係按前輩的Pre-S1成績嚟定, 所以永遠只有全級頭XX名可以做到Band 1學生.

舉個例: 係某強校, 假設有50%學生可以屬於Band 1, 全級有100人, 你成績係平均分係87, 係同區其學校可能己經係全級10名以內, 但可惜你係呢間強校只排全級51, 咁都係呢區既Band 2生, 所以強校競爭係好大.

另外, 個人覺得, 全級人數也很有影響, 假如2間學校同樣有50%人屬於Band 1, 如A校全級有100人, 有50人係Band 1, 但B校得60, 只有30人係Band 1, 所以對一D中游班數又少的學校 (Band 1生比例較少, 約20%-3x%, 全級得2班), 要做Band 1生都未必咁易.

中學校網, 小學升中Band 1比例, 全級人數都會影響日後能否做Band 1生的機會

9284 發表於 14-7-22 17:13
你地講既野已經開始有少少OUT OF 我自己的LEVEL, 我真係孤陋寡聞, 其實九真得2班, TOTAL 70人, 聖母6班, 每 ...
如果一心只想在黃大仙區升中, 聖母是不錯的選擇 (其實唔少黃大仙區的津校水準都唔會差過聖母).
但日後如會考慮黃大仙區以外的中學, 還是去強區的學校較好.

其實大家知唔知, 依家聖母小學3至5年級只係得2班, 每班都係得20人左右:
http://www.olps.edu.hk/CustomPag ... 2&pageId=2&nnnid=36
仲有一樣特別情況:
2012-2013年小一小二分別係4班同3班, 但到咗2013-2014, 小二同小三得番3班同2班, 但每班都仲係得20人左右, 點解?

聖母書院有130人一級, 直屬位其實得45個, 而依一級得40-60人, 梗係收到9成(甚至100%)學生啦, 但去到6班, 成120人一級, 如只計直屬位, 只係收番4成唔夠既學生.
當然學校可以用埋自行D位去收嚟谷高個收生比例

9284 發表於 14-7-24 14:18
當時聽簡介會, 修女話係收85%聖小生的, 聖中有130個位, 85%即係110個聖小生可上, 有20個可能去左其他名校,  ...
如果佢講呢85%, 係指"直屬"學校既保留學位, 呢個講法係正確既, 但計法並唔係計中一全部學額, 只係以中一統一派位學額計, 即係:

130x0.7x0.85=77個位左右

如果只中一統一派位乙部抽獎位, 聖母書院係只可預番77個位聖小學生 (另再加統一甲部和除它乙部抽中既學生). 除非佢自行個3成學額用嚟收番晒D聖小學生 (約39人), 咁先有可能收得番晒全部或大部份小學生 (以6班120人計).

目前除咗培正, 港島華仁, 港島真光呢幾間中學係會將自行個3成學額留俾自己直屬小學, 暫時唔知有無學校係咁做

subb    發表於 14-7-24 15:21

9284 發表於 14-7-24 14:18
當時聽簡介會, 修女話係收85%聖小生的, 聖中有130個位, 85%即係110個聖小生可上, 有20個可能去左其他名校,  ...
仲有一點就係, 就算有20個叻人走咗, 正常嚟講聖母書院都係冇可能收得番晒餘下聖小學生,

因為每間小學一定有B3生 (只係多定少), 直屬位係唔可以留俾B3生 (除非學校要求, 教育局又批准)

9284  想問一個好無知的問題: 其實一個   發表於 14-7-24 15:42

9284 發表於 14-7-24 15:45
想問一個好無知的問題: 其實一個小朋友, 只要唔係家長完全唔理佢學校成績, 在家肯同佢溫下TEST, EXAM和對下 ...
小朋友成為Band 幾學生, 唔只係睇家長同學生努唔努力, 都要睇下間學校每個Band既比例。

如果學校有40%Band 3, 一級得40人, 你全級考25已經係Band 3

每間小學Banding比例係根據每兩年中一學生考Pre-S1成績得出嚟(詳情我都係研究中), 萬一升咗中一既同學唔生性, Hea住做份卷, 係會影響師弟妹日後Banding比例

9284 發表於 14-7-24 16:37
老老實實, 聽左你地講咁多理論性的分析, 我好似仲亂左, 方向更加唔清析, 我小朋友唔係特別出眾, 又唔多受谷 ...
冇野心, 要求唔高, 揀聖母, 如果唔係就揀九真

不過話時話, 有冇問過你個女鍾意邊間先?

9284 發表於 14-7-24 17:54
野心就當然有, 但都要知道自己個女係唔係果一皮先得, 我女鍾意英文, 知道自己有英文學校收, 佢好開心, 成日 ...
反正2間水準差唔多,同個女傾好先,如果你迫佢入間佢唔鍾意既學校,攪到佢唔想讀書重大件事!
點都好,盡快決定啦!
‹ 上一主題|下一主題