用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 「死亡之卷」中文科又再毀掉近半考生大學夢 ...
樓主: naughtybj
go

「死亡之卷」中文科又再毀掉近半考生大學夢   [複製鏈接]

引用:Quote:judy+發表於+14-7-17+13:13+捕風捉影

講真,讀過你就會知,唔係甘絕對架。今年果條“第九味”,連作者都話係留空間比讀者自己細味找出自己既答案,即係話答依條問題根本無model answer,但考評局偏偏要將無model answer既分析欣賞放入一個有model answer既框架去考核,依個先係問題。

最衰係作者未死,死鬼咗咪咩事都冇。

以前我讀書,每一課,教師都會問中心思想。中心思想係咩呢?咪係我地對文章嘅所感所想。嗰時,好彩冇記者帮我地問作者(可能作者已死鬼咗),如果唔係,我地要等作者回覆了。

對文章嘅理解,對死人和活人要分開處理?對文章嘅理解,真係冇對錯,冇標準?不是這樣吧,如果冇標準、冇對錯,我地點交流呢?如果冇標準、冇對錯,我寫成堆嘢,你點睇得懂呢?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

引用:+本帖最後由+ryanhowh+於+14-7-17+17:32+編

簽名被屏蔽

其實班教育高官有冇清楚社會需要?中文要求咁高把鬼? (而家中資銀行內部文件都用晒英文)

我在跨國公司做了咁多年, 同事90%以上本地人, 但在公司一年都唔會寫一個中文字!

我以前讀理科, 中英文成績平平. 我自問如果英文好D, 可能會多D機會(晉升, 轉工). 但中文再好對事業真係 冇乜幫助.

簽名被屏蔽

引用:Quote:naughtybj+發表於+14-7-17+16:09+⋯

引用:其實班教育高官有冇清楚社會需要?中文要求

大陸、台灣、新加坡、馬來西亞的中文卷是怎樣的?評分準則是怎樣?

回覆:「死亡之卷」中文科又再毀掉近半考生大學夢

引用:大陸、台灣、新加坡、馬來西亞的中文卷是怎

naughtybj 發表於 14-7-19 05:13
當中新加坡的英文是最好(native speaker level)的,中文也是較為看輕。在這個缺乏資源的國家,其近年發展 ...
新架坡係多元化民族,要用英文為第一語言係有當地特別需要的。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:naughtybj+發表於+14-7-19+05:13+當

雖然中文在大學多數學科中並不重要,但身為中國人,大學要求學生達到平均之上,並不為過,要知道六七萬考生只有最好的十幾%能入本地資助大學,學生的中文連頭50%都不能達到,還有甚麼說話可講,如果連50%以下都收,只會多一個50%以上的學生入不到大學。
整天嚷著中文如何困難,是死亡之卷,其實有50%達3級,前50%都達不到,還如何面對更難的,不足20%的入大學機會?
英文是重要,我也極重視女兒的英文程度,但有時我會反省:
日本人英文水準低,但即使近年經濟差了,仍很富足。
南韓人英文更差,但經濟不斷增長,內地經濟增長每年可保七保八,同英文有多少關係。
印度菲律賓的英文程度都不低,在港的印巴裔人英文多數頗流利,但他們的環境如何?

shadeslayer  又是只簡單以經濟衡量英文價值。  發表於 14-7-19 16:44
‹ 上一主題|下一主題