用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 讀有一條龍中學的小學的無奈
go

讀有一條龍中學的小學的無奈 [複製鏈接]

如果想直升一條龍中學,當然冇問題但如果唔想直升,就有太多的無奈,
有冇邊位今年或以前有過這經歷?

王家爸爸    發表於 14-7-19 22:26
   23    0    0    0

Candy925 發表於 14-7-19 08:38
今年過來人。
你呢?
是,咁你有冇呢D感覺?

Yanamami 發表於 14-7-19 09:41
但當初揀呢類学校时,唔係諗住一入去就讀到中学畢業咩?
間小學係幾好,但中學就麻麻,band2c的,又見過D學生講粗囗,仲係女仔,亦唔止一次,
真係唔係好想讀。

王家爸爸  "薔薇"崗學校?  發表於 14-7-19 22:35

PIKAVA 發表於 14-7-19 09:25
怎無奈?
選校前,冇升中資訊,班主任冇講一句小朋友咩banding,冇比任何意見,有2-3次升中講座,只是個中學校長嚟
hard sell,hard sell,再hard sell佢間中學。

opclk 發表於 14-7-19 10:17
回覆 Yanamami 的帖子

骑牛揾馬的無奈?怎不吃肉糜的無奈?
恕我才疏學淺,唔係好明白。

IloveJ 發表 14-7-19 10:27
係咪成績中間,不是top到想去邊都得?但其他學校又覺得你已有自己中學,唔收你既無奈呢?

...
老師最後都肯話我知我仔是band 1c,我想出他區升中學,
但現在派得不理想,叩同區的一間band1c,有得in,仲話如果
揀佢首志願,應該收咗,現在位少,要睇吓叩門的邊個最叻。
但最終都冇通知。

HERMIA-WONG 發表於 14-7-19 11:02
每人也想高一線,一條龍或直屬衹是踏腳石,如果有更好中學也會嘗試,學校想留高素學生,操行會手緊,考試 ...
嘩!bingo 全中!!尤其我呢D頑皮嘅仔!去年十月,中學校長已游說學生簽張form去直升
中學,唔肯果D就逐個見,我仔都見佢幾次,
但我地都唔肯,我相信校長記在心裏。
由我入這間小學,是因為間學校好,唔係為咗有得直
升。而且我一心想我仔讀我的母校,而他一,二年級成
績很好,心想都有機會。

但現在派得不理想,仔又想有同學做伴,都好過banding 唔係高好多,又人生路不熟,便叩門這間一
條龍中學,都預咗比佢"串", 怎知連in都冇得in,同區間b1c都有in,咁明眼人
都知佢地............

其實我是冒住好大危險,我仲有個女讀緊,可能
以後妹妺D操行分,考試分會比得手緊,升上一條
龍中學比人ill treat,到時我一定會告訴大家

我現在完全明白,完全贊同,
但現在已後悔莫及了!

goodmama2003  同意  發表於 14-7-22 08:50

Candy925 發表於 14-7-19 14:19
我個情況都係無奈,不過唔知同你嘅無奈同唔同。

我校中學未至於好top,水準都唔錯,今年都有狀元,不過課 ...
多謝你在後段的鼓勵,過去的個多星期,是我近十多年來最down,最自責的日子,心想個仔如果唔係讀這間小學,遭遇一定有所不同。
我和你的無奈大致相同,我沒有詳盡,一是因為我電話shock
Shock 地,用好多時間才寫到咁大篇,第二,是我有D顧忌,你畢
業唔使再見,但我就仲有幾年見。個校長做到咁絕,b1c學生叩你
間b2c學校,竟然冇得in,就連老師都話冇理由,你話驚唔驚個校
長將我地銘記於心。
恭起你派得理想,以前的無奈可以抹走,但我仔派得不理想,我真
不能釋懐,我除了無奈,心中還有憤怒和不滿,但令我最痛的是我的
選擇害了個仔,
最後,我好唔明辨學辨得咁有私心,唔係為學生選擇最合適,而係為
自己收生理想,如果間學校係好,唔使sell 都大把人爭住讀,唔需要
在小學做咁多小動作。

w成ng327 發又於 14-7-19 22:35
我諗當初揾小学都係想揾好學校啫,有得直升當買保險,小朋友成績都係讀落先知,点諗到升中有咁多politics ! ...
贊成。咁區內好嘅又啱小朋友讀,得這一間,從來都冇貪過或諗過
間中學,就連這個保險,都冇諗過買,可能是我目光太短小,
冇諗咁長遠!

不如咁講,奉勸所有有小朋友升小學的家長,如果有些少,或根本唔想讀間一條龍中學,千祈唔好揀嗰間有一條龍中學的小學!
所以,亞仔這件事settle down之後,要認真考慮個女轉唔轉校,如果唔係,幾年後就重演今天的惨況,可能更惨,因為妹成績不及阿哥!

chun媽  真的,建議你考慮  發表於 14-7-21 20:47
王家爸爸  SPCC和DBS除外   發表於 14-7-20 14:51

wong327 表 14-7-20 11:28
好奇一問,對成績差,原中學都唔想收嘅同學,學校會点對佢地?
一條龍中學應該保證收晒!

王家爸爸    發表於 14-7-20 14:52

HEMIA-WONG 發表於 14-7-19 21:29
唔好唔開心,我有一朋友女兒讀修院中學,今年DSE入不到大學, 他讀小學是前身方方,有一男同學派了B3中學,D ...
請問開學前應該咩途徑,咩時間再去叩?我以為在早前叩過的,就排緊隊,有位便會排第一補上,
我咁遲去還有機會?

Chrlotte_mom 發表於 14-7-21 20:45
唔係間間龍校都會寫衰自己學生,樓主唔好彩了(其他同學都派得差嗎?)我女間學校都講明放棄左冇回頭草,老 ...
學校又未至於寫衰我仔,我只覺比起其他朋友的小學比得緊手,有老師守口如瓶,冇乜就亞仔的能力,選什麽學校比意見,亦好
多謝有二位老師後期都比D意見,贊成我地唔直升,亦提過返來叩
門,以亞仔成績應該冇問題。而中學校長亦冇明確表示冇得回頭叩,
只係話未必有位。我心想,你收我仔你都冇蝕,你都是想多Dband1
學生讀,你學校先可以升呢!依家唔收,仲唔係為啖氣。
小學曾經有人提過,以前都有比學生升中意見,但中學部有D
壓力回贈,現在唔會多講,呢D未所謂politics囉!
其實間小學幾好,老師校長都好,亞仔這6年都讀得開心,現在派位唔
理想,係我最唔開心!

godenough 發表於14-7-21 22:53
其實樓主你小朋友是band 1C,除了band 1C學校之外,想成功機會大一點還可以考慮band 2A甚至band 2B,點解要 ...
我又唔覺得回頭叩就是當佢係水泡,我照正常,公平途徑叩門,邊個叻收邊個,當然,有人叻過自己咪人地叩到囉,但唔比回頭叩就係有私心,小氣。

我有叩band1c,2a中學,回頭叩是因為近,响正隔離,又有識嘅同學,家長,
當然,但這些因素唔可以蓋過一間又遠,又陌生,但是是band 1,又適合的中學,
這也是我唔揀直升的原因,但現在派的是banding差唔多,遠咗又陌生,又冇英
文班,咁不如返嚟讀,身邊還有好同學!

mllau 發表 14-7-21 22:30
學校又未至於寫衰我仔,我只覺得比起其他朋友的小學比得緊手,有老師守口如瓶,冇乜就亞仔的能力,選什麽學校 ...
弊,講咗咁多,有D怕連累好心嘅老師會比人照肺,始終寫得出就預咗比人知,包括有人仕。亦有老師安慰我,話唔讀番間一條龍都未嘗唔係好事,佢地又唔係好好,我派嗰間排名都高過佢。
不如讀落睇吓掂,新環境,新同學,未必唔好,只要做好自已,讀邊間都一樣。
我雖然唔係百分百認同,但都好多謝老師的鼓勵,這是冇辨法之中的想法,令亞仔讀得開心D,我生活
得開心D嘅想法。
又提老師添,不過老師們請放心,我唔會透露你是誰,比人照肺時唔好認就得,。
一一過都要多謝比意見我地嘅老師,多謝你的好心和正義。

hun媽 發表於 14-7-22 07:47
至少培正民生是band one 中學
可能有D家長選學校,不只是睇banding

goodough 發表於14-7-22 10:07
我並不是話你會當學校是水泡,但當學校身處水深火熱而又感覺同學有事鐘無豔,無事夏迎春的時候,學校會覺 ...
有很多話要回應你,就要用我部shock shock地嘅電話的手寫板,真係有排寫。首先,我理解你的意思,而某程度上都認同,但你話不如諗諗當日的無情,我
想問大家作為家長,在有得選擇的情況下,為自已孩子選擇最好,最合適的
不是最重要嗎?我要唔直升,與有冇情無,何況我對間中學真冇乜感覺,莫講
有什麽情可言,有感情只是對小學
要返工,待續

wylo_lex 發表於 14-7-24 17:29
有得讀一條龍都咁無奈,咁比教育署派咗去十九志願D小學就唔死都無用 ...
點解要寫D唔死都冇用咁嘅字眼呢?派得唔好已經夠惨,你真係想人死咩?相信你一定是冇小朋友,否則一定有機會經歷的!

Vwan world 14-7-24 21:18
我知你講乜,我有朋友情況一樣,被學校迫害。如果決定唔直升,及早轉校好過喇,去冇中學的小學,反而間學想 ...
你好似好明白wor,!我又覺得未至於被廹害,但現在親身經歷,再加上其他人報料,小朋友的待遇肯定和冇龍校的有所不同,但我看見我地校長都似有難言之忍,相信他和小
學都是受制於中學。總之都係果句,依家知道咁黑暗,諗清楚先揀有龍校的小學

‹ 上一主題|下一主題