用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2歲人仔搭校車
樓主: emmanna
go

2歲人仔搭校車 [複製鏈接]

winicelwp 發表於 14-6-26 08:39
係呀,所以我都未諗掂搭校車定姐姐接送,請大家俾下意見
我都覺得姐姐比校車更令人擔心, 但如果真係姐姐接送, 我會睇下條路線有無馬路要過......如果有, 我就寧願校車, 因為佢o地帶小朋友過馬路真係好嚇人........
[img align=left]http://img.photobucket.com/albums/v653/justinejustine/.jpg[/img]

回覆 winicelwp 的帖子

頭2個月我送阿仔番學,佢都斷斷續續哭,之後轉坐校車反而一星期就適應,重好開心搭校車😄😄,所以我覺得ok!

回覆:smile_w99 的帖子

當我都好擔心,所以安排姐姐同亞仔一齊搭校巴返學,而放學因為在學校warm up咗,亞仔自己坐校巴返屋企。兩個月亞仔

回覆:vancouverisland 的帖子

習慣咗!好開心自已返學!

我個女坐校車唔OK...所以返左2個月轉左校..

引用:我都好想自己接受,+可惜做唔到...其實同住

原帖由 MrsChanmama 於 14-06-25 發表
我都好想自己接受, 可惜做唔到...
其實同住屋企人唔洗番工理論上可以幫手車小朋友番學/放學....
可惜因為佢 ...
個人認為校車的幼童安全带應比手抱坐的士或私家車更安全

引用:Quote:winicelwp+發表於+14-6-26+08:39+係

原帖由 丁丁aunty 於 14-06-26 發表
我都覺得姐姐比校車更令人擔心, 但如果真係姐姐接送, 我會睇下條路線有無馬路要過......如果有, 我就寧願校 ...
Agree 過馬路更得人驚

回覆:2歲人仔搭校車

我都覺得工人帶番學危險,但咁細個自己搭車好似好可憐咁,好煩惱

我擔心小朋友係校車到嘔...

引用:小朋友PN就怏開學了,+原本諗住俾佢搭校車,+

原帖由 emmanna 於 14-06-24 發表
小朋友PN就怏開學了, 原本諗住俾佢搭校車, 因為我自己細個都係甘..
大約半個鐘車程都唔洗, 去KLN TONG.
所以揾間近d 好d

一字安全帶我覺得上身好飄,所以我心驚驚。咁細個又唔識得保護自己,所以我搬左去學校隔離,唔洗心掛掛

我仔仔都搭校車返學, 車程約20分鐘, 頭几日可能有D唔適應, 但之後佢地好鐘意搭,個人仲獨立左添, 我覺得几好

我仔仔搭校車好開心,成日提住跟車EE同一齊坐校車既小朋友

佢地坐校車時會做D咩架?  D 姐姐係咪真係會睇住D小朋友? 咁多個又睇吾睇得掂??  我都好擔心...

我都諗緊反PN時俾姐姐帶定坐校巴,之前PG一星期兩日就俾姐姐帶,車程30-35mins到kln tong,但PN一星期五日所以仲諗緊

我比左留位費,去埋家長會先知我果間幼兒園校車是沒有安全帶的,兩歲人仔要佢自已坐定定,真係好難囉. 下星期一學校要我交第一期學費,我仲心大心細唸緊讀唔讀好........我囡囡係超級坐唔定超活潑的小朋友啊!

其實甘多位家長不用擔心,車上ee會教佢地点坐好,而且會安排細既小朋友會坐最入既位置,至於嘔/吾舒服之類,最好上車前就同ee講聲,ee會準傋個膠袋比小朋友,另外如果有D小朋友比較活潑坐吾定又或者好易發脾氣,都要早D話比ee知,會另外安排坐位

校車公司同我講去程要坐1小時15分,回程要坐45⋯⋯⋯我住太子去九龍塘,唔係去元朗啊!!2歲人仔點坐啊?!大人都辛苦啦,何況小朋友

坐地鐵仲快

引用:校車公司同我講去程要坐1小時15分,回程要

原帖由 CeciliaShing 於 14-08-04 發表
校車公司同我講去程要坐1小時15分,回程要坐45⋯⋯⋯我住太子去九龍塘,唔係去元朗啊!!2歲人仔點坐啊?! ...
你條路線好兜架?!
坐咁耐?!

‹ 上一主題|下一主題