用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園英文程度
樓主: hopeclover
go

學之園英文程度   [複製鏈接]

家長揀得間學校俾小朋友入讀,當然喜歡和持相同理念,亦唔希望其他人貶低學校
每個小朋友個性不同,家長亦有不同期望,有落差都不難理解

回覆:victoryu19 的帖子

Cannot agree more!!!!!

Cajes 發表於 14-10-13 23:09
愉快學習。。子非魚,焉知魚不樂呢?我絕對認為佢係谷而對父母有要求的學校,但我觀察,大部份都係開心鐘意 ...

delete

引用:愉快學習。。子非魚,焉知魚不樂呢?我絕對

原帖由 Cajes 於 14-10-13 發表
愉快學習。。子非魚,焉知魚不樂呢?我絕對認為佢係谷而對父母有要求的學校,但我觀察,大部份都係開心鐘意 ...
我好同意。我小朋友k1先開始喺學之園讀,佢日日返學都好開心,放學後做功課同聽phonics 歌欲罷不能。其實呢個平台係分享,大家可持不同意見,真的如這位JM 所說不用不停repeat 你有幾唔鍾意佢。唔鍾意冇問題,你已經講咗分享咗原因,其他家長會知道啱唔啱自己小朋友的。祝大家都揾到最適合的學校給小朋友 (*我說最適合,不是最好).

回覆:Cajes 的帖子

So true

引用:愉快學習。。子非魚,焉知魚不樂呢?我絕對

原帖由 Cajes 於 14-10-13 發表
so true, agree with Cajes

貼番條題目答:學之園的英文程度。我都認識幾個學之園讀既小朋友,有在學亦有己經畢業,聽他們平日講英文是好肯講,但似乎都是一般非常香港地道英文,好多香港式尾音,觀乎幾個既觀察似乎都係比起一般學卷幼稚園高一點罷了。

回覆:學之園英文程度

英文程度,以雙語幼稚園嚟講算中上。要英文有外國囗音,倒不如去外國讀或讀國際學校唔係更有保證嗎?

揀得學之園,都係想中英兼顧。每日3小時上課,大慨一半以NET教學,學既詞語廣闊,phonics用letterland。letterland以唱歌教發音,易記有趣味。

但係學生多數來自香港人家庭,一落堂通常少講英文,或經過父母、爺爺嫲嫲、公公婆婆或工人姐姐既怪口音「洗禮」真係所餘無幾。學好英文真係要多方面配合,如果諗住學校識變魔術,無論讀邊間學校,你都會好失望。

PinguLinusLee 發表於 14-10-14 22:34
貼番條題目答:學之園的英文程度。我都認識幾個學之園讀既小朋友,有在學亦有己經畢業,聽他們平日講英文是好 ...
Agreed.  That's what I was trying to point out.  There are a lot of Chinglish involved unfortunately.  Our son's English pronunciation regressed after 1 year in LH (back to normal after getting away from there after 3 months).
But yes I agree that LH kids are not afraid to speak in English (if that's what you are looking for then the 'English level' should be satisfied in that case).

引用:英文程度,以雙語幼稚園嚟講算中上。要英文

原帖由 kissobaby 於 14-10-15 發表
英文程度,以雙語幼稚園嚟講算中上。要英文有外國囗音,倒不如去外國讀或讀國際學校唔係更有保證嗎?

揀得 ...
我好同意呀,其實幼稚園讀得3 hr,  如果focus 在英文,中文一定無咁strong,  如果要英文好,中文一定弱D, 針無兩頭利,但我相信揀得學之園,都係prefer 佢中英平均,如果要英文好,可能其他學校,such as SC or York 會合適D, 當然,如果要求唔太高,學之園英文我諗點都好過一般學卷學校?起碼佢真係有語境,又有NET?

(利申: 曾經好想入LH, 但無耐入唔到,而家讀緊嘅幼稚園academic無LH 咁強,但暫時非常滿意,而且係國際班嘅關系,英文教得好好,不過中文就無主流班咁深,但還可接受 )

sakbbjaijai 發表於 14-10-15 10:48
我好同意呀,其實幼稚園讀得3 hr,  如果focus 在英文,中文一定無咁strong,  如果要英文好,中文一定弱D,  ...

同意你的意見。想補充的是,校長用“陰陽”的標誌形容學校的課程,意即平衡,中英平衡。雖然英文是很重要,但也須知道DSE的死亡之卷是中文科,而不是英文科。除非打算讀IB或出國讀書,那就去國際學校好了。

PinguLinusLee 發表於 14-10-14 22:34
貼番條題目答:學之園的英文程度。我都認識幾個學之園讀既小朋友,有在學亦有己經畢業,聽他們平日講英文是好 ...
朋友的小朋友在學之園讀,覺得它其實語景好好,有net,但小朋友英文,普通話都說得不地道流利,他覺得主要是學之園課程緊逼,學校提供小朋友練習講的機會很少,浪費著個語景。

回覆 licpd 的帖子

有好多家長會來到呢度睇評語然後都以為呢間係神校。無錯,呢間唔係國際學校,但好多人聽完呢度既評語之後都以為仔女入咗LH就真係好似入讀國際一樣,又要交幾千蚊學費,最後得出既結果同預期及幻想有出入就唔好。所以只係想講,呢間真係一間香港本土學校,唔好期望讀完佢英文真係叻得咁緊要,只係學生比較肯講罷了。

引用:英文程度,以雙語幼稚園嚟講算中上。要英文

原帖由 kissobaby 於 14-10-15 發表

揀得 ...
Agreed!

回覆:學之園英文程度

若是貪「平」讀學之園,又話英文要好,發音準,又要中文普通話掂,學之園算是「抵讀」!入「本地」神校率高,學之園學生家長目標清晰,不容致疑!

one more thing to consider.

The staff turnover rate is very high (especially the Lohas Park campus) if it is a concern for you.

引用:若是貪「平」讀學之園,又話英文要好,發音

原帖由 咪臣 於 14-10-15 發表
若是貪「平」讀學之園,又話英文要好,發音準,又要中文普通話掂,學之園算是「抵讀」!入「本地」神校率高 ...
邊間神校

引用:one+more+thing+to+consider.The+staff+tur

原帖由 victoryu19 於 14-10-16 發表
one more thing to consider.

The staff turnover rate is very high (especially the Lohas Park campus) ...
True

引用:回覆+licpd+的帖子 有好多家長會來到呢度

原帖由 PinguLinusLee 於 14-10-15 發表
回覆 licpd 的帖子

有好多家長會來到呢度睇評語然後都以為呢間係神校。無錯,呢間唔係國際學校,但好多人聽 ...
㷛開EK,見好多家長揀LH 係因為佢英普語境好,原來只要夠膽講英文就已經收貨,發音唔重要。

引用:Quote:原帖由+PinguLinusLee+於+14-10-15+

原帖由 bubuG 於 14-10-16 發表
㷛開EK,見好多家長揀LH 係因為佢英普語境好,原來只要夠膽講英文就已經收貨,發音唔重要。

...
我諗只有用家先比較清楚,係夠膽講定發音準唔準

‹ 上一主題|下一主題