用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區有無成功叩門嘅學生?
樓主: 水晶媽咪
go

元朗區有無成功叩門嘅學生? [複製鏈接]

信義2010年才轉做全英中,即是今年F.4學生入學時仍然屬B2甚至B3組別的,考文憑試成績差遏其餘歷史悠久的傳統英中是可理解的。

KCWO 發表於 14-7-23 12:55
信義2010年才轉做全英中,即是今年F.4學生入學時仍然屬B2甚至B3組別的,考文憑試成績差遏其餘歷史悠久的傳 ...
佢英文弱D係可以理解,但其他科成績几好.

不過跟本band2, 3 入不了信義,

而且咁好的成績, 若果主力收band2, 3跟本做唔到。

回覆 zhuzhu 的帖子

早幾年元朗D小學都認定信義是band 2頭,不鼓勵band1學生揀信義,天水圍D小學考前列的學生家長又愛揀元朗和屯門的傳統英中,所以影响信義收生的質素,儘管如此,信義的公開試成績仍不差,相信校內的老師教學質素一定很好。

王家爸爸    發表於 14-7-24 11:22

引用:我囡班內有幾個同學B2中學生,第一志願入咗

原帖由 angelfan07 於 14-07-23 發表
我囡班內有幾個同學B2中學生,第一志願入咗基朗。
第一至第五志願入唔到,似乎好似就亂派一間俾學生。

...
Band 2生正常好彩可以入基朗,所以我才覺得那band 1b學生派耀道係冇可能的,可能只有一個,佢應該係係band2頭生^_^'

回覆:元朗區有無成功叩門嘅學生?

但我估係系統出錯多,害她媽媽虛驚一場! 因為佢仔仔好叻,考番入基元!

回覆:123smile 的帖子

其實我仔六年級考試平均分91.幾,所以無預計派成

KCWO 發表於 14-7-23 13:19
回覆 zhuzhu 的帖子

早幾年元朗D小學都認定信義是band 2頭,不鼓勵band1學生揀信義,天水圍D小學考前列的 ...
呀仔今年升中, B1中, 學校建議幾間中學, 信義其一, 幾間都有聽講座及留意公開試成績...信義各方面自己覺得最好, 3322只在鄉中及祟德之後...只可惜位置不合...

回覆 cumalam 的帖子

地點遠近的確是揀校的重要因素,縱使那間學校有多好,來回超過一小時都不考慮

回覆 KCWO 的帖子

是的...當初都同呀仔傾過呢個問題...佢自己都唔太願意...

醒目開學勳章

引用:其實我仔六年級考試平均分91.幾,所以無預

原帖由 Galli 於 14-07-23 發表
其實我仔六年級考試平均分91.幾,所以無預計派成
自行都有2間選擇,如揀對banding, 自行都應該會入到,唔洗大抽獎。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

回覆 Mamakidshk 的帖子

其實中學排位是睇最高成績果位,唔係睇幾多人數,所以以成績來看,信義DSE是高過鄉中,因為大家都係攞住5科5**,2科5*,但信義最高成績是攞住8科,多了1科5,另外, 信義前幾個摘星學生多數是8科,鄉中全是7科.當然摘星人數是鄉中取勝.

邊間最好, 其實各家長心中已有所取,不要太過為數字而爭,最重要是找一間適合自已小朋友的中學.希望大家都可以升上自已喜愛的中學.

王家爸爸  非常同意   發表於 14-7-26 21:36

醒目開學勳章

回覆:元朗區有無成功叩門嘅學生?

我囡有個同學B2,第一元中,第二西英,第三方潤華,結果梗係派咗方潤華。後尾叩西英成功,但唔讀。原因係個小朋友上適應班識咗新同學唔想轉校。

元朗區英中位唔夠,想執死雞好危險。

Sherryko9 發表於 14-7-25 12:16
回覆 Mamakidshk 的帖子

其實中學排位是睇最高成績果位,唔係睇幾多人數,所以以成績來看,信義DSE是高過鄉中 ...
從另一個角度來看,更值得研究的是為什麼信義能夠在短期間內提高得這麼快。

回覆:王家爸爸 的帖子

我都想知,早年傳過,有未達標学生,学校要他們退学,唔知大家有沒有聽過?

王家爸爸   勸退  發表於 14-7-27 15:08

回覆 JJDBB 的帖子

早年馬,而家冇,正常學校運作,就算早年被勸退的,我相信成績差,品行可能亦有問題,現據我所知,沒有學生因成績差而被勸退,知有學生自覚跟5上而轉校或去外國留學。

回覆 Sherryko9 的帖子

自從小朋友升中後,已沒在這裡發表長長的感受了,可能心態已改變,升中前會好緊張學術的要求,學校是否最好,升中後,不自覺心態已轉變,原來是小朋友和中學是否配合,他們讀得愉快嗎等。遲些閒下來才再在此講講這幾年小朋友升中後的生活吧,祝各位小朋友找對1間配合的中學,好過只追求1間最top的中學。

王家爸爸 發表於 14-7-26 21:39
從另一個角度來看,更值得研究的是為什麼信義能夠在短期間內提高得這麼快。 ...
可以見到,信義的潛力同師生的努力,小朋友在此中學成長,一定會積極好多,發揮到才能,而在基督教中學,亦應有較好的價值培育。

CharlesCWM 發表於 14-7-27 15:42
可以見到,信義的潛力同師生的努力,小朋友在此中學成長,一定會積極好多,發揮到才能,而在基督教中學,亦 ...
我相信近幾年,學校的老師下了很多功夫在改善學校的水平上。
‹ 上一主題|下一主題