用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 請問陳守仁往年幾時INTERVIEW?
go

請問陳守仁往年幾時INTERVIEW? [複製鏈接]

醒目開學勳章

謝謝
   0    0    0    0

回覆:crystalpui 的帖子

睇返學校網頁:今年預定9月27、28日

醒目開學勳章

謝謝

請問過往的家長, 在第二輪面試見校長是小組型式或個別型式? 需要用什麼語言(廣東話 / PTH / 英語) ?

引用:請問過往的家長,+在第二輪面試見校長是小組

原帖由 iyct 於 14-08-06 發表
請問過往的家長, 在第二輪面試見校長是小組型式或個別型式? 需要用什麼語言(廣東話 / PTH / 英語) ? ...
見校長已經係第三輪了,第一輪幾千個再shortlist 幾百,幾百再shortlist一班有得見家長。而見家長係單對單"相睇", 大家傾下計。聽返以往既人講,校長都會講下小朋友面試時既表現,但當然唔會透露 收唔收啦。所以casual 啲就可以,講果三樣語言是但一種都應該ok 架啦!

iyct  真心多謝你這位有心人...silvia_   發表於 14-8-11 21:30

回覆:請問陳守仁往年幾時INTERVIEW

其實有意報既家長,上校網睇左佢段youtube片,都可以清楚知道個流程。如果再有問題,可以打返學校問,or post 上黎呢度,都會有好多好心人解答架!

醒目開學勳章

silvia_ng 發表於 14-8-7 22:03
見校長已經係第三輪了,第一輪幾千個再shortlist 幾百,幾百再shortlist一班有得見家長。而見家長係單對單" ...

IN 3次, 真係見工都唔駛咁多.....
不過TSL係我1ST CHOICE.....希望入到....

引用:Quote:silvia_ng+發表於+14-8-7+22:03+見校

原帖由 crystalpui 於 14-08-08 發表
不過TSL係我1ST CHOICE.....希望入到....
第三次見家長only, 唔洗帶小朋友,還可以啦!而家好多學校都係咁呢。

crystalpui 發表於 14-8-8 14:55
而家好多學校起碼見兩次, BUT 第三次見校長係想了解下家長對學校有幾多認識及準備. 又會睇下家長對小朋友有幾大投入 (當然唔止係補左幾多樣補習班).  學校講第三次係唔計分, 但若有兩位學生同分, 如果一邊家長係對學校做晒功課, 而另一邊家長傻下傻下. 咁學校係會可能選擇有做功課的家長.

想問下陳守仁偏向喜歡收outgoing的小朋友嗎?填application form要寫比賽校外證書咁?

yan817 發表於 14-8-11 00:48
想問下陳守仁偏向喜歡收outgoing的小朋友嗎?填application form要寫比賽校外證書咁?

...
如果面試表現得活潑些係比較有優勢. 不過就唔好過火, 好似控制唔到咁. 可以填埋有什麼奬或證書. 不過按個人經驗, 面試表現重於一切. 可能有其他小朋友同分, 到時可能會有些考慮.

回覆:請問陳守仁往年幾時INTERVIEW?

請問interview次序是近報名先後嗎?

引用:請問interview次序是近報名先後嗎? +

原帖由 mamacare123 於 14-08-12 發表
我希望係,因星期六較方便,昨天一早便報名了。

mamacare123 發表於 14-8-12 00:06
好難講呢!

醒目開學勳章

我覺得TSL IN得好深
入到既都係好好好叻既小朋友

其實interview 未必係好深。反之,學校係要選適合讀陳守仁嘅小朋友。

可以肯定嘅係競爭非常激烈,報名未夠兩日已有二千七百多個申請,估計今年又破紀錄!

Lilypie Baby PicLilypie Baby Ticker

引用:我覺得TSL+IN得好深入到既都係好好好叻既小

原帖由 crystalpui 於 14-08-12 發表
我覺得TSL IN得好深
入到既都係好好好叻既小朋友
我兩個唔叻架!但陳守仁真係好適合佢,我估如果佢去其他學校讀,應該唔會咁開心呢!
所以唔好妄自菲薄,睇小自己果個。touchwood唔收都只係大家唔夾,而非小朋友唔叻!

Mimichuchu 發表於 14-8-12 14:42
其實interview 未必係好深。反之,學校係要選適合讀陳守仁嘅小朋友。

可以肯定嘅係競爭非常激烈,報名未夠 ...
頭先睇下已經超過3300人. 未夠兩日. 可能過七千人.

引用:Quote:Mimichuchu+發表於+14-8-12+14:42+其

原帖由 2016fire 於 14-08-13 發表
頭先睇下已經超過3300人. 未夠兩日. 可能過七千人.
第3天7pm,36xx人。相信正如你所說,會過7千及破記錄。好competitve! 四十多人爭一個位呢

Ehyclhphth 發表於 14-8-13 18:55
第3天7pm,36xx人。相信正如你所說,會過7千及破記錄。好competitve! 四十多人爭一個位呢

...
唔知太多人報名會唔會令到家長卻步? 睇到往年6500人考. 可能覺得自己小朋友都唔大機會慳返?
‹ 上一主題|下一主題