用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一面試成功其中一個元素(品德培養) ...
樓主: 甘恩
go

小一面試成功其中一個元素(品德培養) [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+mimics218+於+14-8-25+09:59+

原帖由 mimics218 於 14-08-25 發表

個人認為品德培養是家長有責任教育好小朋友的份內事, 不是 ...
👍

同意

你好成功啊, 我大女今年都會升上小一, 我同老公都唔係一個讀書人, 亦唔期望女兒要考入什麼名校, 只要佢有禮待人, 成績中等已心滿意足, 但因為家姐由小比婆婆湊, 大家都知道老人家一定會寵小孩, 我發現家姐有很多行為跟婆婆一模一樣, 現在家姐已經跟我一起生活, 我很想令她改變一些壞習慣, 我應該由咩地方入手呢, 但婆婆仍同我地一齊住~~~~~

回覆:小一面試成功其中一個元素(品德培養)

品德重要,但更重要係在老師面前“表現”品德囉。情況同學校操行獎一樣,你以為乖學生會得?其實係在老師面前乖嘅學生先攞到囉,呢啲嘢,好多做得幾年小學家長嘅都知啦

我也在某處親耳聽到一位家長篤人哋小朋友:「信唔信叫恐龍咬你呀!」
估唔到恐龍家長後,再出現恐龍小朋友。

引用:品德重要,但更重要係在老師面前“表現”品

原帖由 青青河邊草 於 15-01-30 發表
品德重要,但更重要係在老師面前“表現”品德囉。情況同學校操行獎一樣,你以為乖學生會得?其實係在老師面 ...
如果是這樣,最多只會小一二攞獎。真有小朋友有這樣的能耐扮乖扮足6年?! 抵佢攞獎啦!

回覆 青青河邊草 的帖子

呢樣真係無得講,有d小朋友就係在老師面前自自然乖巧到不得了 - 眼睛專注看着老師、長期面上有個恭敬的微笑、有禮貌,有時還會適度對老師表達熱情(拉吓手,或者擁抱)……

年幼時,這類孩子真是赢家,慶幸越大越講學術及整體能力,其他小朋友都有得争吓。

引用:回覆+青青河邊草+的帖子 呢樣真係無得講,

原帖由 Jane1983 於 15-02-01 發表

呢樣真係無得講,有d小朋友就係在老師面前自自然乖巧到不得了 - 眼睛專注看着老師 ...
最搞鬼係,連我仔都睇出佢呢啲同學扮嘢囉,話佢地在老師面前乖,其實對同學態度不怎麼好,有時仲卸晒膊咁,但在老師面前就好熱心……

所以有時我好怕啲太識冧大人嘅細路,無乜童真。

係,有d係比較over

好多謝分享,好認同👍

自小已身教,保安,工人都唔該前唔該後,但小孩今年k2了,還是不肯自己講。叫他造,也是敷衍了事,點算?

Jane1983 發表於 15-2-1 10:56

呢樣真係無得講,有d小朋友就係在老師面前自自然乖巧到不得了 - 眼睛專注看着老師 ...
亞女學校有, 老師真係好受

回覆 BB312 的帖子

多數人都受,不過呢種優勢會過去的,大d,小朋友顯示出來的能力和性情會更廣闊...

回覆:甘恩 的帖子

‹ 上一主題|下一主題