用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 「死亡之卷」中文科又再毀掉近半考生大學夢 ...
樓主: naughtybj
go

「死亡之卷」中文科又再毀掉近半考生大學夢   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+Marco-ma+於+14-7-26+14:06+編

原帖由 Marco-ma 於 14-07-26 發表

回覆 PCCW2319 的帖子
你意思中文卷,每份卷都應該高番1~2個level ?

Marco-ma  由小學至中學中文都是NO.1的.   發表於 14-7-26 14:19
Marco-ma  阿女是中文人, 由小至中都是中文   發表於 14-7-26 14:18
Marco-ma  YES ~ 心目中的分數是的.... 阿   發表於 14-7-26 14:17
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

引用:+本帖最後由+Marco-ma+於+14-7-26+14:06+編

我仔都有check中文卷,不過就無check speaking 。

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

judy 發表於 14-7-25 13:39
[size=13.333333969116211px]"講埋講埋啲搭咩車阿,幾點到達阿咁嘅嘢"
阿女講今年聆聽份卷, 一開始就係講要買門票,
成人收費幾多錢, 六十歲以上幾多錢, 學生票又幾多錢,
平時點買有得平, 公眾假期又點平...

大把人話: 哦, 好淺啫呢D數...

問題係點解考中文聆聽要佢計數呢?
阿女心算唔叻, 一CLICK 住諗多兩秒已經GET 唔到個POINT 去計囉..

回覆:「死亡之卷」中文科又再毀掉近半考生大學夢

這兩三年才開始可以check 口試卷,因為之前沒有錄影,想上訴都唔機。

引用:Quote:judy+發表於+14-7-25+13:39+[size=13

阿女講今年聆聽份卷, 一開始就係講要買門票,
成人收費幾多錢, 六十歲以上幾多錢, 學生票又幾多錢,
平時點 ...
計數問題都引起好大爭議。但我仔就有當資料咁 mark 低d數據及計數。但 listening 成績都唔太好,只有3。但覺得計數呢部份,唔會影響咁大,應該有其他原因。其實,如果維持原判,你會買卷嗎?

想呀 ~ 仲有得申請咩?

我都係在此POST先知有得買卷, 如有都想買返俾阿女.

引用:回覆+PCCW2319+的帖子 想呀+~+仲有得申請

有得買卷,但唔知有無限時。因為我姪女上年通識攞5☆☆,學校叫姪女向考評局買卷,學校比番錢佢。可能學校用作參考用卦。

Marco-ma  tks  發表於 14-7-27 13:09

[size=15.555556297302246px]計數問題都引起好大爭議。但我仔就有當資料咁 mark 低d數據及計數。但 listening 成績都唔太好,只有3

根據阿女描述, 聆聽卷一開始就講買門票, 要答3題 MC,
阿女嚇窒咗, 根本GET 唔到POINT 了,  所以連續3題MC 都靠撞.

但之後的就圍繞返常識, 中文, 歷史, 文學都有,
阿女話佢自己呻完頭3題數學之後, 大把人呻之後果D全部靠撞.

你阿仔是理科人, 一定係衰咗後面果D囉...

引用:+本帖最後由+Marco-ma+於+14-7-27+13:18+編

原帖由 Marco-ma 於 14-07-27 發表

其實我同阿仔對中文都唔敢有乜大寄望。只希望最少拎level 3,夠入大學最低資格。所以,阿仔拎 level 4, 我同阿仔都安樂哂。

chun媽 發表於 14-7-24 23:26
一位年轻人事业无成非常郁闷,一天他在海滩上遇到一位老人。老人抓起一把沙子扔在沙滩上,问“你能找到吗 ...
題目OK,其實有很大發揮和聯想空間

最怕,只是搬回香港考的話,只有太窄的評分範圍

中五會考,我記得自己當年作:記一次暑假經歷

但DSE,其中一個作用是大學入學試,中作題目提升至較高水平,我接受,只是不接受太窄的評分範圍

熙媽媽  「不接受太窄的評分範圍」,講得   發表於 14-7-28 10:35

eviepa 發表於 14-7-21 01:13
如果大家對極之不合理的事視而不見;如果大家敬畏當權者去到不會質疑的地步;如果大家對相當多具有入大學能 ...
問題係, 最有說話權力的中文系大學教授, 你們死咗去邊?
有一次, 我聽其中一位公開演講「普教中, 粵教中」既課題, 最終結論係, 以中文既角度出發普教中好, 粵教中都可以。但以教學既大前題, 响香港以粵語為母語既社會, 當然係粵教中優勝過普教中。DSE中文出卷及評核有問題, 最有資格講話既就係呢班所謂既中文系教授, 但佢哋人呢? 我哋家長最叻咪會考高考中文攞A, 咁又點, 考評局話我哋有專家, 你哋只係死老百姓, 識啲乜。

呢位同学亦說明DSE中文係考你考試技巧,而唔係考中文語文能力。

Marco-ma  呢個係事實呀,媽咪  發表於 14-7-29 22:24

簽名被屏蔽

elsawing_927 發表於 14-7-29 19:04
回october, 我老師不求錢,係真心想學生好
我都好鍾意佢教書
佢有兩句說話好入路
我相信良師益友,你好好彩,我阿囡同妳一様咁好彩,係高中時同様遇到好老師。

elsawing_927 發表於 14-7-29 18:13
其實我係今年2014dse考生好坦白講我真心唔明點解依家要吹到中文卷咁難
好老實講,我今年中文5星星,全卷除左s ...

你覺數學份卷難嗎?

引用:呢位同学亦說明DSE中文係考你考試技巧,而

原帖由 Yanamami 於 14-07-29 發表
呢位同学亦說明DSE中文係考你考試技巧,而唔係考中文語文能力。
咪即係維持高分低.......

最初以為NSS是希望改變這個現象,原來最後都是靠操卷操考試技巧!

不如去返 523,無謂成大班學生勉強去讀高中!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題