用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 慧中年尾d豬肉獎
go

慧中年尾d豬肉獎 [複製鏈接]

如果唔讀, 唔好咁早講, otherwise 豬肉獎一定無份!!
再者, 一定要同學校relationship好, 家長日日接放學, 有傾有講一定有!

0    0    0    0

想知有咩豬肉獎呀..

回覆:慧中年尾d豬肉獎

咁又唔好咁講嘢,得獎同學你識得晒?咁樣踩人唔係咁好喎。如果你叫得豬肉獎,人人有份,都要諗諗咁易分點解自己無。

我唔係踩人, 但如果有data support, 無話可說.. 好似primary school 咁, 有分計, 一目了然...

我識得有d 家長都係咁講, if you are not joining their activities very often, not a "ma fan" parents, 佢地唔會咁 please 你.

不過 may be 現在好多學校都係咁, 雖然我唔恨, 超現實!

回覆:Grandson 的帖子

即使係豬肉獎,都係學校志在設立嚟鼓勵學生,何必咁認真而不滿?如果人人有份偏偏自己落空,咁就要檢討吓下次點樣改進,而唔係喺度發悔氣

不是發悔氣, 只是"登"有個同學唔抵, 年頭至年尾, 我見佢進步了很多很多, 他也考進了名校. There is no 準則 anyway....

咁好多學校都會如果你唔讀,咁梗係留俾啲繼續讀既學生攞奬!

唔係喎, 我小朋友都唔升佢地K1,通知埋學校,但係都有優異獎噃

引用:唔係喎,+我小朋友都唔升佢地K1,通知埋學校

原帖由 vivilau 於 14-07-10 發表
唔係喎, 我小朋友都唔升佢地K1,通知埋學校,但係都有優異獎噃

kim927 發表於 14-7-10 23:16
其實我個小朋友都係已通知左轉校,但都有優異獎,所以樓主你過慮了!

Relax!

引用:如果唔讀,+唔好咁早講,+otherwise+豬肉獎一

原帖由 Grandson 於 14-07-09 發表
如果唔讀, 唔好咁早講, otherwise 豬肉獎一定無份!!
再者, 一定要同學校relationship好, 家長日日 ...
呢啲好睇個班主任的。

獎。。。小朋友都未必care或知乜事,只是大人吃不到的葡萄。怎叫下一代可以括達?一世人流流長,沒獎的日子比比皆是,天天怨這怨那,咁點生活下去?

樓主, relax!我女女插班讀BB班, 咩獎都無, 但有得上台表演, 都已經好開心! 小朋友好易滿足架jar, 同埋佢地亦唔明白個獎有咩意義, 所以爸爸媽媽唔好咁介意啦, 對小朋友負面影響仲大呀, 如果小朋友真係唔開心, 咁鼓勵佢下次再努力多D啦, be happy!

都想講多句,又何必要有data analysis 呢,Pn或n最多咪俾吓星星同tick做評估,咁細個計分計得邊方面吖!我諗老師都係用每日觀察去決定嘅。如果個小朋友喺學校乖巧聽話,人見人愛,唔識一個a字同人字又何妨呢?我做老師都會俾獎佢啦!

回覆:ky201105 的帖子

Agree

引用:都想講多句,又何必要有data+analysis+呢,

原帖由 ky201105 於 14-07-25 發表
都想講多句,又何必要有data analysis 呢,Pn或n最多咪俾吓星星同tick做評估,咁細個計分計得邊方面吖!我 ...
Agree

‹ 上一主題|下一主題