用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘天主教華德學校 想問下爸爸係華德小學畢業, 仔仔有20分係新華德定舊華德 ...
樓主: leungcnine
go

想問下爸爸係華德小學畢業, 仔仔有20分係新華德定舊華德呢? [複製鏈接]

引用:Quote:jy0022+發表於+14-6-23+17:32+聽聞舊

原帖由 little_yolky 於 14-06-24 發表
大家放心, 一定係流言, calm down。

我舊年先回母校打聽過, 新華德校長話只係收唔到15分, 20分要抽。舊華 ...
今年,人多左,25分收唔哂真係唔奇架!

jy0022 發表於 14-6-24 10:53
今年,人多左,25分收唔哂真係唔奇架!
對於兩間華德我覺得係唔可能的。因為41網大多好選擇了, 佢又無幼稚園直升, 有得25分, 即全部校友仔女或弟妹+宗教分, 女仔起碼會博聖家, 因為20入到機會都好大, 仲有間好中學 back up, 升中華德大概只有1/3 band 1, 點會咁博。

20分holy 好多人都入唔到,舊華德20分也是很多人入唔到!糾正,not 1/3 入band one 係1/2入band one!
並不是個個家長想小朋友讀名校,有些家長會為小朋友㨂一所適合小學!

引用:20分holy+好多人都入唔到,舊華德20分也是

原帖由 kktsa2 於 14-06-25 發表
20分holy 好多人都入唔到,舊華德20分也是很多人入唔到!糾正,not 1/3 入band one 係1/2入band one!
並不 ...
Agree....

kktsa2 發表於 14-6-25 02:30
並不 ...

咪係囉, 係20分有好多人入唔到, 所以25分係一定入到。去年派位成績非常好, 乜升咗呢有1/2 band 1嗎? 因為校網無寫入band 1校人數, 問校長又唔講, 所以只要有人考到好學校, 如果唔係校內家長, 真係唔可能有咁準確既數字。其實學校應該透明啲, 寫清楚升中派校情況, 等家長可以參考下。

41網抽名校既最大好處, 係唔駛6年後又玩過!升中派位機制仲複雜, 玩一次老10年。

回覆:little_yolky 的帖子

前年有六成幾學生升英中,這是2年入華德的開學講座有講,可能不是全部band1,但成績也不錯

‹ 上一主題|下一主題