用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請去升中看帖: Band 1 小學的 Band 3成績學生 ...
樓主: sexymami
go

請去升中看帖: Band 1 小學的 Band 3成績學生 [複製鏈接]

sexymami 發表於 14-6-20 07:41
也同意你的講法。機會是留給有準備的人。不過依家似乎家長的選擇權不多。

另外,想要過怎樣的小/中學生涯 ...
抱歉,我表達得唔好

打個賽車比喻,有人練圈速練到可以排頭位;好了,正式比賽個陣佢排頭位係咪就咁由頭帶到尾?如果其他人係練起跑,練過車,練體能,練留意輪呔狀況等,而排頭位既人冇練呢d,結果可想而知。當然,大部份人乜都有準備,只係著眼點係邊既問題,不同既準備就有不同既機會

p.s. 我冇畀生字簿個女去寫,但搵左d筆友同佢書信來往,字係冇人地寫得咁好,而我希望未來佢會擅長運用文字
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:請去升中看帖: Band 1 小學的 Band 3成績學生

好複雜呀!睇唔明

有人會話,個小朋友係讀到書既,去邊間都讀到,但有沒有想過,這都會受外在因數影響,如同學/老師教學態度/校長辦學理念等。。。都會有所影響。係,起普通小學名列前矛,去到BAND1學校,此終都唔夠人地累積果6年既野,勤力既當然會追到,仲分分鐘勁過原校BAND1小學升上去中學果D;否則,可能會被打沉士氣同自信心,所以世事冇絕對。

引用:去睇下那些面對升中的家長分享,很有用!

原帖由 sexymami 於 14-06-19 發表
去睇下那些面對升中的家長分享,很有用!

尤其正在叩門的家長們,看完有多點了解小學遊戲規則,好有用!
Good idea, thx  for sharing

引用:Quote:sexymami+發表於+14-6-20+07:41+也同

原帖由 MASAYA 於 14-06-20 發表
抱歉,我表達得唔好

打個賽車比喻,有人練圈速練到可以排頭位;好了,正式比賽個陣佢排頭位係咪就咁由頭帶 ...
我好欣賞你話....

p.s. 我冇畀生字簿個女去寫,但搵左d筆友同佢書信來往,字係冇人地寫得咁好,而我希望未來佢會擅長運用文字

謝謝!

係咪即係如果係BAND 1小學考得差除時會跌落BAND 3中學, 但係BAND2,BAND3小學考得叻就有機會去BAND1中學咁解?

睇EK咁多人分享,歸納出屬於自己既方法先係好事,跟足人地既方法未必適合
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:請去升中看帖: Band 1 小學的 Band 3成績學生

我覺得那边家長是話在b1學校競爭很激烈,幾分已差距很遠,學校的程度可能很深,學校和家長也比較谷,雖然學校b1位也多啲,但一個成績雖不錯的學生可能也會落入該校的b3位,但如在其他學校已取得b1~2位,咁他就好慘只能揀b3的學校,雖然全港也有一個學生的排名,但好似只給學校選面試學生之用(是聽回來,是否正確呢?)。當然有競爭才有進步,未試過唔知潛能,但他們的教法是否適合全部學生和家長呢?

sexymami 發表於 14-6-20 07:33
似乎依家教育制度下係咁樣?

又或者咁講,在2線學校最好那批,學校肯定投放更多資源在他們身上吧?但在1線 ...
多謝樓主指路!我都未經歷過,睇完同樣覺得升中辦法很複雜。於是由頭再睇 ... 每睇一次,都好似明,但係結果又仲有好多地方唔明。不斷迫自己唔好水過鴨背,唔明睇到明,唔明諗到明,唔明問到明,睇一個帖唔明睇埋其他。

有升小和升中網友分享很好。從這些分享之中,我希望嘗試抽絲剝繭,將升中辦法的硬細節,和網友的一些個人喜好、意見、願望、建議(有啲好 sexy 架 sexymami ),分開消化或採納。慕求掌握準確理解,能力範圍內,為小朋友作出最適當嘅選擇。

暫時問咗一個問題,大家又點理解呢!

引申閱讀:跨網banding

去到名校就行見賢齊思, 去到二線就行大魚小池。
兩者都OK, 睇家長同小朋友點去執行.

MASAYA 發表於 14-6-20 09:10
抱歉,我表達得唔好

打個賽車比喻,有人練圈速練到可以排頭位;好了,正式比賽個陣佢排頭位係咪就咁由頭帶 ...

我常覺得讀書係有短期目標和長期目標, 有時兩者係有衝突的。最顯見就係為考小一而催谷學生, 就如同農夫過早過量施肥, 棵花係會開得早,但未必開得最大最靚, 唔好彩...枯埋!

w_y 發表於 14-6-20 11:29
我常覺得讀書係有短期目標和長期目標, 有時兩者係有衝突的。最顯見就係為考小一而催谷學生, 就如同農夫過 ...
係有d人係適合早教學術既, 唔通考入神校既人全部衰晒? 都係個句, 因人而異

w_y  當然唔係人人, 亦唔係時時.  發表於 14-6-20 11:55

引用:Quote:原帖由+Bengylum+於+14-06-19+發表剛

原帖由 sexymami 於 14-06-19 發表
是啊,很複雜。
但看完更加令我了解到,就算入了band 1 學校都唔代表已贏了遊戲一半。入了band 2 又未必等 ...
同意!

引用:Quote:w_y+發表於+14-6-20+11:29+我常覺得

原帖由 MASAYA 於 14-06-20 發表
係有d人係適合早教學術既, 唔通考入神校既人全部衰晒? 都係個句, 因人而異
同意,睇完咁多其他家長的意見,要找出合適你和你小朋友的。

引用:係咪即係如果係BAND+1小學考得差除時會跌落

原帖由 poodlema 於 14-06-20 發表
係咪即係如果係BAND 1小學考得差除時會跌落BAND 3中學, 但係BAND2,BAND3小學考得叻就有機會去BAND1中學咁解 ...
我都想知是否這樣解說?

回覆 bon_bonny 的帖子

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2582853&pid=36569574&fromuid=1275567

我其實大概明白,現我小朋友係一線小學,而表哥,表姊係一至二線小學……

之前我冇比較成績,但表哥,表姊係考頭五名內,全級只50-60人(二班),佢地好鍾意比較,可能因為自己叻。

問題出現,例我小朋友,中文89,英文79,數學95,成績會係B,C,A, 個級數係10分一跳……
而表哥,表姊,例如中文85,英文65,數學71,成績係A,C,B,佢地個級數係15分一跳……

係校內冇問題,因是自己同學比較,但當大家都是小六生,要呈校內成績,你地話係咪輸哂。

Sweetiess 發表於 14-6-20 16:05
我其實大概明白,現我小朋友係一線小學,而表哥,表姊係一至二線小學……

之前我冇比較成績,但表哥,表姊 ...
Sorry 唔明,點樣輸?邊個輸俾邊個?

noplanner 發表於 14-6-20 17:42
Sorry 唔明,點樣輸?邊個輸俾邊個?
即係話我小朋友平均分明明有8x分,攞B, 表哥,表姊平均分7x, 又係B…
我小朋友係一線學校係中上位(即band 2),表哥,表姊係自己學校係係頭位, 即band 1生

回覆:Sweetiess 的帖子

二校同區?

‹ 上一主題|下一主題