用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95 景天vs陳國威,請賜教
go

95 景天vs陳國威,請賜教 [複製鏈接]

景天好還是陳國威好,請大家分享下,俾D意見,因1線學校已無望!
   1    0    0    0

景天是一間很好的學校,我們本來以為一缐的小學無望了,然後去了叩門景天,面試過程,她們校長和主任給我們的印象非常好。所以不是宣基收了我女兒,我們一定選擇她。

回覆 yoyo117 的帖子

好多謝你!感謝分享!

回覆:95 景天vs陳國威,請賜教

我都係叩咗一線學校無一間收,跟住叩景天收咗呀囡,佢d課程都幾好呀,校長同老師都好有heart

引用:+本帖最後由+anitalove+於+14-7-2+21:15+編

原帖由 anitalove 於 14-07-02 發表

我都係叩咗一線學校無一間收,跟住叩景天收咗呀囡,佢d課程 ...
Same same, I vote for 景天!

好多謝你地,當知道叩門失敗真係六神無主呀!
現在有返D心機了!

引用:好多謝你地,當知道叩門失敗真係六神無主呀

原帖由 peggy@wong 於 14-07-02 發表
好多謝你地,當知道叩門失敗真係六神無主呀!
現在有返D心機了!
大家咁話,可以做個fd,你果個係仔定囡??我今日去咗註冊喇,你呢??

回覆 anitalove 的帖子

Hi,我個係女,好高興又可做同學仔,我明天去註冊!

回覆:peggy@wong 的帖子

係呀! 當日小朋友派咗去"母雷公"咁遠, 其他小學又無消息, 幸得景天校長肯收咗我小朋友, 見到校長老師們很友善, 又有heart, 先至放下心頭大石! 如果你了解下佢D課程安排, material 等等, 你就知道它是一個錯的選擇! 仲有佢都出過D狀元, 當天簡介會仲請咗呢個狀元返嚟講講呢間學校點栽培佢, 同對佢對間學校嘅感覺!

引用:回覆+anitalove+的帖子 Hi,我個係女,好高

原帖由 peggy@wong 於 14-07-03 發表
回覆 anitalove 的帖子

Hi,我個係女,好高興又可做同學仔,我明天去註冊!
太好喇,我果個都係囡,唔知會唔會讀同一班呢!

引用:係呀!+當日小朋友派咗去"母雷公"咁遠,+其他

原帖由 2LittleMonkey 於 14-07-03 發表
係呀! 當日小朋友派咗去"母雷公"咁遠, 其他小學又無消息, 幸得景天校長肯收咗我小朋友, 見到校長老師們很友 ...
你係咪都好遲先去叩門??我成廿幾號先叩門,好彩有收我囡同埋佢今年d課程都唔淺!

景天

回覆:anitalove 的帖子

不是, 派位後一星期已經收了小朋友

甚少人討論陳國威,連校長是男是女都不知,很難比較,以前景天算出名,但都十多二十年了

我都覺得景天好,因為我响度畢業

成績優良會編入精英班(小五,小六),但全校只得一班小六,都唔知點分班,有無讀緊家長分享下

反而陳國威有兩班,(按名次平均分配)我從小一概覧見到資料的

各位大家好,因為家有教中學的(女兒姑媽)分析後,結論係天主教學校有一定質數,如果今年收到4班,以出生人口增長,只會越來越多班,加上小ㄧ新增科學用英文教,提高水平,教育局又投放了資源給學校(聽我幼稚園校長講),我對小朋友在此讀書很有信心!

另外也得知陳國威升中派位麻麻地,所以是本人取捨的因素之一!
以上只是本人少少分享,不喜請見諒!

景天有一樣特別地方是它們師資中,有特殊教育培訓佔35%,是區內第二高,比平均10%左右高很多,而陳國威有20%,代表什麼呢?可能要問校長才知道

引用:各位大家好,因為家有教中學的(女兒姑媽)

原帖由 peggy@wong 於 14-07-03 發表
各位大家好,因為家有教中學的(女兒姑媽)分析後,結論係天主教學校有一定質數,如果今年收到4班,以出生 ...
係呀,所以佢地今日暑假會大裝修間學校!

‹ 上一主題|下一主題