用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派到第五志願
樓主: opclk
go

派到第五志願 [複製鏈接]

看見樓主第五志願入到聖家,我有感而發想分享吓⋯⋯我囡係直屬小學嘅學生,乙一當然揀咗聖家,成績差過囡囡嘅同學都入到,可惜我囡入唔到,點解會有咁嘅結果呢?!
咁就要講番自行收生階段喇⋯⋯
當時班主任叫我囡自行可報聖家,我話咁我只報聖家,佢話唔好,第二間要報埋同區B2a學校,仲提議咗兩間我揀。
雖然我有質問佢,話家長會叫我哋小心考慮自行第二志願會收咗,就會嘥咗直屬優先位,佢話唔好嘥咗個機會喎!
衰在我唔夠堅持,亦都想有個保障 (因囡囡係B2生),結果入咗自行第二志願。
(最後揀咗誇區B2a校,因此肯定自行入咗)
可能係有我呢啲個案,所以有多餘直屬位都唔定。
Joyful Life

引用:看見樓主第五志願入到聖家,我有感而發想分

原帖由 Joyful-Life 於 14-07-09 發表
看見樓主第五志願入到聖家,我有感而發想分享吓⋯⋯我囡係直屬小學嘅學生,乙一當然揀咗聖家,成績差過囡囡 ...
Band2生好多中伏都唔奇。B1好多唔想揀B2又自行比人接收,剩返啲直屬位供叩門用。

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 成區千幾人升中?一百

khmama 發表於 14-7-9 00:21
Band2生好多中伏都唔奇。B1好多唔想揀B2又自行比人接收,剩返啲直屬位供叩門用。
  ...
請問 剩返啲直屬位....係學校保留自用....唔係派唔晒就撥入 抽獎位? ~~~

引用:Quote:khmama+發表於+14-7-9+00:21+Band2生

原帖由 mcl203 於 14-07-09 發表
請問 剩返啲直屬位....係學校保留自用....唔係派唔晒就撥入 抽獎位? ~~~
我相信電腦程式上做唔到,因為band1抽完直屬位有剩,就輪到第二輪band2抽直屬位,有剩已經不能撥去band1再抽。

Joyful-Life 發表於 14-7-9 00:14

我囡係直屬小學嘅學生,乙一當然揀咗聖家,成績差過囡囡嘅同學都入到,可惜我囡入唔到,點解會有咁嘅結果呢?!

咁即係唔係個個都俾老師昆啦!讀聖家咁易執到死雞,似乎呢間小學都諗得過喎!
唔知小一叩門難唔難呢?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+14-07-09+發表請問

原帖由 khmama 於 14-07-09 發表
我相信電腦程式上做唔到,因為band1抽完直屬位有剩,就輪到第二輪band2抽直屬位,有剩已經不能撥去band1再 ...
除非第二輪撥,但似乎不公平,應該唔會。

khmama 發表於 14-7-9 00:46
我相信電腦程式上做唔到,因為band1抽完直屬位有剩,就輪到第二輪band2抽直屬位,有剩已經不能撥去band1再 ...

Thx...即係如你先前所提...學校留番黎做 叩門位?
咁...變相咪 學校多左空間去收B1生 ~~~

ps...我仲以為系統先處理直屬....完左先處理 街外抽獎~~~

引用:+本帖最後由+mcl203+於+14-7-9+00:56+編輯+

原帖由 mcl203 於 14-07-09 發表
如果同一個band,抽完直屬位之後,唔夠位就可以抽埋街外位,但掉轉就唔得。

回覆 khmama 的帖子

Thx.

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+14-07-09+發表請問

原帖由 khmama 於 14-07-09 發表
電腦程式應該做得到的,就係派完B1直屬位後,唔派其他B1,先派B2甚至B3直屬位,直至所有直屬位派完,有剩餘直屬位就放出來作非保留位一齊派,這時才開始派一般嘅B1。

只係如果直屬小學唔同區時,唔知啲位放俾邊區好!

lauwingtai    發表於 14-7-9 05:39

Band5 發表於 14-7-9 01:22
電腦程式應該做得到的,就係派完B1直屬位後,唔派其他B1,先派B2甚至B3直屬位,直至所有直屬位派完,有剩餘 ...
我理解係咁...分兩條隊....實際做法唔知~~~

引用:Quote:原帖由+奥脫福+於+14-07-08+發表本帖

原帖由 khmama 於 14-07-08 發表
我諗唔可以一錘定音,有KL3嘅b1A家長已pm我證實乙二派入黃笏南,所以樓主以b2抽入都有機會,亦即是聖小b1+b ...
我朋友自行黃芴南,甲一,乙一都係黃芴南,点知入咗乙二銀禧,本身小學深水埗band one生,改用住址抽九龍城。。。 問題一)如果轉區跌banding入咗B2,係冇可能抽到銀禧,(照之前opclk係另外post解釋)

P.s   朋友選校过程我有份參與,亦有見過佢張選校表。。。

烦請各位指教

opclk  有D野聽了便算,冇圖冇真相...  發表於 14-7-9 10:23

引用:Quote:原帖由+奥脫福+於+14-07-08+發表本帖

原帖由 khmama 於 14-07-08 發表
我諗唔可以一錘定音,有KL3嘅b1A家長已pm我證實乙二派入黃笏南,所以樓主以b2抽入都有機會,亦即是聖小b1+b ...
我覺得派位system 有bud, 每年學校總有一、二位,名次肯定係band1, 但派左去band3, 連 band 2都冇。

前2年,我識有位band1中的男生,甲一九華,大抽獎又係九華,點知派左去band3中學,之後叩到沙田郭得勝,而家讀得好開心。

上年又有一個係咁,之後去左band2直資男校!佢甲一銘基,大抽獎又係銘基第一,已經唔敢放九華同SFX, 諗住安全至上,點知............,名次後過佢都入band 1中學,真係..............,我諗左好耐都解釋唔到

引用:+本帖最後由+opclk+於+14-7-8+22:57+編輯+\

原帖由 opclk 於 14-07-08 發表

詢眾要求,請大家過目:
請問樓主女兒的視藝、音樂分是多少?知不知這兩科的平均分是多少?

引用:回覆+hoyeef+的帖子 最小都八十以上

原帖由 opclk 於 14-07-09 發表
回覆 hoyeef 的帖子

最小都八十以上
要知道這兩科在級裏的位置,才知道這兩科在呈分上的影響。在BK有不少例子是學科強但術科弱而影響banding

黎到呢一刻,已經係「雙錘定音」喇!再有聲稱在KL3乙二或打後入「笏」的帖,
除非有圖提供,否則都應該係得啖啦!

opclk  真的假不了  發表於 14-7-9 10:21
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手
‹ 上一主題|下一主題