用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幼稚園影響升小???
go

幼稚園影響升小??? [複製鏈接]

想問咁多位媽媽,叩門時,小朋友讀邊間幼稚園既影響會唔會好大?

有朋友同我講,D小學都會睇下個小朋友讀咩幼稚園>< 未必睇小朋友本身既表現

12    0    0    0

有部份學校會睇下邊間幼稚園,出名既又易教D當然見既機會又高D啦~

醒目開學勳章 王國長老

個人意見, 表現同"background"都會睇
(不喜勿插, 以事論事而已)

Let's say the importance of "kindergarten" is deminishing!
Cos there are so many candidates for the school to pick, even from the same famous kindergarten!
Also the school notes there are also poor students in famous kindergarten, why don't they select smarter one from other kindergarten!

引用:個人意見,+表現同"background"都會睇(不喜

原帖由 Charlotte_mom 於 14-06-30 發表
個人意見, 表現同"background"都會睇
(不喜勿插, 以事論事而已)
講事實無人會插。

kingkingxoxo 發表於 14-6-30 10:33
講事實無人會插。
插版主?
Want to die?

回覆:真美味 的帖子

我都認為幼稚園,家庭背境,面試表現均重要。

bobo101^*^    發表於 14-6-30 15:38
Charlotte_mom  true  發表於 14-6-30 11:21
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

加多句,睇埋學校平時收D咩學生和佢果張申請表要你填D咩,你会估到的。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆 真美味 的帖子

如果只係一心諗住官津校, 幼稚園呢個因素只會係叩門時可能有影響
但如果去考直資同私校, 都會有一D影響(不過應該唔高, 父母"背景"影響力應該大好多; 當然面試表現都緊要)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:個人意見,+表現同"background"都會睇(不喜

引用:想問咁多位媽媽,叩門時,小朋友讀邊間幼稚園

回覆:幼稚園影響升小???

個人覺得去到叩門就有d用

多謝咁多位既意見!!

小朋友升K1,因為讀一間不出名,一般屋村幼稚園
身邊好多朋友既小孩今年都升小,大家都一直提醒我,條件容許的話,叫我要幫我仔仔轉間出名D既幼稚園.
所以令到我好疑惑,其實有冇咁既必要??

睇完咁多位意見,我都係覺得愉快學習最重要,仔仔讀得開心,老師又有愛心,我就唔幫佢轉了.

引用:多謝咁多位既意見!!小朋友升K1,因為讀一間

原帖由 真美味 於 14-06-30 發表
多謝咁多位既意見!!

小朋友升K1,因為讀一間不出名,一般屋村幼稚園
到考小一,唔後悔就得喇。

我個人覺得家庭教育嘅影響重要啲...

回覆:幼稚園影響升小???

我覺得有d學校label 咗邊間幼稚園課程淺囉

回覆 真美味 的帖子

你留意下心儀小學係EK既叩門資訊, 有D只接受相關幼稚園生叩門(如協恩), 有D就會因應唔到幼稚園考唔到既野(如48區某些地區一線小學)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:幼稚園影響升小

有些學校在叩門試時,將同一間幼稚園的學生group埋一齊,唔知有冇關係喇

如果考到好的幼稚園,吾系太遠,又負擔到,轉好d。
‹ 上一主題|下一主題