用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 明天要決定!!! 大坑東宣道 vs 九龍塘基華 vs 九龍塘官小 ...
go

明天要決定!!! 大坑東宣道 vs 九龍塘基華 vs 九龍塘官小 [複製鏈接]

請比較: 老師,教學,學生,升中
   0    0    0    0

大坑東宣道妳是否大抽獎的?

全部都係叩門

升中:
九龍城網:九龍塘基華、九龍塘官小
深水埗網:大坑東宣道
九龍城英中比深水埗多,但41網的小學平均會勁D, 兢爭又大D. 要自己考慮.

九龍塘基華出名D,大坑東宣道無甘熱門。

成績基華好,基華就比較進取,谷過九官!大坑東宣道教得幾好,只系校舍細d
基華、宣道是基督教學校,九龍塘官立就考小一科宗教

大坑東宣道、九龍塘官立近地鐵站方便D,基華:好多人有校車不到的煩惱

回覆:明天要決定!!! 大坑東宣道 vs 九龍塘基華 vs 九龍塘官小

我相信小朋友叩得入基華應該都好叻仔,我會揀基華。
基華同kts都比較谷,但基華唔使錢,而且係基華讀得top果班分分鐘功過喇沙添

回覆:明天要決定!!! 大坑東宣道 vs 九龍塘基華 vs 九龍塘官小

sorry係九官!應該基華比九官谷!樓主應睇返自己小朋友受谷程度去揀

41網比40網強, 宣道吾需要諗
九官有聯系中學, 伊利沙伯中學, 賽馬會官立中學, 何文田官立中學
基華冇聯系中學

我睇九官優勢大d ,如果成績夠TOP, 升中可考慮伊利沙伯中學, 又或者區內英中都吾錯, 基華同伊利沙伯中學冇聯系, 所以你入到QE既機會一定比九官細, 變左你既option只會係區內英中

回覆:summato 的帖子

唔該哂各位的分析,想請問有冇人知道九官今年或去年的升中派位數據?

大家唔好對呢個"聯繫"中學有太大彎幻想, 你瞭解升學位分配辦法就知威力其實無想像咁大.

九官雖然話聯繫伊中, 但伊中係油尖旺區, 唔到區.
伊中留俾九龍城區學位其實20個唔夠, 今年得17個留俾4間九龍城區官小(九官, 農官, 福馬同紅馬), 詳情可於此參考育局中一學位分配資料:
http://www.edb.gov.hk/attachment ... info/KL3%20(KC).pdf

第12頁就係伊中留俾九龍城區既學位

機會大唔大? 自己諗. 仲有就係, 要用聯繫位, 就一定要將伊中放乙一, 咁變相放棄去搏其他九龍城區熱門Band 1中學機會
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

17+2個位由4間官小band1"內鬥" (九龍城區乙一得2個位, 其他小學學生多數唔敢報, 所以好大機會比官小學生分埋), 視乎自行/直資收左幾多官小band1生(top既學生呢round已攪掂)及剩下幾多band1生要參加大抽獎, 而他們又想及敢揀QE乙一(band1/2邊沿的未必敢搏). 讀官小的好處, 就是比其他同區小學多一個可行的升中好選擇, 其他九龍城小學學生如想入QE, 則唯有靠自行或扣門, 難度高.

當然, 如不喜歡QE, 仍然可在九龍城區跟其他小學學生爭派位.

九龍塘官小

基華同九官都收亞仔,我揀九官

Yeah!

回覆:小QB 的帖子

我也放棄聖方濟愛德

回覆:CAOCAO 的帖子

小QB、CAOCAO:
可唔以講吓你哋棄基華揀九官嘅原因?

引用:請比較:+老師,教學,學生,升中

原帖由 ssccw 於 14-07-03 發表
請比較: 老師,教學,學生,升中
有些家長不喜歡基華校長,係某校轉過來,而佢之前的學校有學生跳樓自殺死。我會選擇九官。

回覆:h2013 的帖子

我喜歡九官小班教學,地理位置好(如果自己接送方便過基華),應該無基華谷,應該開心D,同埋有聯繫中學。

回覆:CAOCAO 的帖子

多謝各位的意見和分析,我地最後都係揀基華而放棄九官和宣道。

回覆 ssccw 的帖子

想知道妳喜歡基華邊方面,謝謝

回覆:manmanchubb 的帖子

因為基華升中競爭力比較好,嚴啲又冇噤hea,英文程度深啲,小二開始普教中,老師大部份係基督徒會比較關愛,校舍坐北向南,開揚光猛,冬暖夏凉,etc.

‹ 上一主題|下一主題