用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 入左港同小學(14/15),未必入港同書院? ...
go

入左港同小學(14/15),未必入港同書院? [複製鏈接]

阿仔今年9月就會入讀小一,於6月14日辦入學申請當天,好似聽到校長話將來未必一定入番港同書院!
係未我聽錯?誤會她的意思?港同不是一條龍嗎?
有冇人可以

1    0    0    0

回覆:入左港同小學(14/15),未必入港同書院?

有冇人可以幫手解答下?唔該。

一條龍應該係必收的,除非學生中英數主科唔合格,咁升到上去都吃力。

有些勁嘅考到SPCC丶男拔丶女拔等等,所以唔直升上去

我想校長話"未必一定入番" 只係想漏條後路, 雖然話係一條龍, 但我覺得如果有人真係成績唔合格, 又或者操行唔合格, 冇理由可以比佢直升, 咁樣會影响書院的成績.

據我所知, 直升都要合乎基本條件, 就係中英數合格同操行合格...(有錯請指教)

醒目開學勳章 王國長老

港同同家長講, 或者老師向小朋友講, 官方講法都係要睇成績同操行ok

呢個要求, 我相信同平時升班要求差唔多, 如果係一直跟唔上, 班主任一早已經通知家長要跟進(唔係話俾壓力或者踢人出校, 咁小朋友真係跟唔上, 都要搵原因同想辦法架, 對嗎?), 唔會去到final exam突然發現差幾分跟住老師叫留班, 唔係咁架......學老師話齋, 升唔升到係睇學生係咪有合理進度, 係咪跟唔上

升中亦一樣, 我女果年只有一個學生, 係學校一早同家長已經傾好, 升出去會較適合; 我亦親眼見到有個成績較弱的同學, 每日(咁我見到一日姐, 每日係我女講返我知)放學後上教員室由老師親自教功課, 我好相信學校會盡力去幫學生, 我女亦係數學勁差的, keep住marginal合格, 長期"被推薦"入補底班, 我無懷疑過會升唔到中學呀, 佢而家都升s3了

manmanchubb  港同真的好有心  發表於 14-7-16 23:03
‹ 上一主題|下一主題