用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 M2 vs A Maths
樓主: son9698
go

M2 vs A Maths [複製鏈接]

梁太2010 發表於 14-6-23 10:48
請指教 m 1 大學有利可選擇讀什麼科; 而 m2 大學又有利可選擇讀什麼科 呢 ?

我都想知.

梁太2010 發表於 14-6-23 10:48
請指教 m 1 大學有利可選擇讀什麼科; 而 m2 大學又有利可選擇讀什麼科 呢 ?

我都想知.

回覆 siumiu2010 的帖子

30個drop剩9個真係好誇張. 是F.4時 還是F.5 年要他們 drop科?

回覆 ryanhowh 的帖子

你覺得考試的深淺度如何? 先預祝你DSE成功

簽名被屏蔽

引用:回覆+son9698+的帖子 今年份M2比以往既略

原帖由 ryanhowh 於 14-06-25 發表
回覆 son9698 的帖子

今年份M2比以往既略淺,不過唔知你地知唔知,今年最大既問題都係好多科都大幅度轉for ...
我仔都係咁講。

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

N年前, 修A.MATS (會考拿A ), F.6 /7, 修AL- PURE.MATHS, AL- APPLIED MATHS.
感覺上, M2 = A.MATHS + PURE.MATHS 的1/2 OR 2/3 (睇DSE 題目而覺)
M1似 AS-LEVEL 的APPLIED MATHS...
上世紀, A.MATHS 要'C', OR MATHS 要'B' 先會俾同學讀MATHS GROUP. 數學根基唔夠強,根本讀不成兩科數.  入大學讀工程科. 有些U 會再修 engineering Maths. (似applied.maths)  
現在,望那些dse 的m1,m2 真的很慨嘆 ,題目越來越淺. 一條長題等於以前的2/3 題目.   
數學一科,真的要有興趣/花時間精神去理解, 做算式.

回覆:M2 vs A Maths

當年讀a maths,老師會將1 cycle 10堂 g maths 變左6堂做a maths 咁先教得明同教得完。今時今日 教時不足,有學校夠胆10小時內飛完積分,學生唔自學就唔明,中游生識計數必drop

回覆 dubbies 的帖子

同意, M2不但要飛快教, 而你讀得M2就suppose 你Core部份一定要掂,所以有飛書情况.
好多學校都想一般D的學生自動放棄, 所以要求M2 and Core都要有好成績才可以留低,
學生壓力都好大.

引用:回覆+dubbies+的帖子 同意,+M2不但要飛快

原帖由 son9698 於 14-06-29 發表
回覆 dubbies 的帖子

同意, M2不但要飛快教, 而你讀得M2就suppose 你Core部份一定要掂,所以有飛書情况.
我仔學校講明(中4選科)時,係全級頭80名數學成績最好至可以揀讀M1,M2。 除非嗰80名有人唔揀,至會到80名以後既學生。剛問阿仔,佢嗰班(M2)有6~7個退左。其中有自動退修,有d係唔合格,被提議退修。而M1退修既人數比M2少。

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

謝謝解說, 阿仔9月升中3

引用:Quote:原帖由+son9698+於+14-06-29+發表回

原帖由 PCCW2319 於 14-06-29 發表
我仔學校講明(中4選科)時,係全級頭80名數學成績最好至可以揀讀M1,M2。 除非嗰80名有人唔揀,至會到80名以 ...
M1係易少少!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

PCCW231發012表於 14-6-29 20:56
我仔學校講明(中4選科)時,係全級頭80名數學成績最好至可以揀讀M1,M2。 除非嗰80名有人唔揀,至會到80名以 ...
我仔校是級3O名數好才可揀m1,m2!

引用:Quote:PCCW231發012表於+14-6-29+20:56+我

原帖由 黃巴士 於 14-07-20 發表
我仔校是級3O名數好才可揀m1,m2!
咁每班M1及M2都只有15人?

PCCW2319 發表於 14-7-20 3:25
咁每班M1及M2都只有15人?
是高年班家長說的,会否我理解錯呢? 我孩子未到中四,但学校通告寫讀m1,m2~~~maths要有C grade以上。
‹ 上一主題|下一主題