用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今午收到九真waiting offer vs 德雅
樓主: jessyleung
go

今午收到九真waiting offer vs 德雅 [複製鏈接]

Vote tak nga

一定是德雅

jessyleung 發表於 14-6-16 23:40
今午剛收到九真waiting 有offer,並巳有德雅offer,本人想快快決定並想知道那間学術及語言方面較強,那間升中 ...
奇實兩間都真係好類近, 同學仔入咗九真, 都話功課唔嘢少。至於中學, 又係好相似, 德雅也只是band 2A, 九真也是。係咪兩間都有校車, 揀近啲果間吧, 或者兩間都帶阿女去, 問佢鐘意邊間。

回覆:今午收到九真waiting offer vs 德雅

兩間都係好學校嚟

回覆:爸爸愛您 的帖子

純个人意見,不一定对。根据兩校以往歷史,兩者可能差不多,但以我所知,真小、真中最近兩三年改了英文,而其学生还未畢業,她们成绩还未反映,當然结果会变好或差,但理倫上來説变好的机会率会高,故要買六年后的九真值博率是高的。6年內兩校有不可预计之改革就另話。加上九真最高十多位or 1x%(如有知情者請告之具体人数)可上書院,好似有些保障。

回覆:tv29b 的帖子

九真最高十多位or 1x%可上書院…噤{唔係}最高十多位or1x%多数去邊?

Jane1983  上九真中學lor  發表於 14-6-27 23:43

引用:九真最高十多位or+1x%可上書院…噤{唔係}最

原帖由 maniris 於 14-06-27 發表
其他吾係按升中派位方法或自行叩门咩?

引用:九真最高十多位or+1x%可上書院…噤{唔係}最

原帖由 maniris 於 14-06-27 發表
九龍真光中學!
真光書院同九龍真光中學係兩間學校黎架

醒目開學勳章

回覆:今午收到九真waiting offer vs 德雅

德雅吧, 升中選擇較多。我是20幾年前的畢業生,上個月同班小學同學返德雅小學gathering, 現任校長是位修女,她是我們小學時代已經任教的。佢經驗好好又仁慈。當年我中學是升讀上智的,但有7成女同學都選擇讀德中。
現今德雅功課都是算多的,但相比我地當年10幾樣已經改善了許多。不過論學術佢始終不及SFA.

jelly-pudding 發表於 14-6-29 00:06
德雅吧, 升中選擇較多。我是20幾年前的畢業生,上個月同班小學同學返德雅小學gathering, 現任校長是位修女 ...
當然啦!sfa 咁勁。

回覆:jelly-pudding 的帖子

但我同事被老師叫幫她的仔仔轉校,因達不到要求,留班機會都冇,功課又多又深,所以我當年沒有幫仔仔報

引用:但我同事被老師叫幫她的仔仔轉校,因達不到

原帖由 maniris 於 14-06-29 發表
但我同事被老師叫幫她的仔仔轉校,因達不到要求,留班機會都冇,功課又多又深,所以我當年沒有幫仔仔報

...
我唔欣賞會叫學生退學既學校

其實係咪當事人省略咗好多嘢無講,可能係覺得無面定點,因為學校無理由吾一路提住、建議辦法比學生,就咁級都吾比留,就叫學生轉校,咁樣太不近人情。

回覆:穎子 的帖子

我都唔欣赏,所以當年冇報Sfa

‹ 上一主題|下一主題